Volt itthon egy zacskó köles, amit még sose főztem korábban. Illett a húshoz, de a klasszikus köretek nekem jobban esnek, bár tudom, kevésbé egészségesek. A köles recept saját, de vigyétek bátran!
Hozzávalók:
Húshoz:
- 5-6 db csirkecomb (én 5 közepeset sütöttem meg, de még egyre elég lett volna a pác)
- 2 ek Erős Pista
- fél kk őrölt gyömbér
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- késhegynyi frissen resezelt szerecsendió
- 1 kk fahéj
- egy csokor újhagyma (nálam fél fej vöröshagyma)
- 1 dl olaj
- 1 ek zsír a tepsi kenéséhez
Köleshez:
- 20 dkg köles
- 6 dl víz
- fél fej vöröshagyma
- 1 db nagyobb paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk majoranna
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek petrezselyem
- só
- 1 ek zsír
A hagymát nagyon apróra vágjuk úgy, mint ha petrezselymet aprítanánk (én késes betétes robotgéppel pépesítettem).
A zsírt leszámítva összekeverjük a pác hozzávalóit, beleforgatjuk a húsokat, és lehetőleg legalább1 éjszakát állni hagyjuk, de nekem 1 egész napot állt a hűtőben.
A tepsit kizsírozzuk, beletesszük a combokat (én még dobtam rá fél lilahagymát is, mert volt pucolva), alufóliával lefedve sütjük, a sütés vége felé levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét.
A köleshez a hagymát és fokhagymát aprítjuk, a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A kölest alaposan átmossuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, majorannát és petrezselymet. Alaposan összeforraljuk (pár perc), majd ráöntjük a kölest, felöntjük vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a gyömbért. Lassú tűzön készre főzzük.