2012. december 7., péntek

Mama-féle mézes krémes

Nem a klasszikus mézes krémes, de én nagyon szeretem, mert nagyon könnyű finomság!
Ennek a tetejére elvileg nem jár csoki, de aki úgy szeretné, nyugodtan tehet rá.
Eredetileg a krém jóval kevesebb mennyigéből készül, de úgy csak két réteg töltésére elég, és arra is csak éppen hogy, így én igencsak megnöveltem a krém mennyiségét. :)

Az eredeti recept szerint két réteget kell krémmel tölteni, és egy réteget csak lekvárral, de én mindhárom rétegbe teszek krémet, és az egyikbe még lekvárt is. 


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 45 dkg liszt 
  • 5 dkg szobahőmérsékletű zsír (3dkg az eredeti receptben) 
  • 15 dkg porcukor 
  • 1 kk szódabikarbóna 
  • 1 tojás 
  • 3-4 kanál tej 
  • 2 kanál méz 
  • csipet só 
Krémhez:
  • 30 dkg margarin 
  • 30 dkg porcukor 
  • vaníliás cukor 
  • 5 ek búzadara 
  • 5 dl tej 
  • pici só 
  • sárgabarack lekvár 
Kenéshez:
  • tej
Tetejére: 
  • porcukor
  • vagy tortabevonóból és vajból készített máz 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha kemény, akkor kevés tejjel lágyítjuk (de vegyük figyelembe, hogy a kéz melegétől folyamatosan puhul a tészta.). Ha összegyúrtuk, 4 cipóra osztjuk, és 15-20 percet pihentetjük. Nyújtás előtt a tésztát néhány mozdulattal átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk . Zsírozott tepsi hátulján, vagy alacsony peremű tepsiben megsütjük. Tepsiméret kb. 22x37cm vagy 25x38 cm (én mindkettőn készítettem már).

A krémhez a tejből és darából csipet sóval sűrű pépet főzünk, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt darát és vaníliát, és jól kikeverjük.

A lapokat a töltés előtt tejjel alaposan megkenjük. Ha beszívta, megtöltjük a krémmel úgy, hogy a középső lapok közé sárgabarack lekvárt is teszünk (a krém tetejére simítjuk a lekvárt).

Hűvös helyre tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon.

3 megjegyzés:

Ovi Varázs írta...

Már azt sem tudom melyiket süssem meg karácsonyra! Ez a mézes viszont nagyon csábító a sok krémmel, mert nálunk az alapvető dolog!:) Mindenesetre előtte kell egy próbasütést csinálnom,ugye jól gondolom :) ? Köazi a receptet!

Ditti írta...

Nagyon örülök, hogy az én blogom is bekerült azok közé, ahonnan karácsonyra szemezgetsz! :))) Igen, egy próbasütés nem árt, sajnos tapasztalat, hogy bármennyire is igyekszem jól és aprólékosan leírni a recepteket, hogy Ti is könnyedén elkészíthessétek, minden konyhában kicsit másként működik...mert másmilyen a sütő, mert kisebb a tojás, mert másféle a liszt stb.
Ez a mézes krémes állagában egyébként annyira könnyű, hogy az én Párom, aki amúgy nem szereti a krémes sütiket, szóval még ő sem tudta abbahagyni az evést. :) Úgyhogy karácsonyra szerintem tutira jó választás! :)

Vicuska írta...

Annyi jobbnál jobb sütid van, hogy most már nem is tudom, melyiket süssem :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...