Ádám nagyon szerette volna, hogy főzzek neki pásztortarhonyát. Én speciál egyáltalán nem szeretem (egyszer kóstoltam, de nem ízlett), otthon sosem ettük ezt az ételt.
Elolvastam jó sok receptet, mikor Ádám közölte, hogy de neki olyan kell, amilyet anyukája, Vali néni szokott készíteni. Így felhívtuk, és ő készségesen elmondta ennek a nagyon egyszerű ételnek a receptjét.
Igen, tudom, hivatalosan sült szalonna és a zsírja is jár bele, a kolbászt pedig főzni kéne bele, nem pedig sütni, és mindent egybe kéne rotyogtatni és lucskosra készíteni, de mit csináljak, ha egyszer Ő így szereti. Ja igen, majd elfelejtettem: ez a "lightosabb" verzió még nekem is ízlett. :)
És egy titok: ez bizony igazi házi kolbászból készült (köszönjük Apa!), és szerintem ettől lett igen finom és ízes.
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 25 dkg tarhonya
- 0,5 liter víz
- két ek. olaj vagy zsír
- pirospaprika
- só
- 3 ek házi lecsó + 1-2 ek házi paradicsomlé vagy 1 db friss zöldpaprika és 1 db friss paradicsom
- 6 db kisebb burgonya
- házi füstöltkolbász
A tarhonyát megpirítjuk a zsiradékon, ezután megszórjuk pirospaprikával, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a lecsót (nálunk a télire eltett lecsó CSAK paradicsomot és paprikát tartalmaz!) és a paradicsomlét. Lassú tűzön készre főzzük.
Közben az apróra vágott, vagy felkarikázott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
A kolbászt vékony karikára vágjuk, serpenyőben kisütjük a zsírját (néhány perc, nem kell sokáig sütni), majd lyukas kanállal kiszedjük a kolbászt a zsírjából.
A megfőtt tarhonyát összekeverjük a burgonyával és a kolbásszal, együtt átforrósítjuk az egészet, és már tálalhatjuk is.
Ez a verzió nem lesz sem zsíros, sem leveses, de ettől még finom és laktató egytálétel.
Köszönöm a receptet Vali néninek! :)