Első körben bodzaszörp készült. Két adaggal. 16,5 liter lett belőle. :)
A recept anyukámtól van. Nem is variáltam rajta, mert nagyon szeretjük ezt a fajta bodzaszörpöt. Az érdekessége, hogy a cukor egy része karamellizálva van, ez nagyon szép színt ad neki, de természetesen karamellizálás nélkül is elkészíthető.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 6 liter víz
- 5 kg cukor
- 30 db bodzavirág
- 5 db citrom
- 2 ek citromsav
- 1 cs. nátrium benzoát
5 l vizet 4,5 kg cukorral sziruppá főzünk (nem szükséges felforralni, csak míg a cukor teljesen elolvad).
0,5 kg cukrot karamellizálunk, majd felöntjük egy liter vízzel, és addig melegítjük kevergetve, míg a karamell teljesen elolvad benne.
A karamellt a sziruphoz öntjük, teljesen kihűtjük.
Beletesszük a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot a citromsavat és a nátrium benzoátot, elkeverjük és 2-3 napig (ha kibírjuk, akkor legyen meg a 3 nap :) ) áztatjuk, néha megkeverjük.
Én másnap a citromokat és a bodzavirágokat is összenyomkodtam, és így hagytam állni tovább.
3 nap után finom szűrön leszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük, és mehet a kamrapolcra! :)
Megjegyzés:
- Én a kertünkben termett bodzavirágokat használtam, amin se tetű, se bogár nem volt, ráadásul az utca forgalmától igen távol nőtt, ezért én nem mostam meg a virágtányérokat, így az összes virágpor is a szörpbe került. :)
- A szűréshez tiszta harisnyát használtam, melyet két rétegben húztam a tölcsérre.
itt még csak a bodza került bele |
és itt már a citrom is benne van :) |