2014. december 28., vasárnap

Töltött káposzta pataki tálban

A blogom egyik legkedveltebb receptje az egészben sült csirke pataki tálban, így gondoltam épp itt az ideje újra előszedni, és egy igazi klasszikust elkészíteni benne.
Nagyon finom lett, nem mondom, hogy jobb vagy rosszabb, mint a lábosban főtt társa, minden estre nekem sokkal ünnepélyesebb ily módon elkészítve, és egészségesebb is, hiszen minden zamat benne marad. Emellett nagy előnye még, hogy elronthatatlan, és egészen biztos, hogy nem ég oda. :)
Életem első önálló töltött káposztája volt egyébként. A mennyiségek irányadóak, nem mértem le dekára pontosan. :)



Hozzávalók:

  • kb. 1 kg savanyú káposzta
  • 10 db savanyított káposztalevél
  • 55-60 dkg darált sertéshús
  • 14 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • 2 kisebb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt köménymag
  • pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • 1 ek sertészsír
  • 4-5 db babérlevél
  • 1 kk egész bors
  • 15 dkg főtt-füstölt császárszalonna
  • füstölt sertéshús (nálam sonka, de lehet oldalas is, vagy tarja, bármi), nem mértem, néhány darab kell bele az íze végett

Tálaláshoz:

  • tejföl
  • zöld erőspaprika

A füstölt húst előző este meleg vízbe áztatjuk, hogy ne legyen annyira sós.
A pataki tálat szintén vízbe áztatjuk, elég 1 órára, de én most egész éjjelre beáztattam.
A káposztát, ha nagyon savanyú, meleg vízben átmossuk,

A töltelékhez 1 kis fej hagymát lereszelünk, a fokhagymákat fokhagymaprésen átnyomjuk, a rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután a húst a rizzsel, a hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménymaggal, pirospaprikával és a tojással alaposan összedolgozzuk. A 10 db levelet megtöltjük ( a leveleket nem mossuk át).

A beáztatott Pataki tálat kikenjük zsírral, megszórjuk pirospaprikával és egy evőkanál liszttel, beletesszük a káposzta felét, meghintjük sóval és köménymaggal, rátesszük a babérleveleket (ízlés szerint erős pistát is tehetünk rá 2-3 kávéskanállal), megszórjuk egész borssal, és az egyik kis hagymát felszeletelve szintén ráhelyezzük. Ezután ráfektetjük a füstölthús darabkákat, majd szépen sorban a töltelékeket is rátesszük. Befedjük a maradék káposztával, ezt a réteget viszont már csak sóval és kevés köménymaggal szórjuk meg,

A szalonnát kb. fél centis csíkokra vágjuk, bevagdossuk, és az egész tetejére pakoljuk,

Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (nekem pont tele lett a tál), és hideg sütőbe tesszük. 15 percig takaréklángon, résnyire nyitott ajtónál  sütjük (egy villával támasztottam ki), majd újabb 15 percet szintén takaréklángon, de már csukott ajtónál. utána közepesre emeljük a hőfokot, és így sütjük kb. 2,5 órán át (tehát összesen 3 óra a sülési idő!). A 2. órától érdemes figyelni, és ha szükséges, a vizet pótoljuk!

Leírni több idő volt, mint elkészíteni. :)
Sok sikert hozzá!

Megjegyzés: a töltelék kicsit kemény lett, bár nekem így is nagyon ízlett. Aki a puhábbat szereti, főzze meg előtte a rizst félpuhára, és így adja a darált húshoz!

Ez már nem a teljes mennyiség, egy töltelék, némi káposzta és két csík szalonna is hiányzik. :) Éhesebb voltam, mint amennyire fényképezni vágytam. :) A szalonnák teteje csodásan megpirult, ugyanakkor nagyon zamatosak és puhák lettek!

A töltelék belseje





2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ha tudnád mióta várok erre a receptre... Imádom a töltött káposztát, de még soha nem készítettem, valahogy nagyon "fázok" tőle, hogy nem fog sikerülni... A pataki tálamat viszont imádom, szinte minden héten sütök benne valamit. Na, ha így nem sikerül, akkor sehogy.... :-) Köszi!!

Névtelen írta...

Köszönöm A receptet most már harmadszor készítem el . Nagyon fincsi ajánlom mindenkinek. A Pataki tálam évek óta meg van de nem használtam .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...