Tartalomjegyzék

2013. május 25., szombat

Bodzaszörp

Ádám hihetetlen teljesítményre képes, ha házi szörp elfogyasztásáról van szó. :)
Első körben bodzaszörp készült. Két adaggal. 16,5 liter lett belőle. :)

A recept anyukámtól van. Nem is variáltam rajta, mert nagyon szeretjük ezt a fajta bodzaszörpöt. Az érdekessége, hogy a cukor egy része karamellizálva van, ez nagyon szép színt ad neki, de természetesen karamellizálás nélkül is elkészíthető.


Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 6 liter víz
  • 5 kg cukor
  • 30 db bodzavirág
  • 5 db citrom
  • 2 ek citromsav
  • 1 cs. nátrium benzoát


5 l vizet 4,5 kg cukorral sziruppá főzünk (nem szükséges felforralni, csak míg a cukor teljesen elolvad).
0,5 kg cukrot karamellizálunk, majd felöntjük egy liter vízzel, és addig melegítjük kevergetve, míg a karamell teljesen elolvad benne.
A karamellt a sziruphoz öntjük, teljesen kihűtjük.
Beletesszük a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot a citromsavat és a nátrium benzoátot, elkeverjük és 2-3 napig (ha kibírjuk, akkor  legyen meg a 3 nap :) ) áztatjuk, néha megkeverjük.
Én másnap a citromokat és a bodzavirágokat is összenyomkodtam, és így hagytam állni tovább.
3 nap után finom szűrön leszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük, és mehet a kamrapolcra! :)

Megjegyzés: 
  • Én a kertünkben termett bodzavirágokat használtam, amin se tetű, se bogár nem volt, ráadásul az utca forgalmától igen távol nőtt, ezért én  nem mostam meg a virágtányérokat, így az összes virágpor is a szörpbe került. :)
  • A szűréshez tiszta harisnyát használtam, melyet két rétegben húztam a tölcsérre.
itt még csak a bodza került bele
és itt már a citrom is benne van :)

2013. május 19., vasárnap

Macskaszem

A macskák nagy-nagy kedvenceim, úgyhogy ezt a sütit már csak a neve miatt is illő volt elkészítenem. :)
Sokat hallottam már róla, meg láttam képen is itt-ott, de mi sosem sütöttük otthon, és még nem is ettem ilyet sehol. Most eljött az idő, kipróbáltam, és mint minden macskás dolog, ő is hamar megkedveltette magát velem: nagyon ízlett! :)

A recept egy kicsike, bájos szakácskönyvből való, aminek a címe a Furtai Ökumenikus süteményeskönyv. Egy nagyon kedves nénitől kaptam még régebben. De ugyanez a recept a neten is több helyen szembe jött velem egyébként.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 14 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • egy csipet cukor
  • kevés tej (kb. 0,5 dl)
  • egy csipet só

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás fehérje
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • magozott meggy
  • zsemlemorzsa
  • baracklekvár (eredetileg nincs a receptben)
  • tejföl a kenéshez

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, 3 részre osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, a hosszanti széleit megszórjuk zsemlemorzsával, erre tesszük sorban a meggyet, és a közepe felé haladva felcsavarjuk a tésztát mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon kb. 2 cm széles hely.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrokat is, a legvégén pedig a diót.
Kikent tepsire helyezzük a két oldalról felcsavart tésztákat, majd a közepébe kanalazzuk a diós tölteléket (nekem kicsit sok lett), és a tészta szélét megkenjük tejföllel.
Megsütjük, és amikor kihűlt, akkor szeleteljük, végül porcukorral alaposan megszórjuk.
Ez a süti melegen szerintem nem túl finom, viszont hidegen annál inkább!





2013. május 14., kedd

Tepsis cigánypecsenye

Illéskrisznél láttam meg pénteken ezt a finomságot, és rögtön eldöntöttem, ez lesz a vasárnapi menü.
Annyira, de annyira finom lett, hogy még nagyon sokszor el kell majd készítenem. :)
A krumplis köret "HÚHA" kategóriás, annyira ízlett, csak sajnos nekünk kevés lett ennyi húshoz, pedig több krumplit pucoltam, mint a receptben megadott mennyiség.


Hozzávalók:

  • 8 szelet sertéskaraj (én 7 nagyon nagy szeletet sütöttem)
  • 3 ek rétesliszt
  • 1 púpos kk pirospaprika
  • só, bors
  • 8 db nagy burgonya (én 10-et pucoltam)
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 dl tejföl 
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 kk mustár
  • 1 ek olaj
  • kevés zsír

A húsokat sózzuk, borsozzuk (nem kell kiklopfolni), paprikás lisztben megforgatjuk és kevés zsíron elősütjük mindkét oldalukat.
A burgonyát és hagymát megpucoljuk, vastagabban  felkarikázzuk, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a maradék paprikás liszttel.
A tejfölt a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, 1 ek olajjal és ízlés szerint mustárral összekeverjük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ráöntjük a hússütésből visszamaradt zsírt, erre szórjuk a fűszeres burgonyát és hagymát, rákanalazzuk a fokhagymás tejfölt (nem kell elkenni), ráfektetjük a hússzeleteket, majd alufóliával betakarjuk a tepsit.
Előmelegített sütőben a hús és krumpli puhulásáig letakarva sütjük, majd fólia nélkül szép pirosra pirítjuk a tetejét.
Illéskrisz ajánlására friss, kertünkből szedett salátával ettük. :)
Köszönöm a receptet!



2013. május 12., vasárnap

Mandulás félhold

Bellinél bukkantam ennek a finom sütinek a receptjére, és gyorsan meg is sütöttem.
Legközelebb én kicsit kevesebb cukort teszek a krémbe, mert nekem túl édes lett, bár szó se róla, nagyon finom lett így is a végeredmény. Mandula kedvelőknek ajánlom! :)

Mivel a mandula aroma zöldre színezte a krémet, és nekem így nem volt túl étvágygerjesztő, egy teáskanál kakaóval halvány barnára színeztem (ez az ízén nem, a színén viszont szépen változtatott).



Hozzávalók

Tésztához:
  • 4 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 ek tejföl
  • csipet só
  • 10 dkg liszt
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
Krémhez
  • 4 dl tej
  • 15 dkg búzadara
  • 20 dkg (por)cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 3-4 tk mandulaaroma
  • 1 tk cukrozatlan kakaópor
Tetejére:
  • 10 dkg tortabevonó
  • 3 dkg vaj
  • szeletelt mandula

A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukorral, a vajjal és a tejföllel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaót és sütőport is. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjék habját.
Enyhén kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát (20x35-ös tepsit használtam, de Belli 30x40 cm-est javasol, én ezt nagyon nagynak tartottam), készre sütjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és rácson kihűtjük.

A krémhez a darát a cukorral és a tejjel állandóan kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük.
Hozzáadjuk az aromát, a kakaót és a margarint, jól kikeverjük és a tészta tetejére kenjük.

A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk és a krém tetejére simítjuk, mandulával megszórjuk. 
Hűtőbe tesszük, de mielőtt a csoki megdermedne, pogácsaszaggatóval holdacskákat szaggatunk belőle, hogy ne törjön a csoki. (Én mondjuk másnap szaggattam úgy, hogy a pogácsaszaggatót forró vízbe mártogattam, és bár kicsit összetört a csoki, szerintem így is nagyon szép és mutatós lett. Nem akartam előre kiszaggatni, hogy ne száradjon meg a tészta.)


Belli! Köszönöm a receptet! :)

2013. május 6., hétfő

Sóska leves

Nagyon-nagyon szeretem! Főtt tojással, tejföllel az egyik legfinomabb leves szerintem.
Volt friss sóska a kertben, így elkészült az idei első sóska leves. :)
Egy baj van csak: egyszerűen nem tudtam úgy fotózni, hogy visszaadja a látvány a leves ízét. De higgyétek el, aki szereti a sóska mártást, annak ez is nagyon-nagyon fog ízleni.


Hozzávalók (kb. 3 adaghoz)
  • 3 nagy marék sóska (pucolva)
  • 2 ek zsiradék
  • 1-2 ek liszt
  • cukor
  • tej
Tálaláshoz:
  • 3-4 db főtt tojás
  • tejföl
A sóskát megpucoljuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
A zsiradékot felhevítjük, majd egy-egy marék sóskát a kezünkbe véve ollóval a zsírra vágjuk (így a leggyorsabb), megfonnyasztjuk.
Ha kellően szottyos lett, megszórjuk kevés liszttel, elkeverjük, felöntjük tejjel és vízzel kb. fele-fele arányban (de ki hogy szereti). Sóval és cukorral ízesítjük, pár percig forraljuk, és kész is.

Nem szükséges, de én a végén botmixerrel nagyjából átmixeltem, hogy zöldebb legyen a végeredmény (a  tejtől elég fehér lett, mert én sok tejjel szeretem).

A tojásokat keresztben és hosszában is átvágjuk a tojásszeletelővel, így apró tojáskockákat kapunk.
Tálaláskor ebből a tojásból szedünk a levesbe, és tejföllel alaposan megpakoljuk. :)

2013. május 5., vasárnap

Almás rétes

Gyors, egyszerű és nagyon finom. Vasárnap délutánra nekünk tökéletes választásnak bizonyult.
A romlásnak indult almák felhasználásának remek módja. Én is ilyeneket használtam fel, így sajnos nem tudom megmondani, pontosan hány alma kell bele, rudanként kb. 2,5-3 nagy almát számoljunk.


Hozzávalók:

  • 1 csomag rétes (nyolc lapos)
  • olvasztott vaj vagy margarin 
  • 5-6 db nagy alma
  • maréknyi mazsola
  • cukor, vaníliás cukor és fahéj (ízlés szerint)
  • 2-3 marék zsemlemorzsa (vagy darált dió)

Mehet még bele citromhéj és kevés citromlé is, én ezt most kihagytam.

Az almát lereszeljük, ízesítjük a cukrokkal, fahéjjal és mazsolával, alaposan összekeverjük, kicsit állni hagyjuk.
Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, kiterítjük a gyúrótáblára. Erre teszünk egy darab réteslapot, megkenjük vajjal, rátesszük a következő lapot, szintén megkenjük. Összesen négy lapot helyezünk így egymásra, a negyediket is megkenjük vajjal.
Az egyik végére halmozzuk az almás töltelék felét, amit előtte alaposan kinyomkodunk. Megszórjuk egy marék zsemlemorzsával a töltelékes kupac tetejét és mellette a tésztát, majd felcsavarjuk úgy, hogy a végeit kicsit behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Elkészítjük a másik rudat is.
Mindkét rudat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket alaposan megkenjük a maradék vajjal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosan szeleteljük, porcukorral meghintjük.


2013. május 4., szombat

Rakott zöldbab

Az apropót az adta, hogy jelentősen csökkenteni szeretném a fagyasztó tartalmát, hogy az új zöldségeket, gyümölcsöket majd legyen hová tenni, illetve épp vendégeink jöttek, és egy tepsis finomság ilyenkor kiadós, ráadásul akár előző este összeállítható úgy, hogy másnap csak sütni kelljen.

Jelen esetben zöldbabbal készült, de kelkáposztával, karfiollal, gyalult tökkel is készítettem már.
A hús ízesítésénél nyugodtan variálhatunk. Mivel most volt a kertben friss oregáno, így ezt is tettem bele, meg persze néhány szál új hagymát és friss petrezselymet is. :) Olívaolajjal és kevés margarinnal készült, így egy igazán könnyű finomság kerekedett belőle.


Hozzávalók:

  • 50 dkg darál sertéshús
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés paradicsomlé
  • só, bors, friss oregano, friss petrezselyem
  • olivaolaj
  • kevés vaj vagy margarin
  • főtt rizs
  • zöldbab
  • ecet
  • reszelt sajt

A babot enyhén ecetes, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon pirítjuk, hozzáadjuk közben a felkarikázott újhagymát (zöldjével együtt), az apróra vágott fokhagymát és a lereszelt sárgarépát.
Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, majd kevés (kb. 0,5 dl) paradicsomlét öntünk rá, fűszerezzük ízlés szerint, és pár percig kevergetve főzzük.
Egy tepsit kevés vajjal vagy margarinnal kikenünk, beletesszük a zöldbab felét (én erre szórtam kevés kakukkfüvet is).
Rásimítjuk a főtt rizst, erre tesszük a húst, majd befedjük a maradék babbal.
Tetejére sajtot reszelünk, kevés vajat, vagy margarint teszünk rá, és előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.