A recept kolléganőmtől való, egyszer elmesélte, hogy készíti ő...nagyon megmaradt bennem, mert azonnal összefutott a nyál a számban. Már többször elkészítettem azóta, hogy beszélgettünk róla. Kolléganőm azóta már fentről figyel, és nincs nap, hogy ne jutna eszembe, de amikor ezt az ételt készítem, úgy érzem, sokszorosan velem van. <3
Persze megint nem mértem semmit, így pontos recepttel nem tudok szolgálni, de úgyis mindenki a saját szája íze szerint fogja készíteni. :)
Hozzávalók:
- szikkadt kifli
- tej
- kevés vaj
- kevés méz
- vaníliás cukor
- 2-3 tojás sárgája (kifli mennyiségétől függően)
- darált mák
- porcukor
- citromhéj
- szilvalekvár
A kifliket felkarikázzuk.
A tejet összemelegítjük egy kanál vajjal, kevés mézzel, vaníliás cukorral, elkeverjük benne a tojás sárgáját, majd a kiflire öntjük, állni hagyjuk. Annyi tej kell, ami jól ellepi a kifliket, és miután megszívták magukat, még mindig tocsogjon a tál alján a tej (sütés közben ezt is felszívja majd!).
A darált mákot a mák súlyával megegyező porcukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd a kiflire szórjuk, óvatosan átkeverjük.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejére szilvalekvár kupacokat teszünk, és addig sütjük, míg a teteje szép kérget nem kap.
Tálaláskor ízlés szerint még porcukorral megszórjuk.
Tipp: mák helyett dióval is készíthető, baracklekvárral.