2014. április 22., kedd

Nyuszi torta

Már tavaly meg szerettem volna sütni, de végül idén került rá sor.
Mivel ilyenkor nagyon sokféle sütit sütünk, nem szerettem volna két teljes tortából kialakítani a nyuszit, az nagyon nagy lett volna, pedig az eredetei ötlet szerint így készül.
Én sima négyzetes tepsiben sütöttem meg, ebből vágtam ki a nyuszi formát, a leeső darabokat pedig lekvárral ettük meg. :)
Nagyon egyszerű, és nagyon-nagyon finom torta készült belőle: a piskóta pihe-puha, a krém könnyed, üdén citromos, és nem utolsó sorban, saját ötlet alapján készült.
Ezzel a tavaszi, Húsvéti tortával jelentkezem a Dina által meghirdetett SAD 24. fordulójára.



Hozzávalók:

Piskótához:
  • 6 db egész tojás
  • 3 dl cukor
  • 4 dl liszt
  • csipet só
  • fél kk szódabikarbóna
  • 7 ek olaj
Krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 púpos ek finom liszt
  • 2 ek porcukor
  • 2 citrom leve
  • fél citrom héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 20-25 dkg porcukor
Díszítéshez
  • porcukor
  • kevés citromlé
  • 1-2 csepp piros ételfesték
  • fehér csoki
  • pár szem mazsola vagy Smarties
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a cukrot is hozzáadjuk apránként, és tovább verjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, de már csak addig keverjük, amíg elkeveredik a habbal. Ezután fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát (elég sűrű lesz), és előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra borítva kihűtjük.
Tepsiméret: kb. 22x37 cm

A lisztet két evőkanál porcukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, hozáadjuk az egyik citrom kicsavart levét is, majd sűrű péppé főzzük. A tűzről levéve belekeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és teljesen kihűtjük.
A margarint a porcukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a másik citrom levét és fél citrom reszelt héját és a kihűlt lisztes pépet.

A tésztát a képen látható módon feldaraboljuk, félbevágjuk, megtöltjük a krém kevesebb, mint 2/3-ával, a maradékkal pedig bevonjuk körben a tortát, és egy részt félreteszünk a pofijának és a kontúrhoz (nekem sajnos kevés lett, csak a fület tudtam körbehúzni vele)


Fehér csokit reszelünk rá, hogy szőrös hatást érjünk el. :)


A füleket és az arcot is körben körbehúzzuk tortadíszítőből nyomott csíkkal (nekem csak a fülére jutott), és csillagmintás kiszúróval kinyomjuk a pofiját is.

A porcukrot kevés citromlével és pár csepp piros ételfestékkel összekeverjük, ezzel öntjük ki a füleket és az orrot. Végül rátesszük a szemeket, amit én mazsolából raktam ki.



2014. április 15., kedd

Gombával töltött sertés dagadó, pataki tálban sült zöldségekkel, kapros öntettel

Még tavaly készült, csak nem került fel a blogra. Itt a tavasz, egyre szebbek a fűszernövények a kertben, és a boltokban is nagy választékban, kedvező áron kaphatók, érdemes beszerezni 1-1 cseréppel. :) Ehhez az ételhez kakukkfüvet, rozmaringot, petrezselymet és kaprot is használtam.

Az alábbi recept hozzávalóit nem mértem, igazából mindenki ízlésének megfelelően készítheti. Én csak az ötletet adom, mert a gomba és a fűszernövények csodás ízt és illatot adnak a húsnak, a zöldséges köret pedig üdítően friss, és egészséges. Ráadásul egyszerre 3 féle étel készül: töltött dagadó, a maradék húsból sülthús, a maradék töltelékből pedig fasírt, így egész hétre van mit enni a családnak. :)


Hozzávalók:

A húshoz:
  • sertés dagadó
  • csiperke gomba (kb. 40 dkg)
  • 1 csokor újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • néhány szikkadt zsömle (dagadó nagyságától függ)
  • 1 db tojás
  • só, bors, kakukkfű, petrezselyem
  • zsemlemorzsa
  • kevés zsír
  • sertéshús fűszersó
  • piros arany
A körethez:
  • burgonya
  • sárgarépa
  • újhagyma
  • só, kakukkfű,
  • 2-3 kis ág rozmaring
Az öntethez:
  • tejföl (esetleg felesben joghurttal keverve)
  • kapor
A töltelékhez a zsemléket vízbe áztatjuk, majd alaposan  kinyomkodjuk.
Az újhagymát feldaraboljuk, kevés zsíron a gombával puhára dinszteljük.
A fokhagymákat lereszeljük.
Ezután az zsemléket, a hagymás-gombát, a fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselyemzöldet alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, végül  annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy keményebb állagú tölteléket kapjunk.
A dagadó keskeny részét levágjuk, sertéshús fűszersóval bedörzsöljük, állni hagyjuk.
A maradék nagy darab dagadót késel felszúrjuk, belenyomjuk a tölteléket, a nyílást hústűvel lezárjuk.
Kívülről fűszersóval és piros arannyal jól bedörzsöljük, fóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, amit félig töltünk vízzel (az elpárolgott vizet sütés közben pótoljuk). Addig sütjük, míg a kést könnyen bele tudjuk szúrni, ekkor leöntjük a vizet, levesszük a fóliát, és kevés zsírt alá téve addig sütjük már csak, még szép színt kap a külseje.

A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, majd a beáztatott pataki tálba tesszük.


A kisebb, befűszerezett húsdarabokat a zöldségágyra pakoljuk, dobunk közé pár ágacska rozmaringot is.


Készre sütjük.


A kimaradó töltelékből fasírtot sütünk.
A felszeletelt dagadó, a sült dagadó és a fasírt jól mutatnak együtt:



Végül tálalás előtt a tejfölt összekeverjük friss, apróra vágott kaporral és kevés sóval, és ezzel öntjük nyakon a köretet.

2014. április 8., kedd

Almás-grízes régimódi lepény

Boldog kuktától választottam ezt az egyszerű, hagyományos, nagyon finom almás süteményt. Csak ajánlani tudom. :)
Annyit változtattam csupán, hogy én 2 egész tojást és 1 tojás fehérjét tettem a tésztába, és a kimaradó sárgájával kentem ment a tetejét.


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 3 ek. tejföl
  • 3 db egész tojás (nálam 2 egész + 1 tojásfehérje)
  • 4 ek. porcukor
  • csipet só
töltelékhez:
  • 1 kg pucolt, reszelt alma
  • 20 dkg búzadara
  • 1 tk. fahéj
  • 1 db citrom leve 
  • 15-20 dkg cukor 
kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,  két részre osztjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni amíg a töltelék elkészül.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük egy lábosban, majd pár perc alatt összefőzzük.
Egy tepsit kikenünk, a kinyújtott tésztát belesimítjuk,eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd befedjük a másik lappal. Megszurkáljuk és megkenjük tojássárgájával, végül előmelegített sütőben készre sütjük.



A megmaradó almahéjból, és kifacsart citromhéjból almateát főztem.

2014. április 1., kedd

Almatea

Tegnap almás süti készült nálunk, új recept alapján (receptje hamarosan érkezik), miszerint az almákat meg kellett hámozni. A héját sajnáltam kidobni, így almatea készült belőle. Nagyon finom, egészséges és koffein mentes. Behűtve almalé helyett is megállja a helyét. :)
A sütibe kellett egy citrom leve is, amit egy már részben lereszelt citromból nyertem. A kifacsart héj felét szintén hozzáadtam  a teához főzés közben. Csak hogy semmi ne vesszen kárba.


Hozzávalók:

  • almahéj (2-3 marék)
  • 1-2 rúd fahéj
  • néhány szem szegfűszeg
  • citrom leve, vagy citromkarika, vagy kifacsart citrom héja ízlés szerint

Minden hozzávalót egy fazékba teszünk, felöntjük vízzel, ami kb 2 ujjnyi vastagon ellepi, és pár percig forraljuk, majd leszűrjük.
Ki-ki ízlésének megfelelően ízesítheti cukorral, nádcukorral (ezzel nagyon finom), mézzel, de én édesítőszer nélkül ittam, és így is nagyon finom.

Tipp: aki ragaszkodik a koffeinhez, a leszűrt, forró teába áztasson 1 filtert, vagy teatojásba téve főzze bele a teafüvet.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...