2013. április 1., hétfő

Havasi krémes (Hókocka)

Hát akkor belekezdek az idei húsvéti sütik lejegyzésébe. :)
A havasi krémes, vagy más néven hókocka receptjét Nagynénémtől, Verától kaptam. És mivel a hó épphogy elolvadt húsvét vasárnapra, még a neve is passzolt az idei húsvéthoz (sajnos). :)
Aki szereti a szalalkálival készült tésztát, az nem fog csalódni ebben a sütiben sem. A tésztája pihe-puha, nagyon finom.


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 38 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • csipet só
  • 4 ek porcukor
  • 1 cs. szalalkáli (mindenképp nézzük meg, hogy ne legyen lejárt a szavatossága!)
  • kevés tej az összeállításhoz

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 8 dl tej
  • 8 ek finomliszt

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk.
A lapokat vékonyra nyújtjuk és kikent tepsi hátulján, vagy sütőlemezen megsütjük (nyitott ablaknál, mert bizony a szalalkális süti sütés közben nagyon szúrós szagú).
Én 25x38-as tepsin sütöttem a lapokat, de még nagyobbra is nyújthattam volna. Picit összeugrott a tészta sütés közben (nem volt vészes), és szép magas lett. Nem kell megijedni, mert bár a tészta vastag lesz, ennek ellenére egyáltalán nem lesz száraz, még krém nélkül is puha a tészta.

A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük kevés tejjel, majd a maradék tejet is hozzáadva, állandóan kevergetve sűrűre főzzük, teljesen kihűtjük.
A margarint a kétféle cukorral kikeverjük, végül a lisztes-tejes péppel alaposan összedolgozzuk.

A krémmel megkenjük a lapokat, és legalább 1-1,5 napot állni hagyjuk.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejét.


8 megjegyzés:

Csilla írta...

Akartam is kérdezni, hogy ez nem a Hókocka?, de aztán olvasom, hogy de! :))) Gyönyörű a kalácsotok!! Több, mit 2 kiló liszt, anyám azt bedagasztani! Nagyon szép, szívesen megkóstoltam volna, ez az igazi kalács, imádom! Hol van a falutok, ha nem titok? :)

Ditti írta...

:) Köszönöm Mama nevében is. A falunk (ami igazából már egy ideje község), ahol élek, és ahol ezt a fajta kalácsot sütik, Kerepes. Félúton vagyunk Budapest és Gödöllő között, a Gödöllői dombsággal körbeölelve. :)
A címet pedig javítottam, zárójelbe is odaírtam a Hókockát. :)

Hankka írta...

Csodaszép lett nálad a süti, mi is nagyon szeretjük! :)

teller-cake írta...

Hát ez tényleg majdnem ugyanaz a recept! Akkor Te már tudod is miről beszélek, ha áradozom róla...;-) Olyan jó feleleveníteni ezeket a régi sütiket...

Gabriella írta...

Imádom ezt a süteményt, már Zsuzsánál is megcsodáltam... Én is szoktam hasonlót készíteni, csak annak a krémje grízkrémes, és mi hófehérkének hívjuk. :)
Olyan szépen szeletelted.

Ditti írta...

Hankka: Köszönöm szépen! :)
Teller cake: igen, pontosan tudom miről beszélsz...mivel a párom nem szereti a krémes sütiket, az egész tepsit én eszem, nem, nem is eszem, habzsolom. :D Már alig van belőle. :D Azt gondolom, a régi sütiknél nincs is jobb. :)
Gabriella: Nagyon köszönöm! A grízes Krémek nagy-nagy kedvenceim, ezek a lapok grízes krémmel töltve biztos mennyei finomság! Üdvözöllek a blogomon! :)A profilodra kattintva nem látom, hogy van-e blogod, ha van, kérlek, írd meg, hogy bekukkanthassak hozzád is. :)

Csilla írta...

Éreztem én, mikor megláttam a kalácsot, hogy valahol közel lakhattok hozzánk. :))) Tudom, hol van Kerepes, mi Isaszegen lakunk. :)

Ditti írta...

:))) Óóó, hát akkor tényleg a szomszédból való vagy! :) De jóóó! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...