Az apropót az adta, hogy volt a kertünkben kb. 1 marék érett málna és egy marék ribizli, és mindenképp sütit szerettem volna készíteni belőle.
A kevert sütikből mostanában épp elég sok volt, így arra gondoltam legyen csokikrémes piskóta tetejére halmozva a gyümölcs. Ízében nagyon hasonlít a menzás csokiöntetes piskótakockához, ami nekünk nagyon bejövős eleve, hát még gyümölccsel megbolondítva. :)
Ketten egy délután befaltuk....:D
megjegyzés: 3 tojásból nekem túl szépen sikerült a piskóta, vagyis túl magas lett. Javaslom csak 2 tojásból elkészíteni. Bár így sem lett fújtó, mert a piskótába tett olaj, zamatossá teszi a tésztát.
Ketten egy délután befaltuk....:D
megjegyzés: 3 tojásból nekem túl szépen sikerült a piskóta, vagyis túl magas lett. Javaslom csak 2 tojásból elkészíteni. Bár így sem lett fújtó, mert a piskótába tett olaj, zamatossá teszi a tésztát.
Piskótához:
- 3 tojás
- 1,5 dl cukor
- 2 dl liszt
- csipet só
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- 3,5 ek olaj
Krémhez:
- 1 cs. csokis pudingpor
- 3,5 dl tej
- 4-5 ek cukor
- maradék csoki ízlés szerint (én 5 db macskanyelvet használtam, de mehet bele több is)
- 5 dkg margarin
Tetejére:
- málna, ribizli, vagy bármilyen gyümölcs
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd a cukort apránként hozzáadva tovább verjük.
Ezután a tojássárgákat adjuk hozzá egyesével, az olajat majd a szódabikarbónát, de ekkor már csak alacsony fordulattal keverjük, épp csak addig, amíg elegyedik.
Fakanállal beleforgatjuk a lisztet, és kikent, lisztezett, 26 cm-es tortaformába simítjuk, készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
A pudingot kevés tejjel és a cukorral elkeverjük, majd a maradék tejjel összekeverve sűrűre főzzük.
Amikor levettük a tűzről belekeverjük a csokidarabokat, addig keverjük, amíg teljesen elolvad benne.
Amikor már langyos, habverővel beledolgozzuk a margarint is, és a kihűlt torta tetejére simítjuk.
A gyümölcsöket rögtön ráhalmozzuk, és azonnal fogyasztható.
Aki szereti, tehet rá tejszínhabot is.