2012. október 26., péntek

Gulyásleves

Nem mint ha nem főzné mindenki a saját háztartásában, és nem tudná mindenki elkészíteni, de hátha mégis tipped adok ahhoz, hogy még finomabb legyen. A titka a babérlevél, ezt ki ne hagyjátok!




Hozzávalók:
  • kb. 60-70 dkg marhahús apróra kockázva , vagy aki nem szereti, annak a sertéslapockát ajánlom
  • 1 db nagy fej hagyma
  • 3 db közepes fej fokhagyma
  • 2 db közepes paprika
  • kb. 1-1,5 dl házi paradicsomlé
  • 3 db közepes szál sárgarépa
  • 1 db nagyobb szál petrezselyemgyökér
  • 1 db kisebb zellergumó, vagy 4-5 szál zellerzöld
  • 3 db közepes burgonya
  • 1 jó kanál zsír vagy 2 ek olaj
  • bors
  • köménymag
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • 1 egész tojás + rétesliszt, amennyit felvesz ( 8-10 dkg)
A hagymát felkockázzuk, kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd rádobjuk a megmosott, felkockázott húst, és pár percig a tűzre visszatéve pirítjuk.
Kevés vizet öntünk alá (annyit, hogy ellepje), belevágjuk a paprikát, a fokhagymát (nagyon apróra vágva), beleöntjük a paradicsomlét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal, teszünk bele 4-5 db babérlevelet, és majdnem készre főzzük.
A répát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, krumplit felkockázzuk, és a kész pörköltbe tesszük, feleönjük bőven vízzel, és addig főzzük, míg a zöldség is megpuhul (kb. 20-30 perc).

A tojást annyi lissztel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, majd apró csipkedő mozdulatokkal enyhén lisztezett tálba csipkodjuk. A kész csipetkéket néha keverjük át a liszttel, hogy ne ragadjanak össze.

Amikor a zöldségek megfőttek, beleszórjuk a csipetkét, és kb. még 1 percig forraljuk, majd tálalhatjuk is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...