Hamar elkészül, nagyon finom, szépen szeletelhető,könnyű sütemény, ezért a húsvéti sütemények közé is szívből ajánlom.
Ezzel a recepttel jelentkezem Süni blogszülinapi/húsvéti játékára, ahová ötletes,látványos sütik receptjeit várja a házigazda, melyek a húsvéti asztalon is megállják a helyüket.
Ez a süti szerintem attól ötletes, hogy nem a megszokott túróspite, hanem valami sokkal méltóságteljesebb, ünnepibb, krémes sütemény a túró finom eleganciájával és tavaszi könnyedségével. Na és persze az sem elhanyagolható, hogy hamar kész, és sok szelet lesz belőle. :)
Kedves Süni! Ezúton kívánok neked boldog blogszülinapot, és még nagyon sok éve örömteli blogolást!
Az eredeti recept innen származik. Nekem a tészta nagyon ragacsos lett, de sok liszttel végül nagy nehezen sikerült kinyújtanom. Lehet, amiatt volt nekem ragacsos, mert óriási házi tyúktojásokat használtam. Mindegy is, így is fonom lett, de legközelebb biztos több lisztet teszek a tésztájába.
Kicsit megijedtem attól is, hogy a töltelék először rengetegnek tűnt, de abszolút nem volt sok, pont így jó. Annyit változtattam csupán, hogy én tettem bele citromhéjat is.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt (szerintem kb. 30-35 dkg)
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- fél cs. sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 db tojás
- csipet só
Krémhez:
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 50 dkg túró
- 25 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- citromhéj ízlés szerint
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk és lisztezett tepsi hátulján két lapot sütünk belőle. Figyeljünk, mert hamar megsül!
A pudingot kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a pudingot és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, teljesen kihűtjük.
A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habverővel kikeverjük, majd a túrót és a kihűl pudingot is hozzáadva simára keverjük. Ízlés szerint citromhéjjal ízesítjük.
A kihűl lapokat megtöltjük a krémmel, és fóliával letakarva egy éjszakát a hűtőben (vagy nagyon hűvös kamrában, spájzban) pihentetjük.
Másnap megszórjuk az egészet porcukorral, és szeleteljük.