2013. október 30., szerda

Rácsos diós-szilvás lepény

Hankkánál láttam meg még szeptemberben ezt a süti, és még akkor el is készítettem, csak itt a blogon nem jegyeztem le.
Annyira finom lett, és olyan hamar elfogyott, hogy nem is volt időm normálisan lefotózni. Szebb (mit szebb, gyönyörű!) képeket Hankkánál nézegethettek. :)
És bár a szilva szezon már rég véget ért, azért a fagyasztott szilva vagy a befőtt is megteszi szerintem, ha ezt a sütit készítitek el. :)


Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • maréknyi zsemlemorzsa
  • szilva (magozva, felezve)
A tészta hozzávalóit a tojást és tejfölt kivéve elmorzsoljuk, majd hozzáadva a lazán felvert tojást és tejfölt tésztává gyúrjuk. Kevés tojást tegyünk félre a kenéshez. A tésztát hűtőbe tesszük.

A töltelékez a tojások sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót és a citrom levét.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, végül laza mozdulatokkal a diós masszához keverjük.

A tészta 2/3-át kikent tepsibe nyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük egymás mellé a szilvákat, majd rásimítjuk a tojásos habot. A maradék tésztát is kinyújtjuk, kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk és a sütemény tetejére helyezzük rácsosan. A tetejét a félretett tojással lekenjük, előmelegített sütőben készre sütjük.

Ha kihűlt, szeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.




2013. október 29., kedd

Diós kosárka

Abszolút klasszikus sütemény. Régi nagy-nagy-NAGY kedvencem. Mikor kislány voltam, szinte csak emiatt a süti miatt jártam lagzit, meg szüreti mulatságot nézni, mert a sütis kosarakban, amivel a nézelődőket kínálták, mindig lapult diós kosárka is. MINDIG ezt választottam az ezernyi süti közül, és mindig megállapítottam, hogy jajj de finom, és hogy milyen kár, hogy mi sosem sütjük, pedig van hozzá formánk.
Hogy miért nem sütöttük? Mert nem volt akkor még diófánk, és mert nem volt meg a TUTI recept.
Diónk azóta van dögivel, de az a recept, ami azt az isteni finom kosárkát eredményezte, sajnos nincs meg nekem. Több recepttel is próbálkoztam, mind jó, de egyik sem olyan, mint gyermekkorom diós kosárkája.
Ezt most leírom, mert ez közelíti tán legjobban, de ha meglesz a tuti recept, javítani fogom.


Hozzávalók (kb. 75 db-hoz)
  • 60 dkg hideg vaj (margarinnal nem jó)
  • 60 dkg liszt
  • 12 db nagy méretű tojás sárgája
  • csipet só
Töltelékhez:
  • 50-60 dkg dió
  • 50-60 dkg cukor
  • 12 db nagyobb tojás fehérje
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • sárgabaracklekvár
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a sóval és a tojások sárgájával tésztát gyúrunk belőle, legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kis golyókat veszünk belőle és a kosárka formába nyomkodjuk vékonyan (nem kell kikenni a formákat, nagyon vajas a tészta). Minden tésztára 1-1 kávéskanál lekvárt teszünk.
A diót és a cukrokat összekeverjük. Hogy a hab ne essen össze, először csak 6 fehérjét verünk fel, és összekeverjük a cukros dió felével. Ezt halmozzuk a kosárkákba.
Ha elfogyott a dió, akkor elkészítjük a másik 6 tojásfehérjéből a töltelék másik felét.
Forró sütőben addig sütjük, még a teteje megpirul, majd kiütjük a formákból.
Ha kihűlt, porcukorral alaposan megszórjuk.
Mivel a tészta nagyon vajas, frissen nem valami finom, és eléggé morzsolódik is (ne ijedjünk meg!), de másnap, és harmadnap, húúú, mindent visz. :) Hát akkor milyen lenne, ha meglelném  tuti receptet...:D

Tipp:
  • ha kevés formánk van, mindig hűtsük le a formát, mielőtt újra használjuk
  • jó minőségű vajat használjunk
  • nem biztos, hogy a fehérje az összes diót felveszi, inkább apránként szórjuk a habhoz (nem jó, ha túl száraz a diós töltelék)
  • ettem úgy is valahol, hogy a dió közepén egy szem meggy volt, úgy is nagyon finom!




És egy kis kulisszatitok :)


2013. október 27., vasárnap

Birsalma leves

Egyszerű és finomságos. :)
Mennyiségeket csak kb. írok, mindenki ízlésének megfelelően készítheti el.


Hozzávalók:

  • 7-8 db kicsi-közepes birsalma
  • 2 nagy kanál tejföl
  • 2 csapott ek liszt
  • cukor (én nádcukrot használtam)
  • örült fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 karika citrom

A birsalmákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és felkockázzuk.
Bő vízben feltesszük főzni, ízesítjük cukorral, fahéjjal, csipet sóval és a citromkarikákkal. Puhára főzzük az almát (hamar megfő!).
A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, és ezzel habarjuk be a levest, forralunk rajta egyet és kész is. A legvégén, mikor már elzártuk a gázt, beleszórjuk a vaníliás cukrot.
Lehűtjük és fogyasztjuk, bár én melegen is nagyon szeretem. :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...