Csak úgy hirtelen felindulásból készült. :)
A tészta csak érzésre alakult (ahogy azt én a kelt tésztáknál általában szoktam),a vanília sodóhoz pedig kb. 2 perc alatt választottam receptet az internetről.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 3 db tojás sárgája
- csipet só
- 2 dkg élesztő3 ek porcukor
- 1 ek kristálycukor
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- langyos tej, annyi, hogy lágy tésztát kapjunk (3-4 dl)
Szóráshoz:
- 6 púpos ek darált dió
- 3 normál ek cukor
- mazsola (opciós)
Az élesztőt kevés langyos, kirstálycukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt, a tejet részletekben hozzáadva sima tésztává dagasztjuk. Én most a habverőm dagasztó spirálját használtam.
Az átlagos kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát készítsünk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A diót és a cukrot összekeverjük.
elkészítés 1. verzió:
Egy kisebb kikent tepsibe olajba mártott kanalak segítségével kis galuskákat szaggatunk egymás mellé a tészta feléből. Alaposan megszórjuk dióval és mazsolával, majd rászaggatjuk a maradék tésztát, ezt is megszórjuk dióval, de erre mazsolát már nem teszünk, mert megégne a tetején.
Sütőben közepes hőmérsékleten késze sütjük (mivel magas a tészta, ne süssük nagy lángon, mert akkor a közepe nyers marad, a széle meg megég). A sütés elején alufóliával lazán takarjuk le.
elkészítés 2. verzió:
A tésztát kb 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy tepsit alufóliával kibélelünk, enyhén olajjal megkenjük, a tepsi egyik sarkába több olajat öntünk, ebben forgatjuk meg a kiszaggatott pogácsányi tészták szélét,majd meghempergetjük dióban is, és így tesszük szorosan egymás mellé, egy rétegben csak. A maradék diót a tetejére szórjuk és készre sütjük. Ez esetben nem adunk hozzá mazsolát
|
első verzió |
|
második verzió |
Vanília sodó:
- 1 liter tej
- 4 tojás sárgája
- 2 ek liszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 ek cukor
A tojások sárgájáját a liszttel, cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet a felforraljuk, majd beleöntjük a tojássárgás keveréket, sűrűre főzzük.Ha már elég sűrű, elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a vaníliás cukrokat.
Tálaláskor egy adag galuskát tányérra szedünk és jó alaposan nyakon öntjük a sodóval.:)