Mivel ilyenkor nagyon sokféle sütit sütünk, nem szerettem volna két teljes tortából kialakítani a nyuszit, az nagyon nagy lett volna, pedig az eredetei ötlet szerint így készül.
Én sima négyzetes tepsiben sütöttem meg, ebből vágtam ki a nyuszi formát, a leeső darabokat pedig lekvárral ettük meg. :)
Nagyon egyszerű, és nagyon-nagyon finom torta készült belőle: a piskóta pihe-puha, a krém könnyed, üdén citromos, és nem utolsó sorban, saját ötlet alapján készült.
Ezzel a tavaszi, Húsvéti tortával jelentkezem a Dina által meghirdetett SAD 24. fordulójára.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 db egész tojás
- 3 dl cukor
- 4 dl liszt
- csipet só
- fél kk szódabikarbóna
- 7 ek olaj
Krémhez:
- 5 dl tej
- 5 púpos ek finom liszt
- 2 ek porcukor
- 2 citrom leve
- fél citrom héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 20-25 dkg porcukor
- porcukor
- kevés citromlé
- 1-2 csepp piros ételfesték
- fehér csoki
- pár szem mazsola vagy Smarties
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a cukrot is hozzáadjuk apránként, és tovább verjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, de már csak addig keverjük, amíg elkeveredik a habbal. Ezután fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát (elég sűrű lesz), és előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra borítva kihűtjük.
Tepsiméret: kb. 22x37 cm
A lisztet két evőkanál porcukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, hozáadjuk az egyik citrom kicsavart levét is, majd sűrű péppé főzzük. A tűzről levéve belekeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és teljesen kihűtjük.
A margarint a porcukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a másik citrom levét és fél citrom reszelt héját és a kihűlt lisztes pépet.
A tésztát a képen látható módon feldaraboljuk, félbevágjuk, megtöltjük a krém kevesebb, mint 2/3-ával, a maradékkal pedig bevonjuk körben a tortát, és egy részt félreteszünk a pofijának és a kontúrhoz (nekem sajnos kevés lett, csak a fület tudtam körbehúzni vele)
Fehér csokit reszelünk rá, hogy szőrös hatást érjünk el. :)
A füleket és az arcot is körben körbehúzzuk tortadíszítőből nyomott csíkkal (nekem csak a fülére jutott), és csillagmintás kiszúróval kinyomjuk a pofiját is.
A porcukrot kevés citromlével és pár csepp piros ételfestékkel összekeverjük, ezzel öntjük ki a füleket és az orrot. Végül rátesszük a szemeket, amit én mazsolából raktam ki.