Könnyű, igazi karácsonyi, kiadós sütemény. :)
A krémet előz nap készítettem el, és a tészta alapját is is, így másnap csak nyújtani,sütni és tölteni kellett.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 kk szódabikarbóna
- 1 kk fahéj
- 1 kk mézeskalács fűszekeverék (nálam ennek hiányában csak őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg)
- 25 dkg méz
- 6 dkg vaj
- 1 kisebb tojás
- csipet só
- zsír a tepsi kenéséhez
Krémhez:
- 1 l tej
- 2 dl búzadara
- 2 cs. vaníliás cukor
- 40 dkg margarin (nálam 35 dkg)
- 40 dkg porcukor (nálam 35 dkg)
A lisztet, cukrot, fűszereket összekeverjük, majd a mézes masszával összeállítjuk. Puha, ragadós tésztát kell kapni. Nekem kemény lett, így pici tejjel lágyítottam. Ezután hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük. Másnap átgyúrjuk (ekkora már jó kemény lesz), 4 részre osztjuk, és kizsírozott hátuljú tepsin 4 lapot sütünk belőle.
A krémhez a grízt a tejjel felfőzzük, hűtjük. A kétféle cukrot és a puha margarint kikeverjük, majd a kihűlt grízzel összedolgozzuk és ezzel töltjük a lapokat. Legalább 1 napot állni kell hagyni, hogy a tészta megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.