2012. június 6., szerda

Házi krémes

 A kedvenc sütim, mama receptfüzetéből való. :)

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 1 dkg szalalkáli
  • 1 tojás
  • tej, amennyit felvesz
  • csipet só
Krémhez:
  • 4 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vanília
  • ¼ vaj (egy 10 dkg-os csomag negyede, vagyis 2,5 dkg, az én olvasatomban...)

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, két gömbőcbe gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd tepsi hátulján, vagy nagyon alacsony peremű tepsiben két lapot sütünk belőle. Ha megsült, óvatosan lecsúsztatjuk a tepsiről.
Tepsiméret kb. 28x39-es, de lehet nagyobb is (nekünk ez a legnagyobb tepsink, ezért ezen készítjük).

A krémhez a 4 tojás sárgáját csomómentesre keverjük kevés tejjel, a liszttel és a cukorral. A maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük az előzőleg összekevert tojásos-lisztes-cukros masszát, folyamatosan kevergetve felfőzzük. Ha langyos, belekeverjük a vaníliát, a 4 tojásfehérjéből vert kemény habot és a vajat. Alaposan kikeverjük.
Fontos, hogy a habot akkor tegyük bele, amikor még meleg (de már nem forró) a krém, mert a hab így kissé megsül benne, és ez fogja összetartani a krémet.
Ezzel a krémmel töltjük a lapokat. 1,5 óra múlva fogyasztható. Tetejére porcukrot szórunk, és nagyobb kockákra szeleteljük.

2 megjegyzés:

Gonda Hajnalka írta...

Fincsi lehet:))

Edit írta...

Hűűű de guszta!!! Imádom én is a krémest, apum kedvence volt...
Na majd lesz időm, nekiállok, megpróbálom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...