Tartalomjegyzék

2013. szeptember 29., vasárnap

Sütőtökös muffin

Ma főztem egy finom sütőtök krémlevest, és mivel maradt sütőtök, gondoltam, kipróbálom ezt az egyszerű sütőtökös muffin receptet. A tésztája pihe-puha, az íze könnyed, szóval szerintem ez egy tökéletes muffin. :)
Köszönet a receptért Petrának.

Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy nekem a sült tök súlya volt 25 dkg és nem a nyers tök súlya (simán elbírta a tészta egyébként), és kicsivel kevesebb cukrot tettem bele (15 dkg helyett csak 12 dkg-ot).


Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 25 dkg sült tök
  • 2 db egész tojás
  • 0,8 dl olívaolaj
  • 12 dkg barna cukor (nádcukrot használtam)
  • csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk őrölt fahéj

A tököt félbe vágjuk, magját kikaparjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe téve megsütjük (felfelé legyen a húsa). Ha megsült, kikaparjuk a héjából tököt és 25 dkg-ot kimérünk belőle.
A tojásokat a tökkel, cukorral, sóval és az olajjal habosra keverjük gépi habverővel, majd a többi hozzávalót is hozzáadva csomómentesre keverjük.
Papírkapszlikkal bélelt muffintepsibe osztjuk szét a tésztát, és szép mosolygósra sütjük! :)




2013. szeptember 26., csütörtök

Aranygaluska vanília sodóval

Csak úgy hirtelen felindulásból készült. :)
A tészta csak érzésre alakult (ahogy azt én a kelt tésztáknál általában szoktam),a vanília sodóhoz pedig kb. 2 perc alatt választottam receptet az internetről.



Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő3 ek porcukor
  • 1 ek kristálycukor
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • langyos tej, annyi, hogy lágy tésztát kapjunk (3-4 dl)

Szóráshoz:

  • 6 púpos ek darált dió
  • 3 normál ek cukor
  • mazsola (opciós)

Az élesztőt kevés langyos, kirstálycukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt, a tejet részletekben hozzáadva sima tésztává dagasztjuk. Én most a habverőm dagasztó spirálját használtam.
Az átlagos kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát készítsünk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A diót és a cukrot összekeverjük.

elkészítés 1. verzió:
Egy kisebb kikent tepsibe olajba mártott kanalak segítségével kis galuskákat szaggatunk egymás mellé a tészta feléből. Alaposan megszórjuk dióval és mazsolával, majd rászaggatjuk a maradék tésztát, ezt is megszórjuk dióval, de erre mazsolát már nem teszünk, mert megégne a tetején.
Sütőben közepes  hőmérsékleten késze sütjük (mivel magas a tészta, ne süssük nagy lángon, mert akkor a közepe nyers marad, a széle meg megég). A sütés elején alufóliával lazán takarjuk le.

elkészítés 2. verzió:
A tésztát kb 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy tepsit alufóliával kibélelünk, enyhén olajjal megkenjük, a tepsi egyik sarkába több olajat öntünk, ebben forgatjuk meg a kiszaggatott pogácsányi tészták szélét,majd meghempergetjük dióban is, és így tesszük szorosan egymás mellé, egy rétegben csak. A maradék diót a tetejére szórjuk és készre sütjük. Ez esetben nem adunk hozzá mazsolát

első verzió


második verzió
 Vanília sodó:
  • 1 liter tej
  • 4 tojás sárgája
  • 2 ek liszt
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 ek cukor
A tojások sárgájáját a liszttel, cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet a felforraljuk, majd beleöntjük a tojássárgás keveréket, sűrűre főzzük.Ha már elég sűrű, elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a vaníliás cukrokat.

Tálaláskor egy adag galuskát tányérra szedünk és jó alaposan nyakon öntjük a sodóval.:)



2013. szeptember 23., hétfő

Almás táska leveles tésztából

Nagyon szeretem az almás táskát, de a gyorséttermi láncét már elvből nem eszem, a pékeknél meg egyre rosszabb ízben és minőségben egyaránt.
Volt pár darab romlásnak indult alma a kamrában. És lapult anyuék hűtőjében egy csomag leveles tészta, ami nekem épp kapóra jött ennek a finom almás táskának az elkészítéséhez. Elkértem anyától a tésztát, és itthon pikk-pakk elkészítettem.
Lidl-s leveles tésztát használtam, ami 3 lapot tartalmazott, 1 lapból 2 db almás táska lett.




Hozzávalók (6 db-hoz):

  • 1 cs. leveles tészta 
  • kb. 3 db közepes alma
  • cukor
  • fahéj
  • 2 ek citromlé
  • 1 db tojás sárgája
  • kevés liszt a nyújtáshoz
Az almákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A citromlével, cukorral és fahéjjal jól átforraljuk (3-4 percig, kevergetve), hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, téglalapokat vágunk belőle, az egyik felét bevagdossuk, a másik felére pedig ráhalmozzuk az almát. Az alma körül lekenjük felvert tojással, és ráhajtjuk a bevagdosott téglalap-felet. A szélét alaposan lenyomkodjuk, a tetejét is megkenjük tojással, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. szép barnára sütjük, porcukorral megszórva kínáljuk.



2013. szeptember 22., vasárnap

Tarkedli

Jelentem, nagyjából sikerült utolérnem magam, igyekszem a sok-sok finomságot sorra lejegyezni nektek, amik az elmúlt időszakban készültek a konyhámban. Kezdjük ezzel az igazi szívet-lelket melengető finomsággal, a tarkedlivel. :)
A tarkedli nem más, mint a cseh fánk, és hihetetlenül egyszerű, olcsó és gyors finomság. Sokkal könnyedebb, mint a mi klasszikus fánkunk, és egészen egyszerűen nem-lehet-abbahagyni.
Egy nagyon kedves hölggyel régiségeket cseréltünk, így lettem ennek a csodás, masszív, nehéz, zománcos sosem használt tarkedli sütőnek a boldog gazdája. :) Pénteken hozta a postás, ma fel is avattam.
A recept a Nosalty-ról származik, tökéletes szerintem.


Hozzávalók (14 db-hoz):
  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 1 db egész tojás
  • csipet só
  • kevés olvasztott zsír vagy olaj a sütéshez
Tálaláshoz.
  • porcukor
  • lekvár, dzsem tetszés szerint
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 evőkanál cukort adunk hozzá és kevés tejet, majd hagyjuk felfutni.
Ezután a többi hozzávalóval, a tejet apránként hozzáadagolva sima tésztává kavarjuk, fél órát pihentetjük
A tarkedlisütő mélyedéseit  kenőtollal vagy szilikonecsettel, zsírral vagy olajjal kikenjük, és 1-1 evőkanállal pakolunk a mélyedésekbe. Mindkét oldalát megsütjük, alacsony lángon.
A gázrózsára lehetőleg tegyünk vaslapot, akkor szépen eloszlik a hő (én mondjuk ennek hiányában is meg tudtam sütni, csak forgatni kellett a tésztát).
Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Finomságos!