Természetesen téglalap, vagy négyzet alakúra is szeletelhető.
Viszonylag gyorsan kész (ha a dió előre le van darálva, akkor meg pláne), és nagyon kiadós, finom süti.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 4 tojás sárgája
- 20 dkg szoba-hőmérsékletű zsír
- késhegynyi szódabikarbóna (Frissítés: Púpos késhegynyi. Merjünk bele bátran a zacskóva, és ami rajta marad a késen, mind mehet bele.)
- 1 csomag vaníliás cukor
- pici só
- tej (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)
- 25 dkg cukor
- 25 dkg dió
- 4 tojásfehérje felvert habja
- baracklekvár a kenéshez
A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük fakanállal, majd kikent
tepsibe simítjuk. Sűrű, de kenhető (nem
folyós!) állapotúnak kell lennie. Tepsiméret kb. 22x37 cm.
A tetejét lekvárral megkenjük.
A diót és a cukrot összekeverjük, majd a tojások fehérjéből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk, és egy vizes villával a lekvár tetejére simítjuk úgy, hogy először kupacokban sűrűn ráhalmozzuk, majd a villával óvatosan elhúzogatjuk, hogy mindenhová jusson (figyeljünk, hogy a lekvár ne buggyanjon ki sehol).
Épphogy előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütjük.
Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval holdakat szaggatunk, és porcukorral
meghintjük.
18 megjegyzés:
jaj nekem gyártod a finomságokat!!!!
Csak nem hasonló az ízlésünk sütik terén? :)
nem sikerült. utólag már egyértelműen látom, h ennyi liszthez nem megfelelő adalék a késhegynyi szódabikarbóna. sajnálom, h a receptre bíztam magam...
Sajnálom, hogy nem sikerült, ezer éve így készítem, nekem mindig sikerült. Sajnos a "késhegynyi" nem egzakt mennyiség, de így van az eredeti receptben. Nálam a késhegy annyi, amennyi rámegy a késre, ha belemerem a szódabikarbónás zacskóba, ami azért annyira nem kevés.
Ma megsütöttem. Nekem 4 dl tejet vett fel a tészta, így kellő sűrűségű lett. Nem émelyítően édes, és a tészta finom omlós. Jó a recept, köszönöm!
Ennyi liszthez ennyi zsíradék sok, a kevert és nem gyúrt tészták ennél kevesebbet igényelnek, a még meg nem sült kissé folyós tésztára hogyan lehet rákenni lekvárt?
ÉN IS MEGSÜTÖTTEM, A ZSIR SZERINTEM SOK, ÉS A SZÓDABIKARBÓNÁT MILYEN KÉSSEL MÉRED, MERTHÁT UGYE A KÉS IS SOKFAJTA. ÉN FÉLIG MEGSÜTÖTTEM A TÉSZTÁT, ÚGY KENTEM RÁ A DIÓT.
Megsütöttem, szörnyű lett. Hallgatnom kellett volna az előző kommentekre...
Sziasztok Lányok! Sajnálom, hogy sokatoknak nem sikerült. :( Pedig ehhez bizony ennyi zsír kell, nem elírás! Ha a kisbabám engedi, valamikor megsütöm újra, lemérem pontosan mennyi tejet vesz fel a tészta és hány gramm a szódabikarbóna. Ez egy nagyon-nagyon sűrű kevert tészta kell legyen, de kenhetőnek kell lennie. Mivel sűrű, ezért simán rá lehet tenni a lekvárt a tetejére még sütés előtt.
Nekem sem lett túl jó. A tészta nem lettem könnyű, laza. Inkább kocsonyás .A zsírt mivel lehetne kiváltani?
Kedves Ági, ennek nem könnyű a tésztája, a "kocsonyás" jelző egészen találó rá, amit írtál. Ha apiskóta jellegű tésztát szeretnél, akkor ez nem a te süteményed lesz. Ez egy tömör tésztás, laktató süti, pont a zsírtól. Talán margarinnalérdemes lehet megpróbálni, úgy talán könnyedebb lesz a tészta.
Megsütve,kidobva!
Szerintem sok a zsír,kevés a szódabikarbóna.
50.dkg liszthez, 1 db. sütőpor kell! A szódabikarbónát nehéz eltalálni. A zsír elég, a tejjel kell eldolgozhatóvá tenni. A habot 4.kanál cukorral verem fel, és a diót reszelt citromhéjjal keverem előbb össze, úgy adagolom a habhoz. 40 éve sütöm így ezt a sütit.
Én is így gondolom! 😉
Megsütöttem, kb. ehetetlen, sajnálom az elpocsékolt lekvárt és a drága diót😔
Sajnálom azokat, akiknek nem sikerült, szerintem kiváló recept, advent idején is ezt sütöttem és ma is ezt fogom, dupla adaggal 😁 Igazi békebeli íz, mamám sütött ilyet sokat, ezt kerestem jóideje, köszönet érte 🙏 Boldog új évet mindenkinek 🥂
Én ma kirpóbáltam (1 teáskanál szódabikarbónát és 3dl tejet tettem bele) szépséges és nagyon finom lett😊😋
A leírásban szerepel, sűrű, kenhető, de nem folyós tésztát kell kapnunk. (Óvatosan adagold a tejet)
Megjegyzés küldése