2013. december 31., kedd

Boldog új évet! - Teafilter süti

Minden kedves olvasómnak ezekkel a teafilter sütikkel kívánok nagyon boldog új évet! :)

Nagyon rég nem voltam itt jelen, de szépen lassan utolérem magam (a kreatív blogomon már sikerült), és hozom a sok-sok elmaradt receptet. :) Eredetileg ezt a művemet is a másik blogomon szerettem volna közölni, mivel kreatív is, és gasztro is, de olyan rég voltam már itt jelen, hogy mindenképp szerettem volna itt is életjelet adni magamról. :)


A teafilter süti, mint ötlet itt tetszett meg, a kivitelezésez pedig itt kaphattok segítséget.
Én sima linzer tésztával készítettem, a tésztába citromhéjat is reszeltem.
A tésztát vékonyra nyújtottam, éles késsel teafilter alakúra vágtam, majd szívószállal kilyukasztottam. Sülés közben a lyuk némiképp "összenő", de kiegyezett hurkapálcával óvatosan újra át lehet szúrni.
A csokit vajjal és néhány kanál tejszínnel vízgőz felett olvasztottam meg, ebbe mártottam a kekszeket, amiket ezután hurkapálcákra húztam és egy mélyebb tepsi fölé helyeztem, amíg a csoki megdermedt rajta.
Kis kanna képeket nyomtattam, kivágtam úgy, hogy dupla magas legyen,mint a kép, mert félbe kell majd hajtani.
A cérnát átfűztem a kekszeken, majd a végét a félbehajtott "teapapír" közé ragasztottam sima ragasztóstifttel.
Erősebb, lapos dobozt csomagolópapírral bevontam, majd fehér zsírpapírral kibéleltem, és így helyeztem bele a kekszeket, melyeket tesóm, és Ádám anyukája kapott karácsonyra.
Nagyon kreatív, jópofa és finom ajándék tea és kávé kedvelőknek is. :)








2013. november 12., kedd

Angyalok eledele

Barbinál és Vicuskánál is szembejött velem még régebben ez a recept, és azonnal elmentettem, mert a mélyhűtő már akkor tele volt tojásfehérjével. :)
A két recept szinte teljesen azonos, de mivel én 6 tojásfehérjéből készítettem, így Barbi receptjének hozzávalóit feleztem meg.
Ennyire finom, pihe-puha piskótát én még sosem ettem, elképesztően ízlett. :) Köszönöm a receptet lányok! :)


Hozzávalók:
  • 6 tojásfehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg szitált porcukor
  • 6 dkg szitált liszt
  • csipet só
  • 1/2 ek. citromlé
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
A tojásfehérjét  a csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a kristálycukort, a vaníliás cukrot és a citromlét.
A porcukrot és a lisztet összekeverjük, és óvatosan, apránként a habba forgatjuk.
A maszát kikent, liszttel megszórt sütőformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Ha megsült, hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd rácsra téve kihűtjük.
Én csak porcukorral szórtam meg a tetejét, és dzsemmel ettük. De nekem önmagában is nagyon-nagyon ízlett.



2013. november 3., vasárnap

Sütőtökös csokis gyümölcskenyér

Az egyik bulvármagazin hasábjain lettem figyelmes erre a receptre. A sütőtök mennyiségét megnöveltem,  a csokiét pedig csökkentettem, mert a 30-40 dkg-ot rengetegnek véltem ehhez a mennyiséghez.
Tetszik benne, hogy egészséges és tartalmas finomság. Reggelre egy pohár tejjel nagyon finom, és napokig puha marad a tésztája.



Hozzávalók:

  • 120 g teljes kiőrlésű liszt (nálam tönkölybúza liszt)
  • 120 g finom liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • fél tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • csipet só
  • 140 g natúr joghurt
  • 1 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg barna cukor (nálam nádcukor)
  • 1 dl étolaj
  • 15 dkg reszelt vagy sütőben megsütött sütőtök kikapargatva (én 22 dkg-ot tettem bele)
  • 30-40 dkg étcsoki apró darabokra vágva (én 15 dkg-ot tettem bele)
A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a sót elkeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a joghurtot, tejet, tojást, cukrot és az olajat, majd a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
Végül beleforgatjuk  csokidarabokat és a sütőtököt.
Kikent gyümölcskenyér formába öntjük a masszát, és előmelegített sütőben készre sütjük. (180 fokon kb. 45 perc, de végezzünk tűpróbát!)
Ha kihűlt, szeleteljük. Én minden szeletet fogyasztás előtt körben megforgattam porcukorban is, mert így sokkal szebb szerintem. :)




2013. november 2., szombat

Kötött galuska leves

Egyszerű, népi, nagyon olcsó, de mégis eléggé laktató leves. Vicuska blogja juttatta eszembe, hogy el kéne készíteni. :)
Nálunk sosem készült, már felnőtt fejjel barátnőm nagymamájánál ettem ilyet először. Ő egyébként az Alföldről származik, valószínű tehát, hogy ez a leves is ottani specialitás, bár ebben nem vagyok biztos.
Úgy készítettem, ahogy annak idején barátnőm nagymamája elmesélte.



Hozzávalók:
  • 2 egész tojás
  • kb. 20 dkg liszt (fele rétes, fele finom liszt)
  • 1 db közepes fej hagyma
  • kevés zsír
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • vegeta
  • petrezselyemzöld
A tojásokból a sóval és liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá.
A hagymát nagyon apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és borssal, elkeverjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, a felét lekenjük a hagymás zsírral, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd kihajtjuk , így valóban mindenhol jó zsíros lesz, egyébként nem tudnánk szépen elkenni rajta, mert ahhoz túl kevés a zsír. A hagymát elegyengetjük, hogy a másik felére is jusson.
Ezután elkezdjük felcsavarni,de csak kettőt fordítunk rajta, majd levágjuk a csavarás mellett. Kb. 12 cm-es csíkokat vágunk belőle, és lazán görcsöt kötünk rá.
Nekem ebből a mennyiségből 29 db darab kötött galuska lett, legközelebb felezni fogom a tészta mennyiségét, mert túl sok lett ez a mennyiség kettőnknek.

Közben vizet forralunk, amibe sót és vegetát teszünk. Ebbe főzzük ki a galuskákat. Friss, apróra vágott petrezselymet is szórunk bele. Ha feljöttek a víz felszínére, pár percig főzzük (én kósotolással állapítottam meg, mikor van kész), és kész is.



2013. október 30., szerda

Rácsos diós-szilvás lepény

Hankkánál láttam meg még szeptemberben ezt a süti, és még akkor el is készítettem, csak itt a blogon nem jegyeztem le.
Annyira finom lett, és olyan hamar elfogyott, hogy nem is volt időm normálisan lefotózni. Szebb (mit szebb, gyönyörű!) képeket Hankkánál nézegethettek. :)
És bár a szilva szezon már rég véget ért, azért a fagyasztott szilva vagy a befőtt is megteszi szerintem, ha ezt a sütit készítitek el. :)


Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • maréknyi zsemlemorzsa
  • szilva (magozva, felezve)
A tészta hozzávalóit a tojást és tejfölt kivéve elmorzsoljuk, majd hozzáadva a lazán felvert tojást és tejfölt tésztává gyúrjuk. Kevés tojást tegyünk félre a kenéshez. A tésztát hűtőbe tesszük.

A töltelékez a tojások sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót és a citrom levét.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, végül laza mozdulatokkal a diós masszához keverjük.

A tészta 2/3-át kikent tepsibe nyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük egymás mellé a szilvákat, majd rásimítjuk a tojásos habot. A maradék tésztát is kinyújtjuk, kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk és a sütemény tetejére helyezzük rácsosan. A tetejét a félretett tojással lekenjük, előmelegített sütőben készre sütjük.

Ha kihűlt, szeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.




2013. október 29., kedd

Diós kosárka

Abszolút klasszikus sütemény. Régi nagy-nagy-NAGY kedvencem. Mikor kislány voltam, szinte csak emiatt a süti miatt jártam lagzit, meg szüreti mulatságot nézni, mert a sütis kosarakban, amivel a nézelődőket kínálták, mindig lapult diós kosárka is. MINDIG ezt választottam az ezernyi süti közül, és mindig megállapítottam, hogy jajj de finom, és hogy milyen kár, hogy mi sosem sütjük, pedig van hozzá formánk.
Hogy miért nem sütöttük? Mert nem volt akkor még diófánk, és mert nem volt meg a TUTI recept.
Diónk azóta van dögivel, de az a recept, ami azt az isteni finom kosárkát eredményezte, sajnos nincs meg nekem. Több recepttel is próbálkoztam, mind jó, de egyik sem olyan, mint gyermekkorom diós kosárkája.
Ezt most leírom, mert ez közelíti tán legjobban, de ha meglesz a tuti recept, javítani fogom.


Hozzávalók (kb. 75 db-hoz)
  • 60 dkg hideg vaj (margarinnal nem jó)
  • 60 dkg liszt
  • 12 db nagy méretű tojás sárgája
  • csipet só
Töltelékhez:
  • 50-60 dkg dió
  • 50-60 dkg cukor
  • 12 db nagyobb tojás fehérje
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • sárgabaracklekvár
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a sóval és a tojások sárgájával tésztát gyúrunk belőle, legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kis golyókat veszünk belőle és a kosárka formába nyomkodjuk vékonyan (nem kell kikenni a formákat, nagyon vajas a tészta). Minden tésztára 1-1 kávéskanál lekvárt teszünk.
A diót és a cukrokat összekeverjük. Hogy a hab ne essen össze, először csak 6 fehérjét verünk fel, és összekeverjük a cukros dió felével. Ezt halmozzuk a kosárkákba.
Ha elfogyott a dió, akkor elkészítjük a másik 6 tojásfehérjéből a töltelék másik felét.
Forró sütőben addig sütjük, még a teteje megpirul, majd kiütjük a formákból.
Ha kihűlt, porcukorral alaposan megszórjuk.
Mivel a tészta nagyon vajas, frissen nem valami finom, és eléggé morzsolódik is (ne ijedjünk meg!), de másnap, és harmadnap, húúú, mindent visz. :) Hát akkor milyen lenne, ha meglelném  tuti receptet...:D

Tipp:
  • ha kevés formánk van, mindig hűtsük le a formát, mielőtt újra használjuk
  • jó minőségű vajat használjunk
  • nem biztos, hogy a fehérje az összes diót felveszi, inkább apránként szórjuk a habhoz (nem jó, ha túl száraz a diós töltelék)
  • ettem úgy is valahol, hogy a dió közepén egy szem meggy volt, úgy is nagyon finom!




És egy kis kulisszatitok :)


2013. október 27., vasárnap

Birsalma leves

Egyszerű és finomságos. :)
Mennyiségeket csak kb. írok, mindenki ízlésének megfelelően készítheti el.


Hozzávalók:

  • 7-8 db kicsi-közepes birsalma
  • 2 nagy kanál tejföl
  • 2 csapott ek liszt
  • cukor (én nádcukrot használtam)
  • örült fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 karika citrom

A birsalmákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és felkockázzuk.
Bő vízben feltesszük főzni, ízesítjük cukorral, fahéjjal, csipet sóval és a citromkarikákkal. Puhára főzzük az almát (hamar megfő!).
A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, és ezzel habarjuk be a levest, forralunk rajta egyet és kész is. A legvégén, mikor már elzártuk a gázt, beleszórjuk a vaníliás cukrot.
Lehűtjük és fogyasztjuk, bár én melegen is nagyon szeretem. :)




2013. szeptember 29., vasárnap

Sütőtökös muffin

Ma főztem egy finom sütőtök krémlevest, és mivel maradt sütőtök, gondoltam, kipróbálom ezt az egyszerű sütőtökös muffin receptet. A tésztája pihe-puha, az íze könnyed, szóval szerintem ez egy tökéletes muffin. :)
Köszönet a receptért Petrának.

Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy nekem a sült tök súlya volt 25 dkg és nem a nyers tök súlya (simán elbírta a tészta egyébként), és kicsivel kevesebb cukrot tettem bele (15 dkg helyett csak 12 dkg-ot).


Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 25 dkg sült tök
  • 2 db egész tojás
  • 0,8 dl olívaolaj
  • 12 dkg barna cukor (nádcukrot használtam)
  • csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk őrölt fahéj

A tököt félbe vágjuk, magját kikaparjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe téve megsütjük (felfelé legyen a húsa). Ha megsült, kikaparjuk a héjából tököt és 25 dkg-ot kimérünk belőle.
A tojásokat a tökkel, cukorral, sóval és az olajjal habosra keverjük gépi habverővel, majd a többi hozzávalót is hozzáadva csomómentesre keverjük.
Papírkapszlikkal bélelt muffintepsibe osztjuk szét a tésztát, és szép mosolygósra sütjük! :)




2013. szeptember 26., csütörtök

Aranygaluska vanília sodóval

Csak úgy hirtelen felindulásból készült. :)
A tészta csak érzésre alakult (ahogy azt én a kelt tésztáknál általában szoktam),a vanília sodóhoz pedig kb. 2 perc alatt választottam receptet az internetről.



Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő3 ek porcukor
  • 1 ek kristálycukor
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • langyos tej, annyi, hogy lágy tésztát kapjunk (3-4 dl)

Szóráshoz:

  • 6 púpos ek darált dió
  • 3 normál ek cukor
  • mazsola (opciós)

Az élesztőt kevés langyos, kirstálycukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt, a tejet részletekben hozzáadva sima tésztává dagasztjuk. Én most a habverőm dagasztó spirálját használtam.
Az átlagos kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát készítsünk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A diót és a cukrot összekeverjük.

elkészítés 1. verzió:
Egy kisebb kikent tepsibe olajba mártott kanalak segítségével kis galuskákat szaggatunk egymás mellé a tészta feléből. Alaposan megszórjuk dióval és mazsolával, majd rászaggatjuk a maradék tésztát, ezt is megszórjuk dióval, de erre mazsolát már nem teszünk, mert megégne a tetején.
Sütőben közepes  hőmérsékleten késze sütjük (mivel magas a tészta, ne süssük nagy lángon, mert akkor a közepe nyers marad, a széle meg megég). A sütés elején alufóliával lazán takarjuk le.

elkészítés 2. verzió:
A tésztát kb 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy tepsit alufóliával kibélelünk, enyhén olajjal megkenjük, a tepsi egyik sarkába több olajat öntünk, ebben forgatjuk meg a kiszaggatott pogácsányi tészták szélét,majd meghempergetjük dióban is, és így tesszük szorosan egymás mellé, egy rétegben csak. A maradék diót a tetejére szórjuk és készre sütjük. Ez esetben nem adunk hozzá mazsolát

első verzió


második verzió
 Vanília sodó:
  • 1 liter tej
  • 4 tojás sárgája
  • 2 ek liszt
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 ek cukor
A tojások sárgájáját a liszttel, cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet a felforraljuk, majd beleöntjük a tojássárgás keveréket, sűrűre főzzük.Ha már elég sűrű, elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a vaníliás cukrokat.

Tálaláskor egy adag galuskát tányérra szedünk és jó alaposan nyakon öntjük a sodóval.:)



2013. szeptember 23., hétfő

Almás táska leveles tésztából

Nagyon szeretem az almás táskát, de a gyorséttermi láncét már elvből nem eszem, a pékeknél meg egyre rosszabb ízben és minőségben egyaránt.
Volt pár darab romlásnak indult alma a kamrában. És lapult anyuék hűtőjében egy csomag leveles tészta, ami nekem épp kapóra jött ennek a finom almás táskának az elkészítéséhez. Elkértem anyától a tésztát, és itthon pikk-pakk elkészítettem.
Lidl-s leveles tésztát használtam, ami 3 lapot tartalmazott, 1 lapból 2 db almás táska lett.




Hozzávalók (6 db-hoz):

  • 1 cs. leveles tészta 
  • kb. 3 db közepes alma
  • cukor
  • fahéj
  • 2 ek citromlé
  • 1 db tojás sárgája
  • kevés liszt a nyújtáshoz
Az almákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A citromlével, cukorral és fahéjjal jól átforraljuk (3-4 percig, kevergetve), hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, téglalapokat vágunk belőle, az egyik felét bevagdossuk, a másik felére pedig ráhalmozzuk az almát. Az alma körül lekenjük felvert tojással, és ráhajtjuk a bevagdosott téglalap-felet. A szélét alaposan lenyomkodjuk, a tetejét is megkenjük tojással, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. szép barnára sütjük, porcukorral megszórva kínáljuk.



2013. szeptember 22., vasárnap

Tarkedli

Jelentem, nagyjából sikerült utolérnem magam, igyekszem a sok-sok finomságot sorra lejegyezni nektek, amik az elmúlt időszakban készültek a konyhámban. Kezdjük ezzel az igazi szívet-lelket melengető finomsággal, a tarkedlivel. :)
A tarkedli nem más, mint a cseh fánk, és hihetetlenül egyszerű, olcsó és gyors finomság. Sokkal könnyedebb, mint a mi klasszikus fánkunk, és egészen egyszerűen nem-lehet-abbahagyni.
Egy nagyon kedves hölggyel régiségeket cseréltünk, így lettem ennek a csodás, masszív, nehéz, zománcos sosem használt tarkedli sütőnek a boldog gazdája. :) Pénteken hozta a postás, ma fel is avattam.
A recept a Nosalty-ról származik, tökéletes szerintem.


Hozzávalók (14 db-hoz):
  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 1 db egész tojás
  • csipet só
  • kevés olvasztott zsír vagy olaj a sütéshez
Tálaláshoz.
  • porcukor
  • lekvár, dzsem tetszés szerint
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 evőkanál cukort adunk hozzá és kevés tejet, majd hagyjuk felfutni.
Ezután a többi hozzávalóval, a tejet apránként hozzáadagolva sima tésztává kavarjuk, fél órát pihentetjük
A tarkedlisütő mélyedéseit  kenőtollal vagy szilikonecsettel, zsírral vagy olajjal kikenjük, és 1-1 evőkanállal pakolunk a mélyedésekbe. Mindkét oldalát megsütjük, alacsony lángon.
A gázrózsára lehetőleg tegyünk vaslapot, akkor szépen eloszlik a hő (én mondjuk ennek hiányában is meg tudtam sütni, csak forgatni kellett a tésztát).
Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Finomságos!






2013. augusztus 25., vasárnap

Életjel

Röpülnek a napok...Ahogy egyik ismerősöm mondja, azt veszem észre, hogy reggel felkelek és már el is telt pár hónap.
Magam sem értem hogy, de folyamatosan teszek-veszek, mégis úgy érzem, semmire sincs időm, hogy semmit nem haladtam. Megcsinálok valamit, de közben 3 új feladat születik, amit meg kell oldani, el kell intézni...Ugyanez van itthon is, meg a munkahelyen is.


A blog nagyon fontos nekem, de nem állhat az első helyen.
Észrevehettétek, hogy mostanában a bejegyzések is igen ritkák, kommenteket írni meg még kevésbé van időm nálatok. Régebben  a munkahelyemen cigi- vagy kávészünet helyett (egyik szenvedéllyel sem élek) elolvastam 1-1 blogot és írtam pár sort, így itthon erre  már nem kellett külön időt szánni....most már erre idő sem lenne bent, ráadásul a korlátozott net hozzáférés miatt nem is kivitelezhető.

Tudom, a blogolás egy kétoldalú dolog. Mindkét fél részéről kell a visszajelzés a másik felé, mostanában ez részemről sajnos nagyon elmaradt.

Viszont szeretném megköszönni, hogy annak ellenére jöttök, olvastok és kommenteltek, hogy én nem tudom most ezt viszonozni nektek (az olvasás megvan ugyan, de a kommentelés hiányzik...).
Köszönöm, hogy nem iratkoztatok le a blogról, pedig nem sok recept került fel mostanában.

A jövő héten szabadságon leszek, talán utólérem magam, talán nem. Tervek vannak, meg programok is jócskán. Holnap pl. paradicsom befőzés. :) Akárhogy is lesz, igyekszem újra felvenni a fonalat, és folytatni úgy, ahogy elvárom magamtól (mert per pillanat nem hozom az elvárt szintet még magam felé sem).

Nem szoktam személyeskedni, de ezt úgy éreztem közölnöm kell veletek. És még egyszer, KÖSZÖNÖM nektek, hogy kitartotok mellettem.

És még valami, ha szeretnétek olcsón régiségeket venni tőlem, akkor a Facebookon megtehetitek, most nyílik majd 3 albumom: https://www.facebook.com/kedves.holmik

Mindenkinek minden szépet és jót kívánok!
Ditti


2013. augusztus 12., hétfő

Laktózmentes tojáskrém

Szinte minden szombat reggel elkészítem újabban Ádámnak. Nagyon szereti. Nem csodálom...:)


Hozzávalók:

  • 3 db nagy tojás (vagy 4 db pici)
  • 2 kávéskanál mustár
  • 1 evőkanál margarin
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 szelet pirítós (mi tönkölybúzás kenyeret használunk)
  • tetejére: snidling, petrezselyem ízlés szerint

A tojásokat forrástól számítva 6 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, még melegen megpucoljuk. Tojásvágóval keresztben és hosszában is felvágjuk, így kicsi kockákat kapunk.
A meleg tojáskockákat azonnal összekeverjük a margarinnal és a mustárral, sózzuk, borsozzuk (a margarin megolvad, könnyű kikeverni).
Forró pirítósra kanalazzuk, még egyszer megszórjuk frissen őrölt borssal, és ízlés szerint mehet a tetejére snidling, petrezselyem.
Mi így langyosan a forró pirítósra szoktuk kenni a tojáskrémet, de ha úgy jobban szeretitek, a hűtőbe is tehetitek, hogy visszakeményedjen a krém.

2013. július 27., szombat

Paradicsomos sajtos csirkemell

Nagyon egyszerű, könnyű nyári étel.
A kertünkben szedett paradicsommal készítettem, ami olyan finom édes volt, hogy Ádám először azt hitte, barackos-sajtos csirkét készítettem. :)



Hozzávalók:

  • csirkemell
  • sajt (én most lapka sajtot használtam)
  • paradicsom
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés olaj

A csirkemellet vastagabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon fehéredésig elősütjük mindkét oldalukat. A húst tepsire sorakoztatjuk, a megmaradt olajat a tepsibe öntjük.
A paradicsomot felkarikázzuk és minden hússzeletre teszünk belőle, végül a vékony szeletekre vágott sajttal befedjük.
Forró sütőbe dugjuk, és addig sütjük, míg a sajt a tetején megpirul.
Mi krumplipürével ettük, szerintem nagyon passzol hozzá. :)


2013. július 25., csütörtök

Egyszerű tésztasaláta

A nyáron grillezett húsok mellé kitűnően passzol, de a nyári nagy melegben önálló fogásként is megállja a helyét.
Sok receptet elolvastam, aztán végül abból készült, ami otthon volt. :)
Az öntettel lehet variálni: én nem szeretem, ha nagyon majonézes, inkább a lágyabb tejfölt részesítem előnyben, de kik-ki ízlése szerint tehet bele több/kevesebb majonézt és fűszereket.
Savanyú uborkát, hagymát is tehetünk bele.
Az általam megadott zöldség mennyiségek csak irányadóak, bátran variálhatunk vele.

Szinte minden játékról lemaradtam mostanában, sokról utólag értesültem, annyira le vagyok maradva a blogok olvasásával is….hiába, csak nem akar szaporodni az a fránya szabadidő…Most viszont még épp időben jelentkezem ezzel a recepttel Hankka blogszülinapi játékára!

Hankka! A blogod nagyon szeretem, további sok-sok klassz receptet, gyönyörű fotókat, fantasztikus ízeket és óriási rajongótábort kívánok! Leld örömöd a blogolásban még nagyon sokáig! :) Találkozunk a virtuális batyus bulin! ;)


Hozzávalók:

  • 25-30 dkg tészta (lehetőleg csavart, mert abba jól bele tud „cuccanni” az öntet)
  • 2 marék zöldborsó
  • két marék felkockázott répa
  • 1-2 db paprika (én sima paprikát használtam, de a kápia vagy kalifornia paprika még jobb)
  • fél doboz kukoricakonzerv
  • 2 db keményebb paradicsom
  • gépsonka
  • 2 db kisdobozos tejföl
  • 4 ek majonéz (ízlés szerint)
  • 2-3 kávéksanál mustár (ízlés szerint)
  • só, bors, cukor ízlés szerint

A borsót és répát enyhén megsózzuk és vízgőz felett megároljuk, lehűtjük.
A tésztát sós vízben kifőzzük, szinte teljesen kihűtjük.
A paprikát és a sonkát apró kockára vágjuk. A kukoricát lecsöpögtetjük. A paradicsomot kimagozzuk, a húsát felkockázzuk.
A tejfölt a majonézzel, mustárral és a fűszerekkel kikeverjük.
Mindent összekeverünk és legalább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek (bár én frissen is ettem belőle, és úgy is nagyon finom volt).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...