2013. január 31., csütörtök

Pásztortarhonya Vali néni módra

Ádám nagyon szerette volna, hogy főzzek neki pásztortarhonyát. Én speciál egyáltalán nem szeretem (egyszer kóstoltam, de nem ízlett), otthon sosem ettük ezt az ételt.
Elolvastam jó sok receptet, mikor Ádám közölte, hogy de neki olyan kell, amilyet anyukája, Vali néni szokott készíteni. Így felhívtuk, és ő készségesen elmondta ennek a nagyon egyszerű ételnek a receptjét.

Igen, tudom, hivatalosan sült szalonna és a zsírja is jár bele, a kolbászt pedig főzni kéne bele, nem pedig sütni, és mindent egybe kéne rotyogtatni és lucskosra készíteni, de mit csináljak, ha egyszer Ő így szereti. Ja igen, majd elfelejtettem: ez a "lightosabb" verzió még nekem is ízlett. :)
És egy titok: ez bizony igazi házi kolbászból készült (köszönjük Apa!), és szerintem ettől lett igen finom és ízes.


Hozzávalók (3 adaghoz):
  • 25 dkg tarhonya
  • 0,5 liter víz
  • két ek. olaj vagy zsír
  • pirospaprika
  • 3 ek házi  lecsó + 1-2 ek házi paradicsomlé vagy 1 db friss zöldpaprika és 1 db friss paradicsom
  • 6 db kisebb burgonya
  • házi füstöltkolbász

A tarhonyát megpirítjuk a zsiradékon, ezután megszórjuk pirospaprikával, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a lecsót (nálunk a télire eltett lecsó CSAK paradicsomot és paprikát tartalmaz!) és a paradicsomlét. Lassú tűzön készre főzzük.

Közben az apróra vágott, vagy felkarikázott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük.

A kolbászt vékony karikára vágjuk, serpenyőben kisütjük a zsírját (néhány perc, nem kell sokáig sütni), majd lyukas kanállal kiszedjük a kolbászt a zsírjából.

A megfőtt tarhonyát összekeverjük a burgonyával és a kolbásszal, együtt átforrósítjuk az egészet, és már tálalhatjuk is.

Ez a verzió nem lesz sem zsíros, sem leveses, de ettől még finom és laktató egytálétel.
Köszönöm a receptet Vali néninek! :)

2013. január 28., hétfő

Kanonok lepény meggyes vagy almás töltelékkel

Nagymamám mindig ezt a tésztát készítette almás és meggyes lepénynek, de készíthető cseresznyés, túrós, mákos vagy diós töltelékkel is. Mama füzetének ez az egyik legfoltosabb lapja, mert legalább 1000-szer készítette, hiszen igazi hétköznapi, olcsó lepény. Mi gyerekkorunkban annyit ettük,  hogy bárki más almás vagy meggyes lepénye jobban ízlett, mert ezt már úgy untam. Most viszont újra felfedeztem, és megsütöttem meggyes verzióban. Nem tudtuk abbahagyni. Azt hiszem, ez mindent elmond...

1,5 éve megkaptam Ádámtól a Váncza süteményes könyvet, és felfedeztem, hogy bizony eredetileg ebben szerepelt a Kanonok lepény. A sütiskönyv szerint mogyoróval és lekvárral van ízesítve a tészta, mi így sosem ettük, viszont a tészta ugyan az.

Szerintem langyosan a legfinomabb: ilyenkor még ropogós a tészta, ami a langyos töltelékkel keveredve egyszerűen ellenállhatatlan. Másnapra a tészta viszont teljesen megpuhul, de az íze azért ugyan olyan finom marad.


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 25 dkg cukor (porcukor is jó)
  • 2 jó kanál zsír (kb. 12 dkg)
  • 2 egész tojás
  • fél cs. vaníliás cukor (elhagyható)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • kevés tej az összeállításhoz (tejföllel is készíthető)
Töltelékhez:
  • meggy befőtt vagy alma
  • 5-6 kanál házi zsemlemorzsa
  • cukor
  • fahéj
A lisztet és sütőport átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a cukorral, majd a többi hozzávalóval (a tejet kivéve) alaposan összemorzsoljuk, végül annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, zsírral kikent tepsibe tesszük (tepsiméret kb. 22x37cm). Megszórjuk 2-3 ek. házi zsemlemorzsával, rászórjuk a lecsöpögtetett, kinyomkodott meggyet vagy a reszelt, enyhén kinyomkodott almát, megszórjuk fahéjjal és cukorral (a meggy ill. az alma savanyúságától függően kb. 2-4 kanállal), végül felülről is meghintjük zsemlemorzsával. A másik tésztát is kinyújtjuk, ráhelyezzük a gyümölcsös rétegre, kezünkkel lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk és mehet az előmelegített sütőbe, ahol aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ennek a sütinek a tetejét nem kell megkenni tojással sütés előtt.

Kicsit eltúloztam a meggyes töltelék mennyiségét :)
Almával

2013. január 27., vasárnap

Paprikás szalonna

Mamám készítette, az érdem az övé.
Tegnap reggel olyan jóízűt ettem belőle, hogy csak na! Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal vagy lila hagymával az igazi.


Hozzávalók:
  • nyers, húsos szalonna
  • fokhagyma
  • pirospaprika
A szalonnát nagyobb darabokra vágjuk, sok fokhagymagerezddel és jó sok sóval (annyi só kell bele, hogy úgy érezzük, mint ha elsóztuk volna, különben íztelen lesz a szalonna) puhára főzzük.
Kivesszük a szalonnát egy tálra, majd rászedjük a puhára főtt fokhagymagerezdeket, melyet villával rányomkodunk, hűvös helyen hagyjuk langyosra- majdnem hidegre hűlni.
Ezután alaposan megszórjuk a pirospaprikával minden oldalát.


2013. január 26., szombat

Szöszi brownie

Flóra blogszülinapi játékára készítettem ezt a szőke browniet.

Az eredeti receptre itt bukkantam, de mivel csak 1 tábla fehér csoki volt itthon (az is csak 9 dkg-os), így feleztem a hozzávalókat, ami így egy 15x24 cm-es kicsike tepsire volt elég.
Mivel a 3 tojást nem tudtam akartam felezni, így 2 egész tojást tettem bele, mandulából viszont többet (hogy ne legyen híg), és elhagytam belőle az aszalt gyümölcsöket. A mandulát én daráltan tettem a tésztába.
Borzasztóan eteti magát, nagyon finom és roppant egyszerű.

Flórának pedig további sok sikert kívánok a konyhában! :)


Most azt a receptet írom le, ahogy végül én készítettem.

Hozzávalók:
  • 1 tábla fehér csoki  (nekem 9 dkg-os Boci  csoki volt)
  • 10 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 7,5 dkg kristálycukor
  • 5,5 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg mandulaforgács
A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, kicsit félretesszük hűlni.
A tojást a cukorral nagyon habosra keverjük  gépi habverővel.
A mandulaforgácsból egy keveset félre teszünk, a többit megőröljük.
A cukros tojást összekeverjük a csokis vajjal, majd fakanállal belekeverjük a lisztet és a mandulát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, tetejét megszórjuk a félretett mandulaforgáccsal, majd előmelegített sütőben épp csak addig sütjük, míg a teteje megszilárdul (belül ragacsos kell, hogy legyen!)
Ebből a mennyiségből nekem 16 kisebb kocka lett.

2013. január 23., szerda

Diós kiflicskék

Ez egy 2007-es, nagyon finom és egyszerű Nők Lapja recept.



Hozzávalók (80 db-hoz):

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • 2 cs. vaníliás porcukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin (én vajjal készítettem)
  • 1 nagy ek tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
Díszítéshez:
  • 15 dkg vaníliás porcukor 
  • 10 dkg étcsoki + 2 ek olaj (gőzfürdő felett felolvasztva)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 db 20 cm-es rudat formálunk belőle, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
a rudakat 1 cm-es darabokra vágjuk, megsodorjuk, kifliket formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon világossárgára sütjük (10-12 perc).
A kiflik felét még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk, a másik 40 db-ot kihűtjük, és ezek végeit olvasztott csokiba mártjuk. Mindkettő esetben rácsra tesszük a kifliket.


2013. január 22., kedd

Finomfőzelék

A családomban senki sem szerette, és most Ő sem szereti. De én csakazértis megfőztem magamnak, mert szerintem igazán finom, és nem csak a neve. :) Az iskolai menzák elengedhetetlen tartozéka, és a gyerekek egyik örök ellensége következik most. :)

Pontos mennyiségek nincsenek, de aki szokott főzeléket főzni, az már úgy is tudja. :)
Én saját termesztésű karalábéval, és saját termesztésű, fagyasztott zöldborsóval készítettem,  így ilyenkor, télen is finom, telt ízeket élvezhettem. :)


Hozzávalók:

  • zöldborsó (1/3 rész)
  • sárgarépa (1/3 rész)
  • karalábé  (1/3 rész)
  • petrezselyemzöld
  • tej
  • kevés zsír vagy olaj
  • liszt
  • cukor

A sárgarépát és karalábét felkockázzuk, majd a zöldborsóval sós vízben puhára főzzük.
Közben kevés zsiradékon a liszttel rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük. Beleöntjük a zöldséges főzőlébe, adunk hozzá tejet (annyit, hogy szép fehér legyen :) ) és kevés cukrot, felforraljuk.
Attól függően mennyire lett híg, kevés lisztből és tejből habarást készítünk, és ezzel érjük el a megfelelő sűrűséget. Felforraljuk, és kész.
A végén apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.



2013. január 20., vasárnap

Fasírt

Egyszerű, hagyományos, nagymamám-féle. Régi nagy kedvencem. Nagyon finom. :)


Hozzávalók:
  • 0,5 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb)
  • 1 szikkadt kenyér csücske ( a kenyér végétől kb. 10-12 cm-re vágjuk le)
  • 1 egész tojás
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, köménymag, majoranna ízlés szerint
  • kevés pirospaprika (ne tegyünk túl sokat, mert akkor égni fog sütés közben)
  • szárított petrezselyemzöld (elhagyható)
  • zsemlemorzsa
  • kevés olaj vagy zsír a sütéshez
A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a hagymát és  fokhagymát ledaráljuk, vagy lereszeljük (én a botmixer késes darálós tartozékát használom erre a célra).
A kenyeret alaposan kinyomkodjuk, majd a hússal, hagymákkal, fűszerekkel és a tojással összedolgozzuk. Ha nagyon latyakos, akkor tegyünk bele kevés zsemlemorzsát.
Ezután kis labdákat formázunk belőle, majd kicsit lelapítjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában és teflon serpenyőben kevés zsiradékon mindkét oldalukat szép barnára sütjük.

Ha előző este keverjük be a fasírtot, akkor az ízek még finomabban összeérnek.

2013. január 19., szombat

Narancskrémes piskótakocka

Múlt héten bukkantam erre az olajos piskóta receptre, melyet ki is próbáltam, tortát sütöttem belőle Anyu szülinapjára (elfelejtettem lefotózni). Egyszerűen szuper recept, a piskótát ezentúl szerintem mindig így fogom elkészíteni.

Már előzőleg eldöntöttem, hogy valamilyen narancsos krémmel fogom megtölteni a tortalapot, de miután kb. 10 féle narancsos krém receptjét olvastam el, és hosszas töprengés után kiválasztottam a legjobbnak tűnőt, kiderült, hogy bár mérget vettem volna rá, mégsem volt otthon habfixáló....Szombat este volt, és mivel másnapra kellett elkészülnie a tortának, saját kútfőből készült a krém, amiről mondhatnék sokmindent, de amíg nem próbáljátok ki, úgysem hiszitek el, hogy ez valami olyan, de olyan, de olyan finom...

Szóval annyira finom lett, hogy ma újra elkészítettem, de ma már nem torta formában. A piskóta így is tökéletes, elronthatatlan, puha, zamatos, szép és egyenletes.



A piskótához:

  • 6 db egész tojás
  • 3 dl cukor
  • 4 dl liszt
  • csipet só
  • fél kk szódabikarbóna
  • 7 ek olaj
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a cukrot is hozzáadjuk apránként, és tovább verjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, de már csak addig keverjük, amíg elkeveredik a habbal. Ezután fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát (elég sűrű lesz), és előmelegített sütőben készre sütjük.

A krémhez:
  • 3 db nagyobb narancs
  • fél narancs reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • kb. 3 dl tej
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 15-20 dkg porcukor
  • 15 dkg puha vaj
A narancsokat félbevágjuk, és levüket alaposan kicsavarjuk úgy, hogy lehetőleg a rostok is belekerüljenek a narancslébe (kb. 3 dl lesz).
A narancsléhez annyi tejet adunk, hogy összesen 6 dl legyen.
A pudingport kevés tejes-narancslével csomómentesre keverjük, majd a a többi tejes-narancslével felöntve és a reszelt narancshéjat is hozzáadva, folyamatosan kevergetve sűrű péppé főzzük. A tűzről levéve egy csomag vaníliás cukrot keverünk bele, teljesen kihűtjük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudingos péppel összedolgozzuk.
(A porcukor mennyisége ízlésünktől és a narancs édességétől is függ.)

Ezután a kihűlt piskótát ketté vágjuk, a krém 2/3-val megkenjük a közepét, a maradékkal pedig a tetejét. Kockákra vágjuk, és fél vagy negyed szelet naranccsal díszítjük.



2013. január 14., hétfő

Puncsos rúd

Éva, a Takarékos konyha blog szerzője a SAD 12. fordolójára olyan feladatot talált ki, ami végre nekem is beindította a fantáziám, így most először én is játszok! :) A feladat az volt, hogy gondoljuk újra a sütiket, melyeket az alapos töprengés után csavarva-tekerve készítsünk el.

Nos, én egy puncsos tekercset készítettem el két recept összegyúrásából. A már blogomon is szereplő puncs szelet töltelékét tekertem bele a klasszikus piskótatekercsbe.
Hááát, nagyon fincsi lett... Apu kapta ezt a sütit egyébként ajándékba azért, mert készített nekünk (is) házi kolbászt, és mivel kedvencei a puncsos dolgok, meg az olyan sütik, melyekben több a töltelék, mint a tészta, igazán nagy sikert arattam vele nála!
A rúd közepe sokkal szebb lett, mint a fotón szereplő "szélek", de mivel ajándékba vittem, nem akartam kettévágni a rudat.


A töltelék elkészítése:

  • 17 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • kevés tej
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, és kikent tepsi hátulján 1 lapot sütünk belőle, melyet sülés után durvább darabokra törünk. Ezután az alábbiakkal ízesítjük:
  • 2 ek jó minőségű kakaó
  • 2 marék háztartási darált keksz
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 1-2 ek rum
  • 8-10 dkg olvasztott margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • baracklekvár (annyi, hogy puha, könnyen nyomkodható állagú legyen)
A tölteléket kézzel összegyúrjuk, vagy fakanállal jól összekeverjük.

A piskótatekercs elkészítése (mivel nekem nincs gáztepsi méretű tepsim, ezért csak 3 tojásból, kisebb tepsire készítettem)
  • 3 egész tojás+ 1 fehérje (ami a lapból kimaradt)
  • 4 csapott ek cukor
  • 3 púpos ek liszt
  • fél kk szódabikarbóna
  • 2 ek víz
  • csipet só
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a vizet és tovább verjük a habverővel. Mikor már elég kemény a tojások sárgáját is belekeverjük, szintén a habverővel, végül fakanállal beleforgatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Egy kb. 25x38-as tepsit enyhén megolajozunk, ráterítjük a sütőpapírt (így olajos lesz, és nagyon könnyen le lehet húzni majd a piskótáról), majd ráborítjuk a piskótát, elegyengetjük, és előmelegített sütőben néhány perc alatt megsütjük. Ha megsült, nedves konyharuhára kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a nedves konyharuha segítségével azonnal felcsavarjuk,majd konyharuha nélkül, de felcsavarva hagyjuk kihűlni .

Összeállítás:

Ha kihűlt a piskóta, megkenjük kevés baracklekvárral, rásimítjuk a kakaós krémet (vizes kézzel a legegyszerűbb rányomkodni), feltekerjük, és ízlésünknek megfelelően díszítjük.

A díszítéshez én most Dr. Oetker puncs máz alapot használtam ( 1 csomag éppen hogy elég rá), és színes tortadarával szórtam meg.
Legalább egy napot hűvös helyen állni hagyjuk, hogy a töltelékben a tésztadarabok megpuhuljanak.



2013. január 9., szerda

2013. január 5., szombat

Zalabia (arab mézes fánk)

Stahl Juditot nagyon szeretem, mindig megveszem a magazinját, de be kell vallom -magam sem értem miért-, ritkán készítem el a receptjeit, pedig eddig, amit elkészítettem Tőle, mind nagyon jól sikerült. Talán sokszor hiányzik belőlem a kísérletező kedv, ez lehet az oka. Szívesebben próbálok ki olyan recepteket, melyeket kóstoltam már valahol, mert ott tutira megyek, ha értitek mire gondolok.
Karácsony előtt lapozgattam a korábban megjelent Stahl magazinokat, és megakadt a szemem ezen a fánkon. Annyira megkívántam, hogy szilveszterkor el is készítettem. :)
Nekem és Apának nagyon ízlett, Tesómnak viszont nagyon nem, Anya semleges volt, Ádám pedig meg sem kóstolta (a karácsonyi sütiroham után rá sem bírt nézni :) ).
Szóval a vélemények megoszlottak, de egy biztos: én aznap vagy 8 fánkot megettem, és még tudtam volna...:)
Az eredeti recept az interneten is olvasható, itt.


Hozzávalók

Tésztához:
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 ek cukor
  • 1 zacskó szárított élesztő (én 2,5 dkg frisset használtam)
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3 dl langyos víz

Mázhoz:
  • 2,5 dl víz
  • 25 dkg méz
  • 1 narancs vékonyan meghámozott héja
  • 3 szem kardamom morzsában megtörve

Sütéshez:
  • 7 dl olaj

A tejet fél evőkanál cukorral és az élesztővel felhabosítjuk (ha frisset használunk, felfuttatjuk).
A lisztet, a maradék cukrot és a sót elkeverjük, beleöntjük az élesztős tejet, a vizet és a maradék tejet is hozzáadva fakanállal sima tésztává dagasztjuk, 1 órát folpackkal letakarva kelesztjük.

A szirup hozzávalóit 15 perc alatt, lassú tűzön összefőzzük, majd leszűrjük.

A megkelt tésztából 2 kanál segítségével kb. 6 cm átmérőjű gömböket szaggatunk, és forró olajban szép aranybarnára sütjük, papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. 
Még melegen a szirupba forgatjuk pár másodpercre, és így tálaljuk.

A maradék szirup nagyon finom teába, de én pl. a fánkokat még utólag is belemártogattam (falatonként), így fokoztam az élvezeteket. :)

Lencsepüré

Két óriási mappányi, főleg Nők Lapja receptet gyűjtöttem össze az elmúlt években. Újév első napján ebből választottam Lajos Mari egyik receptjét, a lencsepürét a szokásos lencsefőzelék helyett. Hát igen, Lajos Mari receptjeiben még sosem csalódtam, most sem volt másként, nagyon finom lett. Én most sült oldalassal  tálaltam.


Hozzávalók:
  • 25 dkg lencse
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 20 dkg burgonya
  • diónyi vaj/margarin
  • 0,5 dl tejszín (én tejet használtam)
  • 4 dkg reszelt parmezán (én márkás olasz reszeltsajt keveréket használtam)
  • 1-2 kk mustár
  • 2 ek tejföl
  • bors

A megmosott lencsét 1,5 l langyos vízben 6-8 órára beáztatjuk, majd a megpucolt hagymával, fokhagymával és a babérlevéllel feltesszük főzni.
Közben a meghámozott, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, összetörjük, és kevés vajjal vagy margarinnal, illetve a forró tejszínnel habosra keverjük.
A lencsét leszűrjük, kiszedjük a babérlevelet (hagymák maradnak!), majd egy merőkanál főzőlével együtt botmixerrel pépesítjük. Végül összekeverjük a krumplipürével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, mustárt és parmezánt, jól kikeverjük.

Nyomózsákot használva a tálaláshoz a végeredmény nagyon gusztán mutat a tányéron!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...