A név megtévesztő, mert nem a krém kakaós, hanem a tészta. A krém finom vaníliás, a tészta kakaós-mézes, ami
egész jó nagyon jó kis párost alkot!
A recept apa régi kolléganőjétől, Tündétől származik, és már legalább 15 éve sütjük ünnepekkor.
Ennek a süteménynek az elkészítését kezdőknek nem annyira ajánlom, mert kevés tésztából kell 4 nagyon vékony lapot sütni úgy, hogy a tészta eléggé nehezen "kezelhető".
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 tojás
- 2 kanál kakaó
- 2 kanál méz
- csipet só
- kevés tej az összeállításhoz
Krémhez:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- kevés rum (elhagyható)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 ek liszt
- 6 dl tej
Kenéshez:
Tetejére:
- ét tortabevonóból és vajból készített máz
- vagy csak porcukor
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ami kissé ragadni fog, de ne ijedjünk meg. :)
Az eredeti recept szerint gőz fölött össze kéne melegíteni, és közben habverővel felverni a margarint, porcukrot, tojást és mézet, de tapasztalat, hogy akkor még sokkal ragacsosabb lesz az egész, így viszont könnyebben kezelhető. Persze, ti kipróbálhatják így is, hátha nektek így válik be.
Szóval én mindent egyben összegyúrok, alaposan lisztezett deszkán laza mozdulatokkal átgyúrom, 4 cipóra osztom, és 20-25 percet pihentetem.
Nyújtás előtt átgyúrjuk a lapokat, majd alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk (óvatosan, mert nagyon érzékeny a tészta), és zsírozott tepsi hátulján, vagy alacsony peremű tepsiben egyesével megsütjük. Ha van sima, hengeres alakú poharunk, akkor rögtön a tepsiben is nyújthatjuk a tésztát, és nem kell vesződni vele a gyúrótáblán. (Tipp: célszerű a kis peremű tepsit választani, mert ez a tészta futhat, és a tepsi hátulján lefolyhat. Viszont a perem „megfogja” a tésztát). Tepsiméret kb. 22x37cm vagy 25x38 cm (én mindkettőn készítettem már). A lapok hűlés után kőkemények lesznek.
A krémhez a tejből és lisztből sűrű pépet főzünk. Ehhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd lassan hozzáadjuk a maradék tejet, felforraljuk és addig főzzük, míg besűrűsödik. Ezután teljesen kihűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt lisztes pépet, a rumot (ízlés szerint) és vaníliát, és alaposan kikeverjük.
A lapokat a töltés előtt rummal vagy tejjel alaposan megkenjük, ha beszívta, megtöltjük a krémmel és a tetejére csokoládét teszünk, de megszórhatjuk csak porcukorral is.
Hűvös helyre tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon.