2012. szeptember 19., szerda

Vaníliás koszorú

Finom, omlós, olcsó és nagyon sokáig elálló aprósütemény.
Kicsit babramunka az elkészítése, de az idegtépő hétköznapok során kimondottan jó szórakozás a sütiket szaggatni, majd ragasztgatni- legalább is nekem elég szórakoztató tud lenni. :)


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 60 dkg liszt 
  • 25 dkg cukor 
  • 15 dkg zsír 
  • fél csomag sütőpor 
  • fél dkg élesztő 
  • 3 tojás sárgája 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • citromhéj 
  • pici só 
  • tej az összeállításhoz 
Tetejére:
  • tojásfehérje 
  • durvára vágott dió (esetleg nagy szemű cukor)
Összeállításhoz:
  •  lekvár (lehet sűrűbb barack lekvár, szilva lekvár, ribizli lekvár stb.)
Tetejére:
  • vaníliás porcukor
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk (az élesztőt elég belemorzsolni, nem kell felfuttatni), vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, világosra sütjük.
A tészta ne legyen túl puha, mert akkor sülés közben könnyen eldeformálódhatnak.

A felső, lyukas virágokat tojásfehérjébe, majd dióba mártjuk, és így sütjük meg.

Ha megsült, lekvárral összeragasztjuk, és legalább 1 napig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt tetejüket vaníliás porcukorral megszórjuk.

2012. szeptember 15., szombat

Barack sütemény

Szintén lakodalmakba szokták sütni a mi falunkban. Ez a mennyiség elég sok, egy kosárra való, érdemes felezni a hozzávalókat.
Elkészíteni nem túl nehéz, viszont nagyon időigényes, ezért csak akkor kezdjünk neki, ha kedvünk és időnk is bőven van.



Hozzávalók:

Tésztához:
  • 160 dkg liszt 
  • 60 dkg cukor (szerintem porcukorral jobb)
  • 3 tojás sárgája 
  • 4 dl tej 
  • 60 dkg zsír 
  • 4 csomag vaníliás cukor 
  • 2 csomag sütőpor 
Töltelékhez:
  • a megsült tészta kikapargatott belseje 
  • 2 csomag vaj (20 dkg)
  • 2 dl rum 
  • 4 dkg kakaó 
  • 40 dkg cukor 
  • baracklekvár ízlés szerint, ill a kívánt állag eléréséig
Díszítéshez:
  • piros és/vagy zöld színű aroma 
  • nagy szemű cukor 
  • kicsi levélkék 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kis gombócokat formálunk belőle, ritkán tepsire rakjuk, megsütjük. Ha kész, még forrón kikaparjuk a belsejét. Egyszerre ne süssünk túl sokat, mert mire az utolsó darabokra sor kerül, már nagyon kihűlhetnek, és törhetnek kapargatás közben.

A kikapart tésztát összedolgozzuk a töltelék többi hozzávalójával, és ezt töltjük vissza a félgömbökbe, kettőt-kettőt összeragasztunk.

Az oldalait piros és/vagy zöld ételfestékkel bekenjük, és rögtön cukorba forgatjuk.

Végül apró levélkéket szúrunk bele díszítésképp.





2012. szeptember 14., péntek

Diós batyu

Igazi lakodalmas süti mifelénk. Ez valami olyan, de olyan finom, hogy elmondani nem lehet.
Bár kevés hozzávaló kell hozzá, nem túl olcsó süti.
Margarinnal ne is kísérletezzünk, ez a sütemény bizony csak vajjal finom.
A leírt mennyiségből majdnem egy lakodalmas kosárra való lesz, úgyhogy én csak fél adagot szoktam belőle készíteni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fogyna el egy egész adagnyi is... :)


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 60 dkg vaj (csak a friss vaj jó, előtte ne legyen lefagyasztva!)
  • 60 dkg finomliszt 
  • 12 tojás sárgája 
  • csipet só 
Töltelékhez:
  • 60 dkg darált dió 
  • 60 dkg cukor 
  • 12 tojás fehérje 
  • ízlés szerint citromhéj, vaníliás cukor (de akár mindkettő kihagyható) 
A hűtőhideg vajat apró darabokra vágjuk, a liszttel, tojássárgákkal és sóval összegyúrjuk. A kéz melegétől szépen összeáll, még ha az elején nem is tűnik így. Ha kész, 3 gombócba formázzuk, és betesszük a hűtőbe legalább 30-40 percre (akár előző este is összeállíthatjuk, és egy egész estét állhat a hűtőben).

Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket: a cukrot, diót, citromhájat és vaníliát összekeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.

A sütőt előmelegítjük.

Nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát (mindig csak egy gombócot vegyünk ki a hűtőből, és azzal dolgozzunk), majd kb. 6x6 cm-es kockákra vágjuk, megtöltjük a dióval, és a csücskeinél összefogva összenyomjuk, mint egy kis batyut, majd készre sütjük, és porcukorral meghintjük.

2012. szeptember 13., csütörtök

Kakaós krémes - frissítve!

A név megtévesztő, mert nem a krém kakaós, hanem a tészta. A krém finom vaníliás, a tészta kakaós-mézes, ami egész jó nagyon jó kis párost alkot!
A recept apa régi kolléganőjétől, Tündétől származik, és már legalább 15 éve sütjük ünnepekkor.
Ennek a süteménynek az elkészítését kezdőknek nem annyira ajánlom, mert kevés tésztából kell 4 nagyon vékony lapot sütni úgy, hogy a tészta eléggé nehezen "kezelhető".



Hozzávalók:

Tésztához:
  • 40 dkg liszt 
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj/margarin 
  • 20 dkg porcukor 
  • 1 kk szódabikarbóna 
  • 2 tojás 
  • 2 kanál kakaó 
  • 2 kanál méz 
  • csipet só 
  • kevés tej az összeállításhoz 
Krémhez:
  • 25 dkg margarin 
  • 25 dkg porcukor 
  • kevés rum (elhagyható)
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 6 ek liszt 
  • 6 dl tej 
Kenéshez:
  • rum vagy tej 
Tetejére:
  • ét tortabevonóból és vajból készített máz 
  • vagy csak porcukor 
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ami kissé ragadni fog, de ne ijedjünk meg. :)
Az eredeti recept szerint gőz fölött össze kéne melegíteni, és közben habverővel felverni a margarint, porcukrot, tojást és mézet, de tapasztalat, hogy akkor még sokkal ragacsosabb lesz az egész, így viszont könnyebben kezelhető. Persze, ti kipróbálhatják így is, hátha nektek így válik be.
Szóval én mindent egyben összegyúrok, alaposan lisztezett deszkán laza mozdulatokkal átgyúrom, 4 cipóra osztom, és 20-25 percet pihentetem. 
Nyújtás előtt átgyúrjuk a lapokat, majd alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk (óvatosan, mert nagyon érzékeny a tészta), és zsírozott tepsi hátulján, vagy alacsony peremű tepsiben egyesével megsütjük. Ha van sima, hengeres alakú poharunk, akkor rögtön a tepsiben is nyújthatjuk a tésztát, és nem kell vesződni vele a gyúrótáblán. (Tipp: célszerű a kis peremű tepsit választani, mert ez a tészta futhat, és a tepsi hátulján lefolyhat. Viszont a perem „megfogja” a tésztát). Tepsiméret kb. 22x37cm vagy 25x38 cm (én mindkettőn készítettem már). A lapok hűlés után kőkemények lesznek.

A krémhez a tejből és lisztből sűrű pépet főzünk. Ehhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd lassan hozzáadjuk a maradék tejet, felforraljuk és addig főzzük, míg besűrűsödik. Ezután teljesen kihűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt lisztes pépet, a rumot (ízlés szerint) és vaníliát, és alaposan kikeverjük.

A lapokat a töltés előtt rummal vagy tejjel alaposan megkenjük, ha beszívta, megtöltjük a krémmel és a tetejére csokoládét teszünk, de megszórhatjuk csak porcukorral is.

Hűvös helyre tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon.

2012. szeptember 11., kedd

Olga, avagy diós-holdas süti

Szintén nagyon régi recept, szintén mama füzetéből, ahol Olga néven szerepel, de mi csak holdasnak hívjuk, mert hold alakúra szaggatjuk a sütit.
Természetesen téglalap, vagy négyzet alakúra is szeletelhető.
Viszonylag gyorsan kész (ha a dió előre le van darálva, akkor meg pláne), és nagyon kiadós, finom süti.



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 20 dkg szoba-hőmérsékletű zsír
  • késhegynyi szódabikarbóna (Frissítés: Púpos késhegynyi. Merjünk bele bátran a zacskóva, és ami rajta marad a késen, mind mehet bele.)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • tej (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)
 Tetejére:
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg dió
  • 4 tojásfehérje felvert habja
  • baracklekvár a kenéshez
A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük fakanállal, majd kikent tepsibe simítjuk. Sűrű, de kenhető  (nem folyós!) állapotúnak kell lennie. Tepsiméret kb. 22x37 cm.
A tetejét lekvárral megkenjük.
A diót és a cukrot összekeverjük, majd a tojások fehérjéből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk, és egy vizes villával a lekvár tetejére simítjuk úgy, hogy először kupacokban sűrűn ráhalmozzuk, majd a villával óvatosan elhúzogatjuk, hogy mindenhová jusson (figyeljünk, hogy a lekvár ne buggyanjon ki sehol).
Épphogy előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütjük.
Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval holdakat szaggatunk, és porcukorral meghintjük.



Puncs szelet

Anya kapta a receptet valahonnan, kipróbáltam, de elsőre túl kevés lett a töltelék, a tetejére tett tojásfehérjés máz pedig nem száradt meg, és nem is volt rózsaszín, ami lássuk be, óriási probléma. :) Így kitaláltam, hogy adok a töltelékhez darált kekszet, és sokkal több lekvárt, és a tetejére sima cukorszirupot teszek, természetesen rózsaszínűre színezve. 


Tésztához
  • 50 dkg liszt 
  • 15 dkg cukor 
  • 15 dkg zsír 
  • 2 tojás sárgája (eredeti receptben 3 db szerepelt, de 2db is megteszi) 
  • 1 csomag sütőpor 
  • tej az összeállításhoz 
  • csipet só 

Töltelékhez:
  • 1 lap durvára összemorzsolva 
  • 25 dkg darált háztartási keksz 
  • 1 kis üveg baracklekvár 
  • rum, ízlés szerint 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 15dkg margarin 
  • rumba vagy tejbe áztatott mazsola 
  • kakaó, annyi, hogy szép barna legyen 

Kenéshez:
  • rum 

Tetejére:
  • kb. 15-20 dkg porcukor (attól függ, mennyire vastag mázat szeretnénk a tetejére) 
  • néhány kanál hideg víz (vagy egy tojás fehérje, amit  20 dkg porcukorral keverünk ki: ezt később újra megpróbáltam, és akkor már működött a tojásfehérjével készített máz is!)
  • 1-2 csepp piros ételfesték 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 3 lapot sütünk belőle tepsi hátulján, vagy kis peremű tepsiben. Tepsiméret kb. 25x38 cm.
Ha a lapok megsültek, az egyiket apró darabokra törjük, hozzáadjuk a töltelék többi hozzávalóját (a lekvárból néhány kanállal félreteszünk), alaposan összegyúrjuk. Ha nem elég lágy, tehetünk bele pici tejet. (Kicsit puhábbnak kell lennie, mint a kókuszgolyó masszája.) Ha kész, az egyik lapot rummal megkenjük, hagyjuk hogy beszívja, majd ráhalmozzuk a masszát, vizes kézzel elegyengetjük, majd a tetejét a maradék lekvárral alaposan megkenjük, hogy a felső lap rátapadjon. A felső lap tetejét is megkenjük rummal, végül bevonjuk a rózsaszín mázzal. Ehhez a porcukrot 1-2 csepp ételfestékkel, és annyi vízzel keverjük el, hogy nagyon sűrű, de folyós legyen, majd a süti tetejére öntjük, elsimítjuk, és hagyjuk, hogy megszáradjon rajta (néhány óra kell neki).

2012. szeptember 10., hétfő

Kókusz kocka

A már sokat emlegetett mamám füzetének 1. receptje. Szóval ez is megvan vagy 50 éves recept. Vagy még több...


Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál méz
  • 30 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 dl tej

Mázhoz:

  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 5 dkg kakaó
  • 4 evőkanál tej
  • 3 evőkanál rum

Külsejére:

  • kókusz (lehetőleg nagyobbra reszelt, az szebben mutat. A képen látható apróra reszelttel készült, sajnos, csak ilyet kaptam)

A lisztet átszitáljuk, a sütőporral elkeverjük. A többi hozzávalót nagyon-nagyon habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, összekeverjük, és kikent, lisztezett tepsiben megsütjük. Tepsiméret kb. 22x37 cm.
Ha kihűlt, felkockázzuk.
A máz hozzávalóit összekeverjük, felmelegítjük, de nem főzzük! Ebbe mártjuk a kockákat egy villa segítségével, majd kókuszba forgatjuk.

2012. szeptember 9., vasárnap

Lepény tészta alaprecept

Többféle lepénytésztát is készítek (mikor mi van itthon), de ez az egyik kedvencem. Túróval, almával, meggyel is működik. :)


 Hozzávalók:

Tésztához:
  • 40 dkg liszt (kb.25-30 dkg finomliszt, többi rétes liszt) 
  • 8 dkg porcukor 
  • 1 egész tojás+ 1 tojás sárgája 
  • 15 dkg zsír vagy margarin 
  • fél csomag sütőpor 
  • egy késhegynyi szódabikarbóna 
  • fél citrom reszelt héja (kihagyható) 
  • csipet só 
  • tejföl az összeállításhoz (kb. egy kis doboz fele)
Túrós töltelékhez
  • 55-60 dkg házi túró 
  • 1 nagyobb egész tojás 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • cukor ízlés szerint 
  • egy marék búzadara 
  • citromhéj , mazsola ízlés szerint 
  • kevés zsemlemorzsa 
Kenéshez
  • tojás 
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Két gombócot formázunk a tésztából, és letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
A túrót a tojással, a kétféle cukorral, ízlés szerint citromhéjjal, mazsolával, és végül a búzadarával összekeverjük. Ha bolti túrót használunk, valószínű több búzadara kell bele. (A búzadara a sütés közbe olvadó cukor ill. túró nedvességét hivatott felszívni.)
A tepsit kizsírozzuk, az egyik lapot kinyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, lazán megszórjuk zsemlemorzsával, erre kanalazzuk a túrót, amit egy villa segítségével szépen elegyengetünk, majd befedjük a másik lappal, tenyerünkkel lenyomkodjuk. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és megsütjük. Tepsiméret: kb. 21x32 cm.
Ha tehetjük, mindenképp házi túrót vegyünk, mert sokkal, de sokkal finomabb és krémesebb mint a boltokban kapható társai, és nagy előnye még, hogy a cukor és tojás hozzáadása után sem lesz lucskos.



Ha almával készítjük, az almát reszeljük le, enyhén nyomkodjuk ki, keverjük össze ízlés szerint cukorral, fahéjjal, frissen facsart citromlével, majd terítsük a zsemlemorzsával megszórt tésztára, ezután az alma tetejét is szórjuk meg zsemlemorzsával, végül fedjük be a másik tésztával.
TIPP: az almát erősebben nyomkodjuk ki, és visszamaradó lét főzzük össze vaníliás pudinggal, és ezt keverjük hozzá még melegen az ízesített almareszelékhez, majd ezzel a keverékkel töltsük a lapokat.

Video: Élelmiszeripar Rt.

Most néztem meg, ajánlom mindenki figyelmébe, akit kicsit is érdekel, mit eszik.
Döbbenetes, hogy hová "fejlődött" az élelmiszeripar.
Sajnos, én már a csomagoláson, címkéken feltüntetett információknak sem hiszek, az elmúlt évek hazai (és külföldi) botrányaival elérték, hogy teljes legyen a bizalmatlanságom az élelmiszerek irányába.
Persze vásárolni kell, az ember igyekszik okosan (és a pénztárcáját szem előtt tartva) választani, de lassan eljutunk oda, hogy csak az lesz a tutibiztos, amit te termelsz, állítasz elő...
És mivel a Föld lakossága egyre csak nő, nem is tudom (és félek belegondolni), mit fognak még kitalálni a nagy élelmiszeripari vállalatok, hogy a növekedési ütemet tartani tudják.
Ha van szabad 90 percetek, nézzétek meg, hisz nagyon elgondolkodtató, és megmutatja azt, amit eddig csak sejtettünk...

ÉLELMISZERIPAR RT.



2012. szeptember 7., péntek

Receptmutató

A receptmutató amolyan tartalomjegyzék, amit azért készítettem, hogy megkönnyítsem a receptek keresését számotokra a blogon. A 2. fülre kattintva láthatjátok! :)
Remélem hasznos lesz.

2012. szeptember 6., csütörtök

Szilvalekváros morzsakocka

Egy régi Nők lapjából való a recept, épp ideje volt, hogy kipróbáljam. Nekünk nagyon ízlett, így itt a helye.



Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 24 dkg finomliszt
  • 16 dkg vaj vagy margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 2 nagy evőkanál tejföl

A morzsás réteghez:

  • 12, 5 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor

A töltelékhez:

  • 1 kk fahéj
  • 30 dkg kemény szilvalekvár (ha nem elég kemény 1-2 kk vaníliás pudingport, vagy 1-2 tojássárgáját keverjünk bele)
  • 10 dkg dió

Az omlós tésztát készítjük el először. A lisztet a felkockázott vajjal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, vagy a gépi habverő dagasztóspiráljával összedolgozzuk, majd két órára hűtőbe tesszük.

A morzsához a lisztet összekeverjük a cukorral. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a keverékhez, és morzsává keverjük  (kézzel, vagy a robotgép dagasztóspiráljával). A morzsát is a hűtőbe tesszük.

A lekvárt összekeverjük a fahéjjal, a diót késsel durvára vágjuk.

Egy kb. 25x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a kinyújtott omlós tésztát, megkenjük a lekvárral, rászórjuk a diót majd a morzsát, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Forrón, még a tepsiben felkockázzuk (hidegen nem lehet, mert a morzsa törne), majd amikor teljesen kihűlt, tányérra sorakoztatjuk a szeleteket és a porcukorral meghintve tálaljuk.

Amerikai almás pite

A receptet itt találtam, és bár elsőre figyelmetlenség miatt néhány dolgot kihagytam, a víz mennyiségét pedig elnéztem, mégis tudtam, hogy ez egy tuti recept, mert ha elrontva is mennyeien finom, akkor milyen lehet, ha mindent jól csinálok?
Második alkalommal már figyeltem, és a tökéletesnél is tökéletesebb pite született.
A szerecsendiót én kihagytam, és 1 helyett 2 kanál citromlével ízesítettem a tölteléket. A megadott 24 cm-es átmérőjű pitetál helyett én egy 27 cm-eset használtam (csak ilyenem van).

Az új kedvencünk! A tészta omlós, a töltelék pedig krémesen folyós.... Figyelem! Függőséget okozhat! :)


Hozzávalók a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg kockákra vágott vaj
  • 2 ek porcukor
  • csipetnyi só
  •  0,3 dl víz (én picit többet tettem, de a liszt minőségétől is függ)
Töltelékhez:
  • 80 dkg alma
  • 13 dkg cukor
  • 2,5 ek liszt
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek citromlé
  • 4 dkg kockákra vágott vaj
Tetejére
  • porcukor
  • víz
Tálaláshoz:
  • porcukor
A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk,  15-20 percre a mélyhűtőbe tesszük.
A töltelékhez a megtisztított almát (hámozzuk is meg) cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, liszttel és citromlével összekeverjük.
A tészta felével kibélelünk egy 27 cm-es kerek formát, a szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, majd a vajat kis darabokban rászórjuk.
A maradék tésztát kinyújtjuk, ráborítjuk és a széleket összenyomkodjuk.
A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva körben a tészta szélére fektetjük, kissé rányomkodjuk.
A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk,vagy késsel bevágdossuk, a tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral szórjuk.
Előmelegített sütőben készre sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Forrón, melegen, langyosan, hidegen....mindenhogy nagyon jó!


2012. szeptember 5., szerda

Karalábé leves



Hozzávalók:

  • 2 db zsenge karalábé
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • egy kis fej hagyma
  • egy kisebb paradicsom
  • egy marék száraztészta
  • egy marék petrezselyemzöld
  • pirospaprika
  • 1 kanál liszt
  • 1 kanál olaj vagy zsír
A karalábét, sárgarépát és petrezselyemgyökeret felkockázzuk, a hagymát 4 részre vágjuk, a paradicsom alját keresztben bevágjuk.
A petrezselymet apróra vágjuk, a zsíron megfuttatjuk, majd rászórjuk a zöldségeket, és addig pároljuk, míg a sárgarépa sárga leve kijön. Ezután kevés pirospaprikával és a liszttel megszórjuk, felengedjük vízzel és készre főzzük. A végén a tésztát is belefőzzük, majd a maradék petrezselyemzöldet is beleszórjuk,és kész is.
Tejföllel vagy anélkül, könnyű nyári leveske.



Zserbó

A legtöbb zserbóban csak két réteg dió van, a mi családi receptünk viszont 3 réteg dióval teszi ellenállhatatlanul finommá a sütik egyik királyát.
Nagy kedvenc ez nálunk, apa és Ádám is rajonganak érte, és nálunk nincs családi ünnep zserbó nélkül. Aki evett belőle, mindenki nagyon-nagyon szerette.


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír 
  • 2 db egész tojás 
  • 4 dkg élesztő 
  • 1 marék cukor 
  • csipet só
  • kevés tej az összeállításhoz 

Töltelékhez.
  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg cukor 
  • mazsola 
  • citromhéj 
  • a kenéshez baracklekvár 
A tetejére:
  • ét tortabevonó
  • vaj 
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, négy cipóra osztjuk, és fél órát pihentetjük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, elég belemorzsolni.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A lapokat egyesével kinyújtjuk, lekvárral alaposan megkenjük, majd a diós töltelékkel megszórjuk.
Amikor a felső lapot is rátettük, lenyomkodjuk, és fél órát megint pihentetjük.
A sütés előtt villával megszurkáljuk a tetejét, és előmelegített sütőben készre sütjük. 
A tortabevonót és vajat gőz fölött felolvasztjuk, és a kihűl sütemény tetejére simítjuk.
Tepsiméret: kb. 22x37 cm




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...