Tartalomjegyzék

2014. április 22., kedd

Nyuszi torta

Már tavaly meg szerettem volna sütni, de végül idén került rá sor.
Mivel ilyenkor nagyon sokféle sütit sütünk, nem szerettem volna két teljes tortából kialakítani a nyuszit, az nagyon nagy lett volna, pedig az eredetei ötlet szerint így készül.
Én sima négyzetes tepsiben sütöttem meg, ebből vágtam ki a nyuszi formát, a leeső darabokat pedig lekvárral ettük meg. :)
Nagyon egyszerű, és nagyon-nagyon finom torta készült belőle: a piskóta pihe-puha, a krém könnyed, üdén citromos, és nem utolsó sorban, saját ötlet alapján készült.
Ezzel a tavaszi, Húsvéti tortával jelentkezem a Dina által meghirdetett SAD 24. fordulójára.



Hozzávalók:

Piskótához:
  • 6 db egész tojás
  • 3 dl cukor
  • 4 dl liszt
  • csipet só
  • fél kk szódabikarbóna
  • 7 ek olaj
Krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 púpos ek finom liszt
  • 2 ek porcukor
  • 2 citrom leve
  • fél citrom héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 20-25 dkg porcukor
Díszítéshez
  • porcukor
  • kevés citromlé
  • 1-2 csepp piros ételfesték
  • fehér csoki
  • pár szem mazsola vagy Smarties
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a cukrot is hozzáadjuk apránként, és tovább verjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, de már csak addig keverjük, amíg elkeveredik a habbal. Ezután fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát (elég sűrű lesz), és előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra borítva kihűtjük.
Tepsiméret: kb. 22x37 cm

A lisztet két evőkanál porcukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, hozáadjuk az egyik citrom kicsavart levét is, majd sűrű péppé főzzük. A tűzről levéve belekeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és teljesen kihűtjük.
A margarint a porcukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a másik citrom levét és fél citrom reszelt héját és a kihűlt lisztes pépet.

A tésztát a képen látható módon feldaraboljuk, félbevágjuk, megtöltjük a krém kevesebb, mint 2/3-ával, a maradékkal pedig bevonjuk körben a tortát, és egy részt félreteszünk a pofijának és a kontúrhoz (nekem sajnos kevés lett, csak a fület tudtam körbehúzni vele)


Fehér csokit reszelünk rá, hogy szőrös hatást érjünk el. :)


A füleket és az arcot is körben körbehúzzuk tortadíszítőből nyomott csíkkal (nekem csak a fülére jutott), és csillagmintás kiszúróval kinyomjuk a pofiját is.

A porcukrot kevés citromlével és pár csepp piros ételfestékkel összekeverjük, ezzel öntjük ki a füleket és az orrot. Végül rátesszük a szemeket, amit én mazsolából raktam ki.



2014. április 15., kedd

Gombával töltött sertés dagadó, pataki tálban sült zöldségekkel, kapros öntettel

Még tavaly készült, csak nem került fel a blogra. Itt a tavasz, egyre szebbek a fűszernövények a kertben, és a boltokban is nagy választékban, kedvező áron kaphatók, érdemes beszerezni 1-1 cseréppel. :) Ehhez az ételhez kakukkfüvet, rozmaringot, petrezselymet és kaprot is használtam.

Az alábbi recept hozzávalóit nem mértem, igazából mindenki ízlésének megfelelően készítheti. Én csak az ötletet adom, mert a gomba és a fűszernövények csodás ízt és illatot adnak a húsnak, a zöldséges köret pedig üdítően friss, és egészséges. Ráadásul egyszerre 3 féle étel készül: töltött dagadó, a maradék húsból sülthús, a maradék töltelékből pedig fasírt, így egész hétre van mit enni a családnak. :)


Hozzávalók:

A húshoz:
  • sertés dagadó
  • csiperke gomba (kb. 40 dkg)
  • 1 csokor újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • néhány szikkadt zsömle (dagadó nagyságától függ)
  • 1 db tojás
  • só, bors, kakukkfű, petrezselyem
  • zsemlemorzsa
  • kevés zsír
  • sertéshús fűszersó
  • piros arany
A körethez:
  • burgonya
  • sárgarépa
  • újhagyma
  • só, kakukkfű,
  • 2-3 kis ág rozmaring
Az öntethez:
  • tejföl (esetleg felesben joghurttal keverve)
  • kapor
A töltelékhez a zsemléket vízbe áztatjuk, majd alaposan  kinyomkodjuk.
Az újhagymát feldaraboljuk, kevés zsíron a gombával puhára dinszteljük.
A fokhagymákat lereszeljük.
Ezután az zsemléket, a hagymás-gombát, a fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselyemzöldet alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, végül  annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy keményebb állagú tölteléket kapjunk.
A dagadó keskeny részét levágjuk, sertéshús fűszersóval bedörzsöljük, állni hagyjuk.
A maradék nagy darab dagadót késel felszúrjuk, belenyomjuk a tölteléket, a nyílást hústűvel lezárjuk.
Kívülről fűszersóval és piros arannyal jól bedörzsöljük, fóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, amit félig töltünk vízzel (az elpárolgott vizet sütés közben pótoljuk). Addig sütjük, míg a kést könnyen bele tudjuk szúrni, ekkor leöntjük a vizet, levesszük a fóliát, és kevés zsírt alá téve addig sütjük már csak, még szép színt kap a külseje.

A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, majd a beáztatott pataki tálba tesszük.


A kisebb, befűszerezett húsdarabokat a zöldségágyra pakoljuk, dobunk közé pár ágacska rozmaringot is.


Készre sütjük.


A kimaradó töltelékből fasírtot sütünk.
A felszeletelt dagadó, a sült dagadó és a fasírt jól mutatnak együtt:



Végül tálalás előtt a tejfölt összekeverjük friss, apróra vágott kaporral és kevés sóval, és ezzel öntjük nyakon a köretet.

2014. április 8., kedd

Almás-grízes régimódi lepény

Boldog kuktától választottam ezt az egyszerű, hagyományos, nagyon finom almás süteményt. Csak ajánlani tudom. :)
Annyit változtattam csupán, hogy én 2 egész tojást és 1 tojás fehérjét tettem a tésztába, és a kimaradó sárgájával kentem ment a tetejét.


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 3 ek. tejföl
  • 3 db egész tojás (nálam 2 egész + 1 tojásfehérje)
  • 4 ek. porcukor
  • csipet só
töltelékhez:
  • 1 kg pucolt, reszelt alma
  • 20 dkg búzadara
  • 1 tk. fahéj
  • 1 db citrom leve 
  • 15-20 dkg cukor 
kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,  két részre osztjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni amíg a töltelék elkészül.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük egy lábosban, majd pár perc alatt összefőzzük.
Egy tepsit kikenünk, a kinyújtott tésztát belesimítjuk,eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd befedjük a másik lappal. Megszurkáljuk és megkenjük tojássárgájával, végül előmelegített sütőben készre sütjük.



A megmaradó almahéjból, és kifacsart citromhéjból almateát főztem.

2014. április 1., kedd

Almatea

Tegnap almás süti készült nálunk, új recept alapján (receptje hamarosan érkezik), miszerint az almákat meg kellett hámozni. A héját sajnáltam kidobni, így almatea készült belőle. Nagyon finom, egészséges és koffein mentes. Behűtve almalé helyett is megállja a helyét. :)
A sütibe kellett egy citrom leve is, amit egy már részben lereszelt citromból nyertem. A kifacsart héj felét szintén hozzáadtam  a teához főzés közben. Csak hogy semmi ne vesszen kárba.


Hozzávalók:

  • almahéj (2-3 marék)
  • 1-2 rúd fahéj
  • néhány szem szegfűszeg
  • citrom leve, vagy citromkarika, vagy kifacsart citrom héja ízlés szerint

Minden hozzávalót egy fazékba teszünk, felöntjük vízzel, ami kb 2 ujjnyi vastagon ellepi, és pár percig forraljuk, majd leszűrjük.
Ki-ki ízlésének megfelelően ízesítheti cukorral, nádcukorral (ezzel nagyon finom), mézzel, de én édesítőszer nélkül ittam, és így is nagyon finom.

Tipp: aki ragaszkodik a koffeinhez, a leszűrt, forró teába áztasson 1 filtert, vagy teatojásba téve főzze bele a teafüvet.