2012. október 24., szerda

Tyekvicska, avagy tojásos-tökös lecsó


A mamám az ici-pici, zsenge kistököt tótul "tyekvicskának" hívja, és az ebből készült tojásos lecsót szintén így nevezi.
A tyekvicska, mint étel, félúton van a gazdag rántotta és a lecsó között, mely szigorúan paradicsom nélkül, de mindig tojás hozzáadásával készül. (A tojás nélküli, paradicsomos verziót hívjuk mi töklecsónak.)
A tyekvicskához igen hasonló, szlovák tekvica szó egyébként tököt jelent.
Szeretem ezt az ételt, mert nem csak nagyon finom, de roppant kevés és egyszerű hozzávalókból áll, épp ezért olcsó, és könnyű elkészíteni is.


Hozzávalók:
  • 1 db kis tök
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 db paprika
  • egy kanál zsír, vagy füstölt szalonna felkockázva
  • virsli és/vagy kolbászkarikák
  • 3 egész tojás
  • pirospaprika
A tököt hosszában félbe, majd megint félbe vágjuk, végül vékonyan felszeleteljük, megsózzuk (kb. 1,5 enyhén púpos kiskanál sóval), összekeverjük és állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
A hagymát felszeleteljük, majd kevés zsíron, vagy pirított szalonnán megpirítjuk, -puhítjuk a nagyobb darabokra vágott paprikával együtt.
Félúton rádobjuk a kinyomkodott tököt, a virsli és/vagy kolbászkarikákat.
Ha szükséges, még sózzuk.
3 egész tojást lazán felverünk.
Amikor minden megpuhult, megszórjuk kevés pirospaprikával, majd ráöntjük a tojást, és takaréklángon kevergetve rásütjük.
Nagyon-nagyon finom, szalonna és füstölt kolbász nélkül igazán könnyű, nyáresti lakoma, szalonnával és füstölt kolbásszal viszont testesebb, ősziesebb eledel.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...