2016. február 7., vasárnap

Halászlé pár perc alatt

Kicsit hosszabb bevezetőt írok ezúttal, nem véletlenül.
Nálunk otthon szinte mindig csak karácsonykor készült halászlé, mindig a lenti recept alapján.
Általában  ponty és busa belsőségek (tej, ikra), farok és fej került bele, meg 1-2 falat "hús", ami a hal szétszedése utáni szeleteléskor hullott le.
Szóval ezt a halászlét én sosem szerettem, sosem, viszont annyira beleégett a karácsonyi ízek-illatok-hangulat képébe, hogy nem tudom elképzelni nélküle az ünnepet, és 1 tányérral mindig ettem, eszem. :)

Sokan biztos azt mondjátok, ez nem is halászlé, mert nincs passzírozva....én azt gondolom, mikor régen a halászok bográcsban főzték, nem hinném, hogy passzírozgatták, hiszen az egyszerűség volt a cél, az, hogy kevés hozzávalóból, gyorsan és nagyon egyszerűen készüljön el, és a semmi közepén is meg lehessen főzni. És minthogy évszázadokkal ezelőtt szárított tészta sem volt, így nálunk csak krumpli kerül bele.

Idén annyit változtattam, hogy nem belsőségből és farokból, fejből főztem (amiket amúgy sem szeretek, de apukám imádja), hanem busafilét vettem, ezt kockáztam fel. Ilyen finom hallevest még nem ettem, és szinte egy szálka sem volt benne. Sokkal többször fogom elkészíteni, ez egészen biztos. Szívből ajánlom nektek is, akár a böjti időszakra is.



Hozzávalók:

  • 0,5 kg busafilé (de lehet pontyszelet, pontyfilé is)
  • 3 közepes burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika (lehet csípős is)
  • 1 ek zsír

A halat megmossuk, felkockázzuk.
A burgonyát megpucoljuk, vastagabb hasábokra vágjuk,
A hagymát pucoljuk, aprítjuk, a zsíron megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne  a pirospaprikát, rádobjuk a halat és a krumplit, átkeverjük, sózzuk, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük annyi vízzel, ami kb. 3-4 ujjnyi vastagon ellepi. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul (kb. 20 perc).

Forrón, friss kenyérrel, igény szerint erős őrölt pirospaprikával kínáljuk.
Zölpaprikával díszíthetjük.

1 megjegyzés:

MrsSame írta...

Szerintem, biztosan nagyon finom. Nagyon szeretem anyum féle passzírozott halaászlét friss metélt tésztával, de ez a krumpli paprikás jellegű változat is nagyon tetszik. Fogok ilyet készíteni. Köszönöm,hogy felhívtad ré a figyelmemet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...