2015. szeptember 26., szombat

Nutellás kifli

Azon kevesek közé tartozunk, akik nem igazán szeretik a Nutellát önmagában, viszont most kaptam egy nagy üveggel, így kapóra jött, hogy kipróbáljam valamilyen édességhez.
Ezt a receptet választottam, és nem csalódtam, nagyon-nagyon finom! Nem rég sült ki, de már 3 db a pocakomban pihen. :D

Ilyen esős, sötét, borús időben igazán melegséget árasztó finomság. :)


Hozzávalók 24 darabhoz:
  • 50 dkg finomliszt (nálam kb. 8 dkg teljes kiörlésű tönköly is került bele)
  • 20 dkg puha vaj (nem margarin!)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • nutella a töltelékhez
  • 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt a cukor egy részével langyos tejben elkeverve felfuttatjuk.
A tészta többi hozzávalójával jól kidagasztjuk (én robotgéppel dolgoztam), madj meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát 4 részre osztjuk. Az egyikből kb. 30 cm átmérőjű kört nyújtunk, félretesszük, majd kinyújtjuk a következőt. Ezt megkenjük nutellával, ráhelyezzük az előzőleg kinyújtott másik lapot, 12 cikkre vágjuk, a cikkek vastagabbik végéhez kiskanál segítségével nutellát halmozunk. Egyesével feltekerjük a cikkeket (vastagabb végén kezdve), majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, és szép ropogosóra sütjük.
A másik két tésztagombóccal ugyanígy járunk el.






2015. szeptember 25., péntek

Citromos-rozmaringos csirke cukkini tócsnival

Hihetetlenül egyszerű, nagyon finom receptre bukkantam itt, igaz, én  a combokat töltelék nélküli verzióban készítettem el, és a a köret elkészítése során ici-picit módosítottam.
Annyira finom, szinte már elegáns étel, hogy csak azért hétköznapi, mert annyira pofonegyszerű az elkészítése, hogy sokkal gyakrabban fog készülni, mint ahány ünnepünk van. :)


Hozzávalók:
  • 8 egész csirkecomb
  • 1 db citrom vékonyra karikázva
  • néhány gerezd fokhagyma
  • pár ág rozmaring
  • só, bors
  • kb. 2 dl száraz fehérbor
  • olivaolaj
A cukkini tócsnihoz:
  • kb 0,5 kg cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma (nálam kimaradt)
  • só, bors, kapor
  • 2 db tojás
  • 3 ek liszt
  • 2 dkg parmezán (nálam kimaradt)
  • olaj vagy zsír a sütéshez
A mártogatóshoz:

  • natúr görög joghurt (nálam tejföl)
  • só,bors
  • a csirkével sült citromok és fokhagyma

A húst sózzuk, borsozzuk. A tepsibe tesszük a combokat, rádoboljuk a fokhagymagerezdeket (nem kell megpucolni),  a citromkarikákat és a rozmaring ágakat, meglocsoljuk olívaolajjal. Aláöntjük a bort, és fóliával lefedve kb. 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát, leöntjük róla a levet (épp csak keveset hagyunk a hús alatt, hogy ne égjen oda), kiszedjük a citromkarikákat és fokhagymagerezdeket, és alufólia nélkül ropogósra sütjük a húst.



A cukkinit lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Belereszeljük a hagymát és fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal és kaporral, hozzáadjuk a lisztet, tojásokat és parmezánt, kikeverjük. Kanállal forró serpenyőbe adagoljuk, lelapítjuk, és mindkét oldalát megsütjük.A serpenyőt épp csak kenőtoll segítségével kicsit kenjük ki zsiradékkal a sütések között.


A mártáshoz a csirkével sült fokhagymát kinyomkodjuk a héjából, kinyomkodjuk a citrom puhára sült húsát is és összekeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk és kész is.





2015. szeptember 5., szombat

Paradicsomlé

Nem variálom túl, úgy készítem, ahogy mamámtól tanultam.


Hozzávalók:

  • jó érett paradicsom
  • paradicsom tartósítószer (Haas), vagy szalicil, ha kapunk
A paradicsomokat megmossuk, zöld és hibás részeit kivágjuk, pár darabba vágjuk és egy lábosba tesszük. Kézzel alaposan összenyomkodjuk, feltesszük főzni. Amikor már összepöndörödött a héja, átpasszírozzuk, és újra felforraljuk. (Itt már elég forralásig főzni, de ha sűrűbbre szeretnénk hagyni, főzhetjük tovább is.)
A tartósítószert 1-2 merőkanál forró lével elkeverjük, beleöntjük, elkeverjük, és azonnal üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Mamám azt mondta, akkor jó, ha a tetejére szépen feljön a benne maradt víz, ez jól tartósítja. Hogy igaz-e nem tudom, egy biztos, csak akkor romlott meg, a a kupak rosszul lett rácsavarva. Egyébként éveken át bírja, semmi baja!

Használat előtt mindig össze kell rázni a paradicsomlét.




összerázva
Tipp: készítettem egyik évben úgy is, hogy a megtisztított paradicsomok héját lehúztam (forró, majd hideg vízbe téve egymás után könnyen lehúzható a héjuk), daraboltam, beletettem üvegekbe, tetejére tartósítót nem szórtam (!), kidunsztoltam nedves dunsztban,
Tökéletes, akár pörköltbe, akár húsokhoz, vagy paprikás krumplihoz is, de ha felbontjuk az üveget, mindenképp hűtőben tároljuk, és így is csak pár napig áll el, tehát érdemesebb kisebb üvegekbe tenni, ami egyszerre elfogy, Felbontás nélkül viszont ne aggódjunk, nem fog megromlani!
Kipróbáltam ugyanezt úgy is, hogy az üvegek tetejére szórtam egy kis szalicilt és így dunsztoltam, úgy felbontás után is sokkal tovább eláll (cserébe viszont kevésbé egészséges ugye).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...