2014. december 28., vasárnap

Töltött káposzta pataki tálban

A blogom egyik legkedveltebb receptje az egészben sült csirke pataki tálban, így gondoltam épp itt az ideje újra előszedni, és egy igazi klasszikust elkészíteni benne.
Nagyon finom lett, nem mondom, hogy jobb vagy rosszabb, mint a lábosban főtt társa, minden estre nekem sokkal ünnepélyesebb ily módon elkészítve, és egészségesebb is, hiszen minden zamat benne marad. Emellett nagy előnye még, hogy elronthatatlan, és egészen biztos, hogy nem ég oda. :)
Életem első önálló töltött káposztája volt egyébként. A mennyiségek irányadóak, nem mértem le dekára pontosan. :)



Hozzávalók:

  • kb. 1 kg savanyú káposzta
  • 10 db savanyított káposztalevél
  • 55-60 dkg darált sertéshús
  • 14 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • 2 kisebb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt köménymag
  • pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • 1 ek sertészsír
  • 4-5 db babérlevél
  • 1 kk egész bors
  • 15 dkg főtt-füstölt császárszalonna
  • füstölt sertéshús (nálam sonka, de lehet oldalas is, vagy tarja, bármi), nem mértem, néhány darab kell bele az íze végett

Tálaláshoz:

  • tejföl
  • zöld erőspaprika

A füstölt húst előző este meleg vízbe áztatjuk, hogy ne legyen annyira sós.
A pataki tálat szintén vízbe áztatjuk, elég 1 órára, de én most egész éjjelre beáztattam.
A káposztát, ha nagyon savanyú, meleg vízben átmossuk,

A töltelékhez 1 kis fej hagymát lereszelünk, a fokhagymákat fokhagymaprésen átnyomjuk, a rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután a húst a rizzsel, a hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménymaggal, pirospaprikával és a tojással alaposan összedolgozzuk. A 10 db levelet megtöltjük ( a leveleket nem mossuk át).

A beáztatott Pataki tálat kikenjük zsírral, megszórjuk pirospaprikával és egy evőkanál liszttel, beletesszük a káposzta felét, meghintjük sóval és köménymaggal, rátesszük a babérleveleket (ízlés szerint erős pistát is tehetünk rá 2-3 kávéskanállal), megszórjuk egész borssal, és az egyik kis hagymát felszeletelve szintén ráhelyezzük. Ezután ráfektetjük a füstölthús darabkákat, majd szépen sorban a töltelékeket is rátesszük. Befedjük a maradék káposztával, ezt a réteget viszont már csak sóval és kevés köménymaggal szórjuk meg,

A szalonnát kb. fél centis csíkokra vágjuk, bevagdossuk, és az egész tetejére pakoljuk,

Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (nekem pont tele lett a tál), és hideg sütőbe tesszük. 15 percig takaréklángon, résnyire nyitott ajtónál  sütjük (egy villával támasztottam ki), majd újabb 15 percet szintén takaréklángon, de már csukott ajtónál. utána közepesre emeljük a hőfokot, és így sütjük kb. 2,5 órán át (tehát összesen 3 óra a sülési idő!). A 2. órától érdemes figyelni, és ha szükséges, a vizet pótoljuk!

Leírni több idő volt, mint elkészíteni. :)
Sok sikert hozzá!

Megjegyzés: a töltelék kicsit kemény lett, bár nekem így is nagyon ízlett. Aki a puhábbat szereti, főzze meg előtte a rizst félpuhára, és így adja a darált húshoz!

Ez már nem a teljes mennyiség, egy töltelék, némi káposzta és két csík szalonna is hiányzik. :) Éhesebb voltam, mint amennyire fényképezni vágytam. :) A szalonnák teteje csodásan megpirult, ugyanakkor nagyon zamatosak és puhák lettek!

A töltelék belseje





2014. december 27., szombat

Mézeskalács

Tesóm egyszer nagyon finom mézeskalácsot kapott karácsonyra, aminek még akkor elkértem a receptjét. Eljött az idő, és idén én is megsütöttem. Életem első mézeskalácsai. :) Ebből az adagból rengeteg mézeskalács lesz, én a 3/4-ét elajándékoztam, de még így is maradt belőle bőven nekünk a fa alatt majszolgatni.


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • fél cs. szódabikarbóna (én itt hibáztam, mert a nagy, Horváth Rozi féle szódabikarbónás zacskó felét szórtam bele, és ezért nagyon megkeltek a kalácsok. Ti a kis csomag felét szórjátok bele.)
  • 12,5 g fűszer: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint vagy konyhakész mézeskalács fűszerkeverék
  • 25 dkg margarin
  • 30-40 dkg méz
  • 25 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • kenéshez: 2-3 tojás sárgája
  • díszítéshez: 1 tojás fehérje+ 15 dkg porcukor

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel, közepébe mélyedést készítünk, belekockázzuk a margarint.
A mézet felforraljuk a porcukorral, és a lisztbe helyezett margarinra öntjük, hogy a margarin megolvadjon.
Ezután a két tojás sárgáját is hozzáadva összegyúrjuk a tésztát (még melegen), nyújtjuk és szaggatjuk, sütés előtt lekenjük felvert tojássárgával, és szép barnára sütjük
A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, keverés közben, apránként hozzáadjuk a porcukrot. egy erősebb zacskóba kanalazzuk, aminek a csücskét levágjuk, és ennek segítségével díszítjük a kalácskákat.





2014. december 25., csütörtök

Klasszikus mézes krémes- Lajos Mari recept

Lajos Mari Stah Judit mellett a másik nagy kedvencem, akiben még sohasem csalódtam.
Tavaly már megsütöttem ezt a mézes krémest, de vállalhatatlanul rossz fotók születtek. Idén újra megsütöttem, és nem csak a fotók, de a sütemény látványa és sokkal szebb lett, hiába, a gyakorlat...

Ezzel a klasszikus, illatos, fahéjas, rumos, narancsos, citromos ünnepi finomsággal kívánok nektek nagyon boldog karácsonyt!




Hozzávalók a tésztához:
  • 12 dkg méz
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 0,5 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél citrom leve
  • 2 db tojás
  • 1 kk fahéj
  • csipet só
  • 60 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • zsír/margarin a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 0,5 dl citromlé
  • 0,5 dl rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg málna vagy ribizlilekvár

Tetejére:
  • 10 dkg étcsoki
  • 6 dkg vaj

  • A mézet, vajat/margarint és tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük. 
  • A cukrokat a tojással és a citromlével habosra keverjük.
  • A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal és a csipet sóval.
  • Mindhárom egyveleget összeöntjük és fakanállal elkeverjük (nagyon ragacsos tésztát kell kapnunk), Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, ezután könnyen gyúrható, nyújtható lesz. 4 lapot sütünk belőle kikent tepsin.
  • A krémhez sűrű pudingot főzünk a pudingporból és a tejből, kevergetve kihűtjük, hozzáadjuk a rumot, citromlét és vaníliás cukrot.
  • A porcukrot habosra keverjük a vajjal/margarinnal, és összekeverjük az ízesített pudinggal.
  • A lekvárt felforraljuk, sűrű szitán áttörjük, hogy ne legyen benne mag.
  • Az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, erre kerül a meleg lekvár fele, újabb lap, majd a krém másik fele következik. A legfelső lapra simítjuk a lekvár felét, hagyjuk kicsit dermedni.
  • A csokit gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, és a sütemény tetejére, a lekváros rétegre simítjuk. Másnap szeleteljük. :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...