2016. július 31., vasárnap

Kókuszgolyók meggyel

Egyszerű, gyors és finom klasszikus.


Hozzávalók kb. 32 nagyobb golyóhoz:

  • 50 dkg darált keksz
  • 4 ek porcukor
  • 2 ek kakaó
  • 4 ek házi sárgabaracklekvár
  • 1-1,5 dl sütőrum
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • tej
  • fejtett meggy
  • kókusz


A margarint megolvasztjuk,  és a tejet, meggyet és kókuszt leszámítva mindent összekeverünk, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjunk.
Kis darabokat a kezünkben kilapítunk, 1 szem meggyet teszünk bele, majd golyót formázunk belőle és kókuszba hempergetjük.




2016. június 29., szerda

Hagymásbab- vendégposzt Bud Spencer emlékére

Tesóm és én fanatikus Bud Spencer- Terence Hill rajongók vagyunk, gyerekkorunk meghatározó szuperhősei ők, filmjeiket milliószor láttuk (és még fogjuk látni), felváltva tudjuk idézni a híres beszólásaikat, és sokadszorra is épp ugyanúgy nevettetnek meg a bárgyú poénjaikkal, mint sok-sok évvel ezelőtt....Végtelenül elszomorodtunk, hogy hétfőtől egy Csillaggal kevesebb él köztünk, így ez a poszt most Bud emlékének szól, Tesóm tollából, és tesóm főztjével.

"Hagymás bab bratyó módra

Mindig is ínycsiklandozónak tartottam a Bud Spencer-Terence Hill filmek fogásait, különösen, amikor szaftos babot ettek. Pár éve próbáltam először a legendás hagymásbabot elkészíteni, ami azonnal elnyerte tetszésem, aztán az évek során ez letisztult, változott. Az alapvető csapásirány az volt mindig is, hogy ízletesen, de a lehető legegyszerűbben, legkevesebb hozzávalóval, akár a vadnyugat pusztaságában vagy két delfinszállítás között, a kamionparkolóban is elkészíthető legyen.

Hozzávalók Bud Spencernek, vagy 2-3főre:
-3-4 közepesen nagy fej hagyma
-fehér babkonzerv, paradicsommártásban
-kevés zsír vagy olaj
-6-7 gerezd fokhagyma
-só ízlés szerint
-1 ek. cukor
-bazsalikom
-babérlevél
-tört bors
-kb. 1-1,5dl víz

Elkészítés:
Fogunk egy nagy serpenyőt, minél nagyobb és nehezebb, annál jobb, ha esetleg később néhány strandkorlátkék selyemzakós gengszter balfék módon a kajánkra pályázna. Kevés olajon vagy zsíron a vastagra felkarikázott hagymát elkezdjük pirítani. Sózzuk, cukrozzuk. Amikor a hagyma üveges, ráöntjük a babkonzervet. Ha esetleg ebből csak olyanunk van, ami nem paradicsommártásban van, akkor egy kisebb fej paradicsomot felkockázva dobjunk hozzá. Az időközben megjelenő koromfekete arcú motorcsónak-versenyzőt szereljük le azzal, hogy nem fogadunk, főleg nem a kajánk kárára. Pár perc múlva fűszerezzük a borssal, bazsalikommal, morzsolt babérlevéllel. A fokhagymát vágjuk össze kis darabokra, és adjuk hozzá, majd kevés vízzel még öntsük fel az egészet. Amíg rotyog, van egy kis időnk, így facsartassunk Bobbal narancslevet, tízet öt centért. Akkor van kész, amikor a szaftja már jó sűrű, mártás állagú lesz. Kenyérrel, és Budweiser sörrel, szigorúan a serpenyőből fogyasszuk. Desszertnek együnk egy kis fagyit, vanília, tuttifrutti, karamell, rumos dió vagy kávé ízben, mert a pisztácia kifogyott, és csokoládé nem is volt."

Isten veled, Bud!

2016. március 6., vasárnap

Sajtos kolbászkrém

Volt itthon egy fél rúd házi téliszalámi, ami -bár szikkasztottuk a padláson- elég puha volt.
Így arra gondoltam, egyszerű kolbászkrémet készítek belőle.


Hozzávalók:
- ház füstölt kolbász vagy szalámi
- tejföl
- füstölt sajt (vagy bármilyen reszelhető sajt)

A kolbász/szalámi bőrét lehúzzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd tejföllel a késes robotgépben összedaráljuk. A tejfölt 2-3 részletben adjuk hozzá, nehogy túl folyós legyen. Annyi kell hozzá, hogy jó krémes legyen az állaga.
Ezután  fakanállal belekeverünk bőségesen reszelt sajtot,
Pirítóssal, zöldségekkel mennyei lakoma. :)

2016. február 28., vasárnap

Banános-Nutellás sütemény

Apa hozott egy halom mini banánt, és mivel már nem győztük enni, így recept után kutattam. Persze szokás szerint egyik sem tetszett, így megsütöttem a saját verzióm, ami szerintem olyan jól sikerült, hogy veletek is megosztom. :)




Hozzávalók:

  • 3 egész tojás + 1 tojás fehérje
  • 1 bögre barna cukor
  • csipet só
  • 3 bögre liszt (1 bögre rétes liszt, 2 bögre finom liszt)
  • fél bögre tej (plusz egy kicsi)
  • fél bögre olaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor


Közepére:

  • 3 púpozott evőkanál Nutella
  • 6 db + 2 db puha mini banán (kb. 4-4,5 normál banánnak felel meg)


A tojást a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a fél bögre tejet és olajat, valamint a sütőport és szódabikarbónát. Elég sűrű masszát kell kapni, hogy a tökteléket majd könnyen rá lehessen kenni, és ne süllyedjen el benne a banános massza.
6 db mini banánt megpucolunk, és nagyobb darabokba törve egy tálba tesszük a Nutellával együtt, a habverővel kikeverjük. Nem lesz sima, de nem is kell, úgy jó, ha banándarabos marad.
Egy mélyebb falú tepsit kikenünk zsírral vagy vajjal, belesimítjuk a tészta kb. 2/3-át. Rákenjük a Nutellás banánt, majd még 2 db banánt rákarikázunk. A maradék tésztához adunk egy kis tejet, hogy hígabb legyen, és könnyebben bevonja  a banános réteget. Ráöntjük a sütire, majd szinte végig takaréklángon készre sütjük. Ne süssük nagy lángon, mert akkor az alja hamar megéghet.
Tűpróbát nem tudunk végezni, mert a Nutella ragad, de amikor a teteje már szilárd és kis színt kapott, akkor kész.
Rácsra téve kihűtjük a tepsiben, szeleteljük és porcukorral megintve tálaljuk.





2016. február 14., vasárnap

Falusias sült csirkecomb (Stahl recept)

Ismét egy Stahl Judit receptet hoztam. Már többször elkészítettem, de fotózni csak most sikerült. :)
Ha gyors, egyszerű, mégis ünnepi hangulatú fogást készítenétek, ajánlom ezt a verziót a csirkecombra, és az illat, ami a konyhát körbejárja sülés közben, hmmmm.....
Készítettem már barátnőmnek is, amikor nálunk ebédeld, és még megbeszéltük az élet fontos dolgait, közben pillanatok alatt készült el a hús.
.


Hozzávalók:

  • 1 kg felső csirkecomb ( én alsót-felsőt vegyesen használtam)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors 
  • friss kakukkfű ágak
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 4 ek liba zsír (nálam sertészsír)

A fokhagymát megpucoljuk, vastagabb "tüskékre" vágjuk,
A combokat megmossuk, a fokhagymával 2-3 helyen megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben a zsírt felforrósítjuk, a combok mindkét felét  pár perc alatt megkapatjuk (2-3 perc).
Ezután a combokat átrakjuk egy tepsibe, ráöntjük a visszamarad zsírt, aláöntjük a fehérbort, rádobjuk a kakukkfű ágakat (én még dobtam mellé pár pucolatlan fokhagymagerezdet is). Alufóliával lefedjük, és az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve róla 5-10 perc alatt  ropogósra sütjük.

Én most rozmaringos olívaolajon párolt répával és főtt krumplival és savanyúsággal tálaltam.



2016. február 7., vasárnap

Halászlé pár perc alatt

Kicsit hosszabb bevezetőt írok ezúttal, nem véletlenül.
Nálunk otthon szinte mindig csak karácsonykor készült halászlé, mindig a lenti recept alapján.
Általában  ponty és busa belsőségek (tej, ikra), farok és fej került bele, meg 1-2 falat "hús", ami a hal szétszedése utáni szeleteléskor hullott le.
Szóval ezt a halászlét én sosem szerettem, sosem, viszont annyira beleégett a karácsonyi ízek-illatok-hangulat képébe, hogy nem tudom elképzelni nélküle az ünnepet, és 1 tányérral mindig ettem, eszem. :)

Sokan biztos azt mondjátok, ez nem is halászlé, mert nincs passzírozva....én azt gondolom, mikor régen a halászok bográcsban főzték, nem hinném, hogy passzírozgatták, hiszen az egyszerűség volt a cél, az, hogy kevés hozzávalóból, gyorsan és nagyon egyszerűen készüljön el, és a semmi közepén is meg lehessen főzni. És minthogy évszázadokkal ezelőtt szárított tészta sem volt, így nálunk csak krumpli kerül bele.

Idén annyit változtattam, hogy nem belsőségből és farokból, fejből főztem (amiket amúgy sem szeretek, de apukám imádja), hanem busafilét vettem, ezt kockáztam fel. Ilyen finom hallevest még nem ettem, és szinte egy szálka sem volt benne. Sokkal többször fogom elkészíteni, ez egészen biztos. Szívből ajánlom nektek is, akár a böjti időszakra is.



Hozzávalók:

  • 0,5 kg busafilé (de lehet pontyszelet, pontyfilé is)
  • 3 közepes burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika (lehet csípős is)
  • 1 ek zsír

A halat megmossuk, felkockázzuk.
A burgonyát megpucoljuk, vastagabb hasábokra vágjuk,
A hagymát pucoljuk, aprítjuk, a zsíron megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne  a pirospaprikát, rádobjuk a halat és a krumplit, átkeverjük, sózzuk, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük annyi vízzel, ami kb. 3-4 ujjnyi vastagon ellepi. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul (kb. 20 perc).

Forrón, friss kenyérrel, igény szerint erős őrölt pirospaprikával kínáljuk.
Zölpaprikával díszíthetjük.

2016. február 1., hétfő

Dán fahéjas csiga (Stahl recept)

Ismét Stahl Judit, nagyon gyors, nagyon egyszerű és nagyon finom.  És nagyon puha, és nagyon fahéjas, és nem lehet abbahagyni. :)



Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg puha, enyhén folyós vaj (olvasszuk fel, majd hűtsük vissza)
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg joghurt
  • csipet só

Töltelék:

  • 10 dkg cukor
  • 2 kávéskanál fahéj

Tetejére:

  • 4 ek tejszín
  • 2 ek barna cukor (nálam nádcukor)

A sütőt előmelegítjük.
A tészta hozzávalóit 3 ek vaj kivételével összedolgozzuk: először a száraz hozzávalókat leverjük össze, majd gyorsan összegyúrjuk a tejjel, vajjal, joghurttal.
A tésztát kb. 30x20-as téglalap méretűre nyújtjuk, megkenjük a 3 ek vajjal, megszórjuk a cukor és fahéj keverékével, feltekerjük, és 12 db vastagabb csigát vágunk belőle (nekem 13 lett).
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét megkenjük a tejszín és a barna cukor keverékével. Nekem mindegyik csigára kb. fél kanállal jutott.
Ezután készre sütjük.
Porcukor nem kell rá, de így szebb, ezért cseppet én meghintettem.

2016. január 25., hétfő

Tüzes csirkecombok kölessel

A tüzes csirkemell receptre Stahl Judit Gyors szárnyas ételek c. könyvében találtam rá, és mivel Judit receptjeiben sosem csalódom (és 2 héten belül most megint hármat próbáltam ki (receptek hamarosan!) ), így bátran kipróbáltam ezt is, igaz nem csirkemellel, hanem combokkal. Nagyon-nagyon egyszerű, gyors és finom étel, csak ajánlani tudom.

Volt itthon egy zacskó köles, amit még sose főztem korábban. Illett a húshoz, de a klasszikus köretek nekem jobban esnek, bár tudom, kevésbé egészségesek. A köles recept saját, de vigyétek bátran!




Hozzávalók:

Húshoz:
  • 5-6 db csirkecomb (én 5 közepeset sütöttem meg, de még egyre elég lett volna a pác)
  • 2 ek Erős Pista
  • fél kk őrölt gyömbér
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • késhegynyi frissen resezelt szerecsendió
  • 1 kk fahéj
  • egy csokor újhagyma (nálam fél fej vöröshagyma)
  • 1 dl olaj
  • 1 ek zsír a tepsi kenéséhez

Köleshez:
  • 20 dkg köles
  • 6 dl víz
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk majoranna
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek zsír
A combokat megmossuk, félbevágjuk, pár helyen megszurkáljuk.
A hagymát nagyon apróra vágjuk úgy, mint ha petrezselymet aprítanánk (én késes betétes robotgéppel pépesítettem).
A zsírt leszámítva összekeverjük a pác hozzávalóit, beleforgatjuk a húsokat, és lehetőleg legalább1 éjszakát állni hagyjuk, de nekem 1 egész napot állt a hűtőben.
A tepsit kizsírozzuk, beletesszük a combokat (én még dobtam rá fél lilahagymát is, mert volt pucolva), alufóliával lefedve sütjük, a sütés vége felé levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét.

A köleshez a hagymát és fokhagymát aprítjuk, a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A kölest alaposan átmossuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, majorannát és petrezselymet. Alaposan összeforraljuk (pár perc), majd ráöntjük a kölest, felöntjük vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a gyömbért. Lassú tűzön készre főzzük.






2016. január 24., vasárnap

Gyümölcsrizs egyszerűen

Gyümölcsrizs, ahogy én készítem.  A legegyszerűbb változat azt hiszem. :)
A hozzáadott gyümölcsöket ízlés szerint variálhatjuk.




Hozzávalók (4 nagy adaghoz):

  • 1,5 bögre kerek szemű rizs
  • 2,5 bögre víz
  • 3-3,5 bögre tej
  • pár csepp vanília aroma
  • cukor ízlés szerint
  • csipet só
  • 2 marék fagyasztott málna
  • 1 banán
  • 2 közepes alma
  • 1 jó marék aszalt áfonya vagy mazsola
  • fahéj (tálaláshoz)

A rizst megmossuk, majd a tejjel, vízzel és csipet sóval feltesszük főni.Adunk hozzá pár csepp vanília aromát vagy kivonatot. (Ennek hiányában vaníliás cukorral is készíthető, ezt a főzés végén keverjük hozzá. )
Ne adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget egyszerre, mert rizstől függően lehet, hogy kevesebb fog kelleni. Hogy jó latyakos legyen (mi így szeretjük) kb. 4x-es mennyiségű folyadék szükséges.
Néha megkeverjük, a főzés vége felé hozáadjuk a cukrot.
Míg fő, forró vízbe áztatjuk az aszalt gyümölcsöket pár percig, jelen esetben az áfonyát. Ezután lecsepegtetjük.
A gyümölcsöket megmossuk, aprítjuk.
Ha kész a rizs, belekeverjük a gyümölcsöket, a fagyasztott mehet bele közvetlenül a fagyasztóból, nem kell kiolvasztani (a málna, áfonya, ribizli, eper szinte azonnal felenged a forró rizsben, és gyorsabban hűti le azt).
Ha kihűlt, tálkákba szedjük, fahéjjal meghintjük.



2016. január 3., vasárnap

Gombás rakott pulykamell

A tavalyi karácsonyi menü része volt, a lejegyzés akkor elmaradt, most pótlom, mert nagyon finom lett.


Hozzávalók:

  • 1 nagy pulykamell fele
  • 1 doboz gomba (40-50 dkg )
  • 2 közepes vöröshagyma
  • só, bors
  • kevés friss kakukkfű
  • zsír
  • 2 dkg reszelt sajt
  • 8 dkg vaj
  • 1,5 doboz tejföl (kisdobozos)

A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés zsíron mindként oldalukat elősütjük.
A visszamaradt zsíron megdinszteljük a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát, ha összefonnyadt, rászórjuk a friss kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük.
Egy mélyebb falú tepsit kikenünk kevés zsírral  ráfektetünk pár szelet pulykamellett, erre jön egy adag gombás-hagyma, erre pedig pár kanál tejföl. Erre megint hús, gomba, és tejföl kerül.
Amikor elfogyott a hús, a tetejére tesszük a maradék gombát, erre már nem teszünk tejfölt, csak betakarjuk reszelt sajttal, a tetejére pedig felkockázott vajat szórunk.
Előmelegített sütőben készre sütjük.
A tepsi méretétől függően lesz több vagy kevesebb a húsréteg, nekem 2 réteg hús, és két réteg gomba lett.

2016. január 2., szombat

Tepertőkrém

Az évi végi nagy informatikai rendberakás során megtaláltam a korábban lementett, de a blogra fel nem töltött finomságok fényképeit, így most bőven lesz mit hoznom nektek. :)

Elsőként egy nagyon finom tepertőkrémet mutatok, amivel csak két baj van:
- nagyon finom, kívánja a lilahagymát, ezért randi előtt ne együk
- sajnos muszáj elővenni és elmosogatni a munka végeztével a húsdarálót (jajjdenagyonutálom)

A receptet mamától tanultam, a mennyiségek irányadóak.


Hozzávalók:

  • 3 jó nagy marék sertés töpörtyű
  • 1 marék főtt burgonya (de lehet több is)
  • 1 kicsi  fej hagyma
  • só, bors
  • mustár
  • tejföl
  • kis doboz konzerv sertésmájkrém (opcionális)
A burgonyát megpucoljuk, kockázzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
A töpörtyűt a burgonyával és a hagymával ledaráljuk.
Ízesítjük sóval, borssal, mustárral, ha szeretjük adjunk hozzá egy kis doboz, vagy csak egy fél doboz májkrémet.
Kézzel jól összedolgozzuk, lekaparjuk a kezünkre ragadt masszát, innen fakanállal dolgozunk tovább.
Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy fakanállal jól ki tudjuk keverni, majd hűtőbe téve lehetőleg egy napig állni hagyjuk.
Fogyasztás előtt érdemes 1 órával előbb kivenni a hűtőből, hogy ne legyen kemény.
Friss kenyérrel, idényzöldségekkel szuper eledel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...