2015. február 28., szombat

Rozsdás hús

Eredetileg nem is ezt akartam belőle készíteni, de mivel a sertéscomb nehezebben puhul meg mint a tarja vagy a karaj, így olyan sokáig kellett párolni, hogy végül megkapta a szép rozsdás színét, pedig són és borson kívül nincs rajta más.
Nagyon finom és egyszerű étel, de türelem kell az elkészítéséhez.


Hozzávalók:

  • sertéshús (nálam comb)
  • bors
  • zsír

A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Kevés zsíron a a hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk egy serpenyőben, fedővel közben lefedjük, hogy addig is puhuljon. Egyszerre csak annyit pirítsunk, ami kényelmesen elfér a serpenyőben. Ha kell, a zsírt pótoljuk.
Mikor az összes hússzelet kész, mindet visszapakoljuk a serpenyőbe, (nekem két rétegben fértek el benne), kevés vizet (1-1,5 dl) öntünk alá, és fedő alatt pároljuk A vizet folyamatosan pótoljuk, a húsokat félidőben forgatjuk, illetve cserélgetjük (ami alul volt, felülre kerül, és fordítva).
Addig pároljuk így, amíg a hús szépen megpuhul,bebarnul, és szaftja nem lesz. Ez kb. 1,5-2 óra.

Krumplipürével, savanyúsággal nagyon finom.

2015. február 18., szerda

Zserbó apróban

A receptet Gesztenye blogján találtam, nagyon-nagyon finom és egyszerűen elkészíthető süti, és sokáig elálló (lenne, ha nem falnánk fel villámgyorsan). Csak ajánlani tudom. :)


Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj,
  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
töltelékhez:
  • 7 dkg darált dió,
  • kb. két ek. sárgabaracklekvár
  • étcsokoládé a díszítéshez.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.
Ezután kis golyókat formálunk belőle, közepét benyomkodjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A lekvárt elkeverjük a dióval, ezzel töltjük a kis üregeket, majd nagyon halványra sütjük.
Amikor kihűltek, olvasztott csokival díszítjük.



2015. február 10., kedd

Hamis túrógombóc

Amikor régen még zacskós, meg házi tejet vettünk, mamám nemcsak a friss, de sokszor az épphogy savanyodásnak indult tejet is köcsögökbe öntötte, és hagyta megaludni...de finom is volt kefír helyett!

Volt azonban, mikor nem figyelt, és a már érezhetően savanykás tejet nekiállt felforralni, ahelyett, hogy aludni tette volna el...ilyenkor a tej azonnal "összeugrik", a savó elválik, a tej "megtúrósodik". Ez bizony mindig a disznók moslékában végezte egészen addig, még egy ismerőse nem mondta mamának, hogy na pont ebből lesz tökéletes és nagyon finom a hamis túrógombóc. :)

A több hónapig elálló tartós tejből szerintem nem működik, bár még nem próbáltam. Válasszátok hozzá a 21 napig eltartható, vagy még inkább a friss házi tejet.

A savanykás tejet tehát felforraljuk, majd búzadarával nagyon-nagyon sűrű masszát főzünk belőle.
Levesszük a tűzről, belekeverünk ízlés szerint cukrot és jó sok vaníliás cukrot. A lényeg a vanília! A sok vanília. :)
Teljesen kihűtjük a masszát, majd vizes kézzel gombócokat formázunk és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tejföllel és porcukorral tálaljuk. Nagyon szeretem....





2015. február 1., vasárnap

Csirkepaprikás

Szerintem nincs olyan, aki ne szeretné. :) Igazi magyaros finomság, ami nokedlivel az igazi.
Én most csak csirkecombból készítettem, de így is nagyon finom lett!


Hozzávalók:

  • 6 db nagyobb csirkecomb
  • 1,5  fej nagyobb hagyma
  • 2 db közepes paprika
  • 2 db közepes paradicsom (vagy kb. 1,5 dl paradicsomlé)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • 2 jó evőkanál zsír (lehetőleg tyúk-, liba- vagy kacsazsír)
  • 2 ek liszt
  • 1,5-2 doboz tejföl

A combokat megmossuk, és két darabba vágjuk.
A hagymát, paprikát és paradicsomot felkockázzuk. A foghagymát fokhagymanyomóvóval áttörjük.
A zsíron megpirítjuk a hagymát, lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, felforraljuk, majd belehelyezzük a húst. Alaposan átforgatjuk, hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Vizet nem öntünk alá, a hús épp elég levet fog engedni, azonban főzés közben figyeljük, és ha mégis elfőne a leve, kis adagokban pótoljuk a vizet (igazán akkor finom, ha a saját levében fő, nekem ne kellett utána pótolnom). Amikor a hús megpuhult, kiszedjük egy tányérra.
A lisztet elkeverjük a tejföllel és kevés pirospaprikával, hozzáadunk 1 merőkanál forró szaftot, elkeverjük és ezzel habarjuk be a maradék szaftot. Felforraljuk, visszatesszük bele a combokat, és még egyet forralunk rajta.
Nokedlivel tálaljuk.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...