2012. október 15., hétfő

Vadas zsemlegombóccal

Életem első vadasa.
A zsemlegombócot mamámtól tanultam így elkészíteni. :)


Hozzávalók:
  • 1,5-1,7 kg csontos hús, lehetőleg marha vagy valamilyen vad hús (én most ~80 dkg csontos sertés karajt és ~80 dkg csont nélküli marhahúst használtam)
  • 5-6 szál nagyobb sárgarépa
  • 2 szál nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 db zellergumó
  • 3 közepes fej hagyma
  • 14-15 szem egész bors
  • 4-5 db babérlevél
  • 2db leveskocka
  • néhány ek. mustár
  • 1 kis doboz tejföl
  • ecet, cukor, frissen őrölt bors ízlés szerint
A zsemlegombóchoz:
  • 1,5-2 db zsömle
  • pár csepp olaj
  • 60-70 dkg rétes liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 kiskanál só
  • hideg víz

A sárgarépát és petrezselyemgyökeret hasábokra, a zellert nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, és alján keresztbe bevágjuk.

A csontos húsról lefejtjük a húst, és nagyobb darabokra/szeletekre vágjuk. A húsdarabokat a csonttal együtt hideg vízben feltesszük főzni, amikor forr, lehaboljuk (mint a húslevesnél).
Ezután hozzáadjuk a megtisztított, darabolt zöldségeket, majd újra lehaboljuk.
Ezután beletesszük a sót, egész borsot és a két leveskockát, és lassú tűzön 2-2,5 órán át főzzük (ha csak sertésből készül, akkor kb. 1,5-2 óra alatt kész). Figyeljük a húst, hogy mikor puhul meg! Ha többféle húst használunk, akkor ami előbb megpuhul, azt szedjük ki.
Amikor a húsok megfőttek, kiszedjük a zöldségeket, eltávolítjuk közülük a babérlevelet és az egész borsokat, majd néhány merőkanál főzőlével, botmixer segítségével összeturmixoljuk. Sóval, frissen őrölt borssal, néhány kanál ecettel, kevés cukorral, mustárral és tejföllel ízesítjük. Átforraljuk, a húsokat a mártásba szedjük.

A zsemlét felkockázzuk, épphogy megolajozott teflon serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk, összekeverjük (nem kell, hogy sima legyen a massza), majd beleforgatjuk a pirított zsemlekockákat.
Bő, lobogó vízbe szagagtjuk két kanál segítségével (egy gombóc egy púpos kanálnyi legyen). Egyszerre csak annyit szaggasunk a vízbe, ami kényelmesen elfér benne, keverjük meg óvatosan, és néhány perc alatt főzzük meg, majd szedjük ki egy tálba (én kóstolással nézem meg, hogy mikor vannak kész a gombócok), enyhén zsírozzuk, vagy olajozzuk meg, és tálalásig tartsuk melegen.

Jót tesz, ha a mártást a fogyasztás előtt egy-két nappal készítjük el, mert akkor érnek össze igazán finoman az ízek.


1 megjegyzés:

Edit írta...

Jajj de imádom :) Én is csináltam már párszor a netről szedett receptekből :) De mind ízlik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...