2014. augusztus 31., vasárnap

Könnyű karalábéleves vajgaluskával

A recept Horváth Ilonától, a zöldségek a kertemből valók. :)
Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy néhány zsenge sárgarépát is adtam hozzá.


Hozzávalók:

  • 40 dkg karalábé (részben sárgarépával helyettesítettem)
  • 2 ek olaj vagy 3 dkg zsír
  • 3 dkg liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Vajgaluskához:

  • 1 tojás 
  • 3 dkg puha vaj
  • liszt, amennyit felvesz

Tálaláshoz: tejföl

A karalábét megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, vagy felkockázzuk, és forró zsiradékon, megsózva puhára pároljuk fedő alatt.
Megszórjuk a lissztel, pár percig pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel.10-15 percig főzzük.
A vajgaluskához a tojást a vajjal alaposan kikeverjük, majd a lisztet hozzáadva keményebb galuskatésztát készítünk belőle (én csak egy villával dolgozom össze). A galuskát kanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, ha feljött a víz felszínére kész is.
A leveshez a legvégén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, tálaláskor pedig tejfölt kínálunk hozzá.

2014. augusztus 26., kedd

Filléres húspótló

Ezt a fajta húspótlót először Éva blogján láttam meg, már többször készítettem, a variációk száma végtelen. Készítettem már kakukkfűvel és rozmaringgal is.Volt, hogy reszeltem bele sajtmaradékot, volt hogy hagymát, de most épp mustár és egy nagy csokor petrezselyem került bele. Érdemes kipróbálni, nagyon finom! Ha a rántotthús után, ugyanabban a zsírban sütjük, még plusz finom ízt ad neki.


Hozzávalók:
  • szikkadt kenyér vagy zsömle
  • tojás
  • zöldfűszer (ízlés szerint, pl. rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
  • egyéb ízesítők, válogassunk kedvünkre: zúzott fokhagyma,  reszelt vöröshagyma,  pirított hagyma,reszelt sajt, mustár
  • só, bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj vagy zsír a sütéshez (nálam zsír)
A kenyeret vagy zsömlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, összekeverjük a hozzávalókkal és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható állagú legyen. Kis rudakat vagy pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró zsírban vagy olajban ropogósra sütjük.
Körettel tálalva könnyű fogásnak, böjti időszakra, főzelék feltétnek, vagy csak úgy, önmagában is nagyon finom, filléres étel, mártogathatjuk ketchupbe, majonézbe vagy tejfölbe is.

Én most petrezselymes krumplival és tejföllel ettem, nagyon finom volt és meglepően laktató.



2014. augusztus 25., hétfő

Tárkonyos csirkeraguleves

A kertünkben burjánzik a tárkony, de még soha nem főztem vele semmit. Itt volt hát az alkalom, hogy kipróbáljam. Nekünk nagyon-nagyon ízlett ez a leves.
Több receptet is elolvastam, mind hasonló elkészítési módot ír. Én nem mértem a hozzávalókat, ezért most sem írok, csak kb. mennyiségeket.
A gombát párom miatt kihagytam, de nem is hiányzott belőle. És megjegyezném, hogy az ÖSSZES zöldség a kertünkből került a levesbe, talán ettől lett ennyire finom... :)


Hozzávalók:

  • 1 kisebb csirkemellfilé kockázva
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb fehérrépa
  • 1 közepes karalábé
  • 1 kisebb zellergumó (nekem nem volt, így a zellerlevelek szárát aprítottam fel egy kis levéllel együtt)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • kb 2 marék borsó (nálam fagyasztott)
  • 1 ek friss, apróra vágott tárkony (de ízlés szerint lehet több is)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 tyúkhúsleveskocka
  • 1 ek liszt
  • tejföl (ízlés szerint, nálam egy kis doboz 3/4-e)
  • olaj (nálam oliva)
Tálaláshoz: citrom, petrezselyem


A zöldségeket felkockázzuk, a petrezselyemzöldet és tárkonyt felaprítjuk.
A csirkemellett az olajon fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a hagymát, majd az összes zöldséget, pár percig együtt pároljuk, rászórjuk a petrezselyem 3/4-ét és a tárkonyt, alaposan átkeverjük, majd felöntjük vízzel, beletesszük a leveskockákat, ízlés szerint még sózzuk, és addig főzzük, míg teljesen megpuhulnak a zöldségek.
A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, felöntjük 1-2 merőkanál forró levessel, elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest, felforraljuk, és kész.

Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel, és ki-ki csavarhat még bele citromot ízlés szerint.



2014. augusztus 24., vasárnap

Kókuszos-kakaós-meggyes bögrés

Avagy minden maradékot bele, ami itthon van. :)
Érzésre, recept nélkül készült, a végeredmény pedig ismétlésért kiált.
Zamatos, ízletes, szapora, gyors. Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1,5 bögre tej
  • 1 bögre olaj
  • 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
  • csipet só
  • 2 bögre liszt
  • 3/4 bögre kókuszreszelék (azért ennyi, mert nem volt több itthon)
  • 1 cs. sütőpor
  • 2-3 ek kakaó
  • 2-3 ek víz vagy tej
  • pár csepp rum aroma
  • fejtett meggy
  • kevés margarin a tepsi kenéséhez

A tojásokat a cukorral, vaníliával és sóval elektromos habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, a sütőporral elkevert lisztet és kókuszt, csomómentesre keverjük, végül fakanállal beleforgatjuk a lecsöpögtetett meggyet.
A tészta kb. 3/4-ét margarinnal kikent tepsibe öntjük, a maradék tésztához hozzákeverünk egyenlő mennyiségű kanál kakaót és vizet, ízesítjük pici rum aromával, és a fehér tészta tetejére kanalazzuk foltokban.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon készre sütjük. Tűpróba!
Ha kihűlt, szeleteljük, és mivel nem túl édes a tészta, gazdagon meghintjük vaníliás porcukorral.

Nekem túl magas lett, ezért kicsit megrepedt a teteje, viszont még ma is nagyon finom, zamatos, pedig tegnap sütöttem. :)


2014. augusztus 12., kedd

Tepsis Rafaelo

A recept a Nagy ízvadászat-Válogatás a Békés megyei hírlap 2007-es receptversenyéből c. könyvből való.
Ez az a könyv, ami még akkor íródott, amikor nem voltak igazán elterjedt receptmegosztó oldalak. A beküldött legjobb receptek és azok szerzői kerültek be a könyvbe, a szerzőkről és az ételekről készült fotókkal illusztrálva íródott a könyv.
Igazán klassz, bevált receptek sora vonul fel a könyvben, ha látjátok valahol, mindenképp ajánlom, érdemes megvenni. :)


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 6 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg kókusz
  • csipet só
Krémhez:
  • 6 tojás sárgája
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 25-30 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
Tetejére:
  • Kókuszreszelék
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a cukort is hozzáadva tovább verjük.
A lisztet elkeverjük a kókusszal és a csipet sóval, és a habba forgatjuk.
Kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát, és mérsékelt hőmérsékleten megsütjük.
A krémhez 1 dl tejet simára keverünk a liszttel, a pudingporral, a cukor felével és a tojássárgákkal, majd a többi tej hozzáadásával sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A margarint kikeverjük a maradék cukorral, majd hozzákeverjük a pudingos masszát és a kihűlt tészta tetejére simítjuk, kókuszreszelékkel megszórjuk
Ha van, minden szelet tetejére tegyünk egy szem pirított mandulát (nálam ez elmaradt).



2014. augusztus 11., hétfő

Cukkini fasírt

Nagyon-nagyon szeretem a fasírtot, készüljön bármiből. Épp ezért meg sem lepődtem, hogy amikor tavaly először megsütöttem ezt a cukkinis fasírtot, nem bírtam abbahagyni az evését. :)
Finom, egészséges, tápláló.
A recept a Receptműves oldalról származik.

Mivel most kimaradt egy kis tojás rántotthús készítésből, azt is belekevertem, de tojás nélkül is szépen egyben marad, nem kell megijedni, a teljes kiörlésű liszttől épp elég ragacsos lesz ahhoz, hogy ne essen szét sütés közben.


Hozzávalók:
  • 50 dkg cukkini
  • kb. 10 dkg teljes kiőrlésű liszt ( én eddig tönköllyel és rozsliszttel készítettem)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál ételízesítő (én kihagytam)
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1 kávéskanál oregano
  • 1-2 marék házi zsemlemorzsa 
  • só 
  • olaj a sütéshez
A cukkinit lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk. 
Ha levet engedett kinyomkodjuk, összekeverjük a zúzott fokhagymával a fűszerekkel és a liszttel. (Ha teszünk bele tojást is, akkor kell bele kevés zsemlemorzsa is.)
Kis fasírtokat formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük.

Megjegyzés: volt, hogy kakukkfűvel ízesítettem, úgy is nagyon finom, de a friss, apróra vágott petrezselyemzöld is jót tesz neki, meg a bors. Variáljuk bátran a fűszereket!


2014. augusztus 10., vasárnap

Spenótfőzelék másképp

Illéskrisznél bukkantam a receptre tavasszal, és még akkor el is készítettem, de valahogy ide elfelejtettem feltölteni.
Nagyon-nagyon-nagyon finom, fagyasztott spenótból is érdemes elkészíteni az év bármely szakaszában. :)


Hozzávalók:
  • fél kg friss, leveles spenót
  • 2 db újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 2dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 d tojás
  • só, bors, szerecsendió
A spenótot sós vízben megfőzzük (pár perc), lecsepegtetjük, összevágjuk.
Az olajon a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, megpirítjuk, majd a tejjel és tejszínnel felöntve sűrűre főzzük, sóval, borssal szerecsendióval ízesítjük, végül hozzáadjuk a spenótot (ha kell, tejjel még hígítjuk).
Felforraljuk, a végén beleütjük a tojást, elkeverjük, forralunk rajta még egyet, és kész is.


 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...