Tartalomjegyzék

2016. január 25., hétfő

Tüzes csirkecombok kölessel

A tüzes csirkemell receptre Stahl Judit Gyors szárnyas ételek c. könyvében találtam rá, és mivel Judit receptjeiben sosem csalódom (és 2 héten belül most megint hármat próbáltam ki (receptek hamarosan!) ), így bátran kipróbáltam ezt is, igaz nem csirkemellel, hanem combokkal. Nagyon-nagyon egyszerű, gyors és finom étel, csak ajánlani tudom.

Volt itthon egy zacskó köles, amit még sose főztem korábban. Illett a húshoz, de a klasszikus köretek nekem jobban esnek, bár tudom, kevésbé egészségesek. A köles recept saját, de vigyétek bátran!




Hozzávalók:

Húshoz:
  • 5-6 db csirkecomb (én 5 közepeset sütöttem meg, de még egyre elég lett volna a pác)
  • 2 ek Erős Pista
  • fél kk őrölt gyömbér
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • késhegynyi frissen resezelt szerecsendió
  • 1 kk fahéj
  • egy csokor újhagyma (nálam fél fej vöröshagyma)
  • 1 dl olaj
  • 1 ek zsír a tepsi kenéséhez

Köleshez:
  • 20 dkg köles
  • 6 dl víz
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk majoranna
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek zsír
A combokat megmossuk, félbevágjuk, pár helyen megszurkáljuk.
A hagymát nagyon apróra vágjuk úgy, mint ha petrezselymet aprítanánk (én késes betétes robotgéppel pépesítettem).
A zsírt leszámítva összekeverjük a pác hozzávalóit, beleforgatjuk a húsokat, és lehetőleg legalább1 éjszakát állni hagyjuk, de nekem 1 egész napot állt a hűtőben.
A tepsit kizsírozzuk, beletesszük a combokat (én még dobtam rá fél lilahagymát is, mert volt pucolva), alufóliával lefedve sütjük, a sütés vége felé levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét.

A köleshez a hagymát és fokhagymát aprítjuk, a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A kölest alaposan átmossuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, majorannát és petrezselymet. Alaposan összeforraljuk (pár perc), majd ráöntjük a kölest, felöntjük vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a gyömbért. Lassú tűzön készre főzzük.






2016. január 24., vasárnap

Gyümölcsrizs egyszerűen

Gyümölcsrizs, ahogy én készítem.  A legegyszerűbb változat azt hiszem. :)
A hozzáadott gyümölcsöket ízlés szerint variálhatjuk.




Hozzávalók (4 nagy adaghoz):

  • 1,5 bögre kerek szemű rizs
  • 2,5 bögre víz
  • 3-3,5 bögre tej
  • pár csepp vanília aroma
  • cukor ízlés szerint
  • csipet só
  • 2 marék fagyasztott málna
  • 1 banán
  • 2 közepes alma
  • 1 jó marék aszalt áfonya vagy mazsola
  • fahéj (tálaláshoz)

A rizst megmossuk, majd a tejjel, vízzel és csipet sóval feltesszük főni.Adunk hozzá pár csepp vanília aromát vagy kivonatot. (Ennek hiányában vaníliás cukorral is készíthető, ezt a főzés végén keverjük hozzá. )
Ne adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget egyszerre, mert rizstől függően lehet, hogy kevesebb fog kelleni. Hogy jó latyakos legyen (mi így szeretjük) kb. 4x-es mennyiségű folyadék szükséges.
Néha megkeverjük, a főzés vége felé hozáadjuk a cukrot.
Míg fő, forró vízbe áztatjuk az aszalt gyümölcsöket pár percig, jelen esetben az áfonyát. Ezután lecsepegtetjük.
A gyümölcsöket megmossuk, aprítjuk.
Ha kész a rizs, belekeverjük a gyümölcsöket, a fagyasztott mehet bele közvetlenül a fagyasztóból, nem kell kiolvasztani (a málna, áfonya, ribizli, eper szinte azonnal felenged a forró rizsben, és gyorsabban hűti le azt).
Ha kihűlt, tálkákba szedjük, fahéjjal meghintjük.



2016. január 3., vasárnap

Gombás rakott pulykamell

A tavalyi karácsonyi menü része volt, a lejegyzés akkor elmaradt, most pótlom, mert nagyon finom lett.


Hozzávalók:

  • 1 nagy pulykamell fele
  • 1 doboz gomba (40-50 dkg )
  • 2 közepes vöröshagyma
  • só, bors
  • kevés friss kakukkfű
  • zsír
  • 2 dkg reszelt sajt
  • 8 dkg vaj
  • 1,5 doboz tejföl (kisdobozos)

A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés zsíron mindként oldalukat elősütjük.
A visszamaradt zsíron megdinszteljük a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát, ha összefonnyadt, rászórjuk a friss kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük.
Egy mélyebb falú tepsit kikenünk kevés zsírral  ráfektetünk pár szelet pulykamellett, erre jön egy adag gombás-hagyma, erre pedig pár kanál tejföl. Erre megint hús, gomba, és tejföl kerül.
Amikor elfogyott a hús, a tetejére tesszük a maradék gombát, erre már nem teszünk tejfölt, csak betakarjuk reszelt sajttal, a tetejére pedig felkockázott vajat szórunk.
Előmelegített sütőben készre sütjük.
A tepsi méretétől függően lesz több vagy kevesebb a húsréteg, nekem 2 réteg hús, és két réteg gomba lett.

2016. január 2., szombat

Tepertőkrém

Az évi végi nagy informatikai rendberakás során megtaláltam a korábban lementett, de a blogra fel nem töltött finomságok fényképeit, így most bőven lesz mit hoznom nektek. :)

Elsőként egy nagyon finom tepertőkrémet mutatok, amivel csak két baj van:
- nagyon finom, kívánja a lilahagymát, ezért randi előtt ne együk
- sajnos muszáj elővenni és elmosogatni a munka végeztével a húsdarálót (jajjdenagyonutálom)

A receptet mamától tanultam, a mennyiségek irányadóak.


Hozzávalók:

  • 3 jó nagy marék sertés töpörtyű
  • 1 marék főtt burgonya (de lehet több is)
  • 1 kicsi  fej hagyma
  • só, bors
  • mustár
  • tejföl
  • kis doboz konzerv sertésmájkrém (opcionális)
A burgonyát megpucoljuk, kockázzuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
A töpörtyűt a burgonyával és a hagymával ledaráljuk.
Ízesítjük sóval, borssal, mustárral, ha szeretjük adjunk hozzá egy kis doboz, vagy csak egy fél doboz májkrémet.
Kézzel jól összedolgozzuk, lekaparjuk a kezünkre ragadt masszát, innen fakanállal dolgozunk tovább.
Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy fakanállal jól ki tudjuk keverni, majd hűtőbe téve lehetőleg egy napig állni hagyjuk.
Fogyasztás előtt érdemes 1 órával előbb kivenni a hűtőből, hogy ne legyen kemény.
Friss kenyérrel, idényzöldségekkel szuper eledel.