Tartalomjegyzék

2015. október 10., szombat

Variáció kakaós piskótára

 Még régebben sima kakaós-csokis olajos piskótát sütöttem. A linken található módon készítettem, annyi változtatással, hogy a liszt egy részét kakaóra, illetve reszelt csokoládéra cseréltem, és tettem bele kevés szilvalekvárt is (1-2 evőkanál).
A kisült piskótát rácsra téve hagytam kihűlni,majd a széleit levágtam és felkockáztam.
Ezután maradék csokikat vajjal gőz fölött felolvasztottam, a kockákat egy villára szúrtam és a csokimázba mártottam.
Miután megdermedt a csoki, egy-egy fél dió került rájuk.

Nem nagy kunszt, de mégis más, valahogy nagyon ünnepi süti, és nagyon-nagyon finom kávé, tea mellé.




2015. október 9., péntek

Paradicsomos cukkini rakottas

Anyától kaptam a kertjükben termett friss, zsenge cukkiniból, és a még mindig termésüket ontó szépséges paradicsomokból.
Annyira frissek és üdék voltak, hogy másnap gyorsan összedobtam egy mennyien finom és roppant egyszerű rakottast, ami önmagában is, de sülthús mellé köretként is remek.
Több recept elolvasása után végül megszületett a saját verzióm:


Hozzávalók:

  • cukkini
  • paradicsom
  • kevés hagyma
  • liszt
  • bors
  • szerecsendió
  • vaj
  • kevés zsír
  • sajt


A cukkinit és a paradicsomot felkarikázzuk.Ugyanannyi karika kell mindkettőből.
A cukkinit lisztbe forgatjuk (nem sózzuk!), és kevés zsíron minkét oldalát pirulásik sütjük. Kiszedjük egy tálra.
Egy jénai tálat vajjal kikenünk, majd a sült cukkini és paradicsom karikákat felváltva belesorakoztatjuk, alaposan sózzuk, borsozzuk, friss szerecsendiót reszelünk rá. A hagymát vékonyan felszeleteljük, majd szálira szedjük, és a rakottas tetejére szórjuk,  és kevés felkockázott vajat is dobunk rá. Lefedjük a tetejével, és addig sütjük, míg a paradicsom megpuhul,
Ezután levesszük róla a tetejét, és  alaposan megszórjuk sajttal, visszadugjuk a sütőbe, és a sajt pirulásáig sütjük.



2015. október 5., hétfő

Lilahagymás-mustáros hús tarajos burgonyával

Vendégségben ettem hasonló húst és ugyanilyen krumplit, a receptjét pedig azonnal elkértem. Finom, ünnepi köret, ami bármilyen sülthús mellé passzol, de nem lehet belőle eleget készíteni, mert egyszerűen eteti magát.
A hús ezúttal csirkemell volt, a vendégségben sertés szűzérmével készült, így is-úgy is nagyon finom.


Hozzávalók
  • csirkemell
  • mustár
  • bors
  • lilahagyma
  • kevés zsír
  • burgonya
  • vaj
  • olivaolaj
  • rozmaring

A húst szeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalát bekenjük mustárral.
Egy tálba rétegezzük: egy réteg hús, egy réteg felkockázott lilahagyma kerül bele felváltva.
Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap egy serpenyőben kevés zsírt hevítünk,  majd magas lángon mindkét odalát hirtelen megsütjük a hússzeleteknek.(Ha grillezzük, akkor a lilahagymát egy papírtörlővel töröljük le róla, mert nagyon éghet a grillrácson.)

A burgonyát megpucoljuk, félbevágjuk, A tetejét éles késsel sűrűn bevagdossuk (legegyszerűbb úgy, hogy egy fakanál nyelét tesszük az egyik széle alá, így nem tudjuk még véletlenül sem teljesen végigvágni). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a barázdákkal felfelé, olivaolajjal meglocsoljuk, és minden burgonyába egy darabka rozmaringot tűzünk. Amikor a teteje pirulni kezd, akkor megfordítjuk (a lapos fele lesz felül) és így sütjük tovább. Mikor már majdnem kész, ismét visszafordítjuk, olvasztott vajjal alaposan megkenjük a barázdás felét, és még pár percre visszadugjuk a sütőbe.

2015. október 4., vasárnap

Tepsis mákos guba szilvalekvárral

A recept kolléganőmtől való, egyszer elmesélte, hogy készíti ő...nagyon megmaradt bennem, mert azonnal összefutott a nyál a számban.  Már többször elkészítettem azóta, hogy beszélgettünk róla. Kolléganőm azóta már fentről figyel, és nincs nap, hogy ne jutna eszembe, de amikor ezt az ételt készítem, úgy érzem, sokszorosan velem van. <3
Persze megint nem mértem semmit, így pontos recepttel nem tudok szolgálni, de úgyis mindenki a saját szája íze szerint fogja készíteni. :)



Hozzávalók:

  • szikkadt kifli
  • tej
  • kevés vaj
  • kevés méz
  • vaníliás cukor
  • 2-3 tojás sárgája (kifli mennyiségétől függően)
  • darált mák
  • porcukor
  • citromhéj
  • szilvalekvár


A kifliket felkarikázzuk.
A tejet összemelegítjük egy kanál vajjal, kevés mézzel, vaníliás cukorral, elkeverjük benne a tojás sárgáját, majd a kiflire öntjük, állni hagyjuk. Annyi tej kell, ami jól ellepi a kifliket, és miután megszívták magukat, még mindig tocsogjon a tál alján a tej (sütés közben ezt is felszívja majd!).
A darált mákot a mák súlyával megegyező porcukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd a kiflire szórjuk, óvatosan átkeverjük.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejére szilvalekvár kupacokat teszünk, és addig sütjük, míg a teteje szép kérget nem kap.
Tálaláskor ízlés szerint még porcukorral megszórjuk.

Tipp: mák helyett dióval is készíthető, baracklekvárral.



2015. október 3., szombat

Tejszínes gombás-sonkás tészta

A hűtőben lévő maradékok tésztás egytálétellé lényegültek át. :)
Gyors, egyszerű és nagyon finom!


Hozzávalók (mennyiséget kb. írok, nem mértem)
- 2 közepes fej hagyma
- kb. 400 g gomba
- kb. 30 dkg főtt, füstölt sonka
- só, bors
- friss kakukkfű
- 2,5 dl tejszín
- 1 ek zsír vagy vaj
- tészta

A felkockázott hagymát zsíron, vagy vajon üvegesre pirítjuk, beledobjuk az aprított kakukkfüvet, majd a pucolt, szeletelt gombát. Amikor összeesett, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, felöntjük tejszínnel, és pár percig főzzük, míg szépen besűrűsödik.
A sós vízben kifőtt tésztával (bármilyen jó, én most szélesmetéltet használtam) összekeverjük, és tálalás után még frissen őrölt borssal meghintjük.