Tartalomjegyzék

2014. március 30., vasárnap

Túrós krémes

Apa 57. születésnapjára készült. Mivel tegnap egész nap kertet ástam nálunk, megbeszéltük, hogy nem sütök tortát, inkább valami egyszerűbbet csak. Mivel a kérés az volt, hogy valami túrós legyen, erre esett a választásom.
Hamar elkészül, nagyon finom, szépen szeletelhető,könnyű sütemény, ezért a húsvéti sütemények közé is szívből ajánlom. 
Ezzel a recepttel jelentkezem Süni blogszülinapi/húsvéti játékára, ahová ötletes,látványos sütik receptjeit várja a házigazda, melyek a húsvéti asztalon is megállják a helyüket.
Ez a süti szerintem attól ötletes, hogy nem a megszokott túróspite, hanem valami sokkal méltóságteljesebb, ünnepibb, krémes sütemény a túró finom eleganciájával és tavaszi könnyedségével. Na és persze az sem elhanyagolható, hogy hamar kész, és sok szelet lesz belőle. :)

Kedves Süni! Ezúton kívánok neked boldog blogszülinapot, és még nagyon sok éve örömteli blogolást!


Az eredeti recept innen származik. Nekem a tészta nagyon ragacsos lett, de sok liszttel végül nagy nehezen sikerült kinyújtanom. Lehet, amiatt volt nekem ragacsos, mert óriási házi tyúktojásokat használtam. Mindegy is, így is fonom lett, de legközelebb biztos több lisztet teszek a tésztájába. 
Kicsit megijedtem attól is, hogy a töltelék először rengetegnek tűnt, de abszolút nem volt sok, pont így jó. Annyit változtattam csupán, hogy én tettem bele citromhéjat is.

Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg liszt (szerintem kb. 30-35 dkg)
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • fél cs. sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • csipet só
Krémhez:
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • citromhéj ízlés szerint
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk és lisztezett tepsi hátulján két lapot sütünk belőle. Figyeljünk, mert hamar megsül!

A pudingot kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a pudingot és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, teljesen kihűtjük.
A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habverővel kikeverjük, majd a túrót és a kihűl pudingot is hozzáadva simára keverjük. Ízlés szerint citromhéjjal ízesítjük.

A kihűl lapokat megtöltjük a krémmel, és fóliával letakarva egy éjszakát a hűtőben (vagy nagyon hűvös kamrában, spájzban) pihentetjük.

Másnap megszórjuk az egészet porcukorral, és szeleteljük.






2014. március 24., hétfő

Kolbásszal töltött sertéskaraj

Illéskrisz húsvéti játékot hirdetett, és ezúttal időben sikerült elkészítenem játékra szánt finomságot. Ezúton is köszönöm a lehetőséget a játékra!

Mivel sokan készítetek kaszinótojást, hozzá finom majonézes salátával a Húsvéti ünnepi asztalra, arra gondoltam, hogy ezekhez tökéletesen passzol az előre elkészíthető és a hidegtálon igen mutatós kolbásszal töltött sertéskaraj.
Korábban már készítettem ilyet, de nem került fel a blogra, mert nem lett elég zamatos, sőt, inkább fújtóra, nagyon szárazra sikeredett. Most azt hiszem megtaláltam a tökéletes módját az elkészítésnek. :) A recept saját, vigyétek bátran.

Hozzávalók:
  • csont nélküli sertéskaraj
  • a karaj hosszával azonos hosszúságú sütnivaló kolbász 
  • bors
  • piros arany (lehet csípős is, aki szereti)
  • fokhagymakrém, vagy zúzott fokhagyma
  • zsír
A karajt megmossuk, középen éles késsel felszúrjuk.
A sütni való kolbászt bevagdossuk, hogy sülés közben a zsírja ki tudjon folyni, és a hús szépen beigya, ezáltal zamatosabb legyen. (Én az apukám által készítettet használtam, ami ráadásul fagyasztott volt, de ez nem probléma, csak nehezebb bevagdosni.)
A bevagdosott kolbászt beledugjuk a karajba.
A húst kívülről sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan bedörzsöljük fokhagymakrémmel és piros arannyal. Ne féljünk, hogy túl sós lesz, nem lesz az, vastag a hús.
Ezután nagyon alaposan fóliába bugyoláljuk (én 3 rétegben tekertem át), tepsibe tesszük, amit félig feltöltünk vízzel, és így dugjuk a sütőbe. Addig sütjük, míg a kést könnyen bele tudjuk szúrni (kb. 1 óra). Szükség szerint a vizet pótoljuk a tepsiben! (A sütő forró legyen, mikor betesszük, és miután a hús is átforrósodott, mérsékeljük a hőt.)
Ha megpuhult a hús, óvatosan kiemeljük, a tepsiből a vizet kiöntjük. Levesszük róla a fóliát, de a fóliában összegyúlt húslét  óvatosan visszaöntjük a tepsibe (nem túl sok lé, de zamatos), és visszahelyezzük immár fólia nélkül a húst a tepsibe. Teszünk alá 2 jó kanál zsírt is. Ezután már csak addig sütjük magas hőfokon, még a széle szép kérges nem lesz. 
Miután teljesen meghűlt, nagyon szépen szeletelhető.



Nem túl hosszú, de nagyon sok szelet vágható belőle, és nagyon laktató!

2014. március 8., szombat

Túrós-grízes süti villámgyorsan

Amikor Bellinél megláttam ezt a receptet, azonnal összefutott a nyál a számban, és pár napra rá el is készítettem. Mivel Ádám laktózérzékeny, és tudtam, ebből úgysem enne, csak 25 dkg túróból készült, ici-pici tepsiben, amiből 4 db kb. 8x8 cm-es, 2 cm magas sütikocka lett. Nem igazán lehet abbahagyni, de ugye az önmérséklet gyakorlása nem rossz dolog. :) Szóval én kétszerre faltam be, javaslom 1 kg túróból készíteni nagycsaládosoknak Talán elég lesz. :)
Sajnos fotózni csak este tudtam, de a lényeg azért így is látszik.

Ezzel a recepttel szeretnék jelentkezni Flóra 3. blogszülinapi játékára. Egyúttal gratulálni neki, hogy igazi cukrász lett! :) Kedves Flóra, sok-sok örömet kívánok a blogolásban és a munkádban egyaránt!



Hozzávalók:
  • 0,5 kg túró
  • 3 egész tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 ek búzadara (=gríz)
  • 1 cs. sütőpor
  • tetejére porcukor
A tojást a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, végül a sütőporral elkevert búzadarát. A túrót is belemorzsoljuk (minél kisebb darabokban, akár krumplinyomón is átnyomhatjuk), összekeverjük, és kikent, lisztezett tepsiben szép aranybarnára sütjük.
Ha meghűlt kissé szeletelhetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Szerintem eperdzsemmel, vagy eperöntettel is nagyon finom lehet, de nekem önmagában is nagyon-nagyon ízlett!



A süti mellett kertünk idei első krókuszaival is köszöntelek Flóra!