2013. április 22., hétfő

Medvehagymás pogácsa

A medvehagyma láz engem is elért, így vettem egy csokorral, és szombaton megsütöttem ezt a pihe-puha pogácsát, mert már olyan régóta készültem rá.
A receptet itt találtam, de muszáj volt picit változtatnom rajta:
- épp nem volt itthon tejföl, ezt tejjel helyettesítettem
- vajból is kevesebb volt a hűtőben, így a vaj egy részét margarinnal helyettesítettem
SZUPER lett, bár úgy megnőttek a sütőben, hogy eldőltek, és kicsit részegesek lettek kinézetre. :)
Még ma, hétfőn is nagyon-nagyon puha (igaz, egy zacskóba téve tároltam), és bizony ez nem minden pogiról mondható el.


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg lágy vaj (vagy 12,5 dkg vaj és 12,5 dkg margarin)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csapott ek só
  • 1 dl tejföl (vagy tej)
  • 1 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
Hajtogatáshoz:
  • kb. 30-40 db medvehagymalevél apróra vágva
  • 10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
  • 1db felvert tojás
A tejet langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk  a vajjal, majd a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval  jól összedolgozzuk a habverő dagasztó spiráljával. 30 percet meleg helyen letakarva kelesztjük.
Kinyújtjuk, rászórjuk a hagyma és a reszelt sajt felét, felcsavarjuk mint egy bejglit, két oldalról felhajtjuk (ez nincs a receptben, de én így készítettem) és meleg helyen 15 percet letakarva pihentetjük. Ezt még egyszer megismételjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk és kikent tepsibe tesszük, negyed órát ismét pihentetjük letakarva (az eredeti recept szerint a tepsin már nem kell pihentetni, de így jobb lett), megkenjük a tetejüket felvert tojással, és készre sütjük.
Szerintem másnap még finomabb volt, mint frissen. :)



11 megjegyzés:

Gonda Hajnalka írta...

Hű imádom!!!

Anikó írta...

Én pénteken sütöttem hasnlót! Hú, de finom lett!:-)
A tiéd is guszta!!!!

trollanyu írta...

De szépek lettek, jól tetted, hogy vettél medvehagymát:)

Belli írta...

Istenien néz ki!!Bárcsak lehetne kóstolni így monitoron keresztül is....:)))

Ditti írta...

Köszönöm lányok!:) Kóstolót sajnos nem tudok küldeni, de mindenkit buzdítok a medvehagymás finomságok elkészítésére! :) És én jövőre már a saját kertemből szeretném szedni a levélkéket! :)

HajniZoli írta...

Gyönyörűek lettek a pogik! Valamikor sütöttem ehhez hasonlót, de a medvehagyma miatt a család nem díjazta, volt amit egyek egy darabig:-) azóta csak levesekbe lopom bele, meg frissen vajas vagy zsíros kenyér tetejére:-)

Névtelen írta...

Érzem az illatát!!!:)))

Ditti írta...

HajniZoli: nekem meg sajnos a párom gyomra nem bírja a nagyon hagymás dolgokat, így ezt a pogit is csak megkóstolta. De ettől függetlenül a családom többi része és a kedves kollégák segítségével tegnapra midet sikerült elpusztítani, és bizony a kollégáim is odavoltak érte. :)
Ovivarázs: Ugye finom? :)

annalíz írta...

Azt hiszem, nekiveselkedem...

Ditti írta...

Jajj de jó, remélem (biztos vagyok benne, hogy) sikerül, és ízleni fog nektek is! :)

Csilla írta...

De guszták és szépek lettek!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...