A piskótát én így tanultam meg elkészíteni mamámtól. Olcsó, de nagyon finom és szapora változata a piskótáknak.
Hozzávalók:
- tetszés szerinti tojás, amit még felütés előtt lemérünk
- a tojások súlyával megegyező dkg-nyi cukor
- a tojások súlyával megegyező dkg-nyi liszt (1/3 rész rétes liszt, 2/3 rész finom liszt, vagy csak finom liszt)
- sütőpor (én az 5 vagy 6 tojásoshoz teszek 1 zacskóval)
- kb 2x annyi kanál hideg víz, mint ahány tojásból készítjük a piskótát
- csipet só
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét betesszük a hűtőbe. A tojássárgákat először a cukorral, majd a vizet és sót is hozzáadva gépi habverővel alaposan kikeverjük (kb. 5-10 perc). Amikor már könnyű, habos és a cukor nem roppan benne, akkor jó.
Ezután beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, és innentől fakanállal keverjük. Ha sűrűnek érezzük, tehetünk még bele vizet.
A tojsáfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
Zsírozott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük (kb. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt, mert visszaeshet a tészta).
Ha megsült azonnal kiborítjuk egy sütőpapírral leterített deszkára, majd a papír segítségével visszafordítjuk.
Ha kihűlt, ízlésünknek megfelelően lekvárral vagy krémmel megkenjük.
Én most egy eperkrémes verziót osztok meg veletek (ezt most anya sütötte, de Tőlem tanulta :) ).
Tehát, süssünk egy 6 tojásos kimérős, vizes piskótát, ha kihűlt vágjuk ketté és töltsük meg epres krémmel:
- 1 csomag vaníliás vagy epres pudingpor VAGY 3 púpos evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 20 dkg margarin
- 20-25 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- eper
1 csomag vaníliás pudingport 3 dl tejben főzzünk meg, majd hűtsük ki teljesen VAGY 3 dl tejet 3 púpos evőkanál lisztel főzzünk sűrűre, és hűtsük ki. (mindkét esetben először kevés tejben keverjük el csomómentesen a pudingot, ill. lisztet, és ezt öntsük a többi tejhez, majd kevergetve főzzük sűrűre).
20 dkg margarint ízlésünknek megfelelően 20-25 dkg porcukorral keverjünk habosra, majd szintén habverővel keverjük össze a kihűlt péppel, vaníliás cukorral és néhány szem eperrel ( ne túl sokkal, mert akkor "elvizesedik a krém, ahogy "szétverődik" az eper).
Ezzel a krémmel töltsük meg a piskótát, de hagyjunk egy kevés krémet a tetejére is. A tetejére szintén tegyünk epret, és 1-1 citromfű levélkével díszítsük.
Tipp: a krémmel a piskótalapok mindkét felé kenjük meg fele-fele arányban, az alsó megkent részre tegyünk sűrűn, apróbb darabokra vágott epret, majd a a másik lapot a krémes felével helyezzük rá, végül ugyanúgy kenjük meg a maradék krémmel a tetejét, amit eperrel vagy csokireszelékkel díszítsünk.
Keverhetjük az eperdarabokat a krémbe is, fakanállal, de ha mint egy réteget képezve sorakoztatjuk rá, akkor egyenletesebb, gusztább lesz, és a krém sem lucskosodik el.
Természetesen eper helyett bármilyen más gyümölccsel és készíthető!