2014. szeptember 14., vasárnap

Töki Pompos (langalló, kemencés lángos, kenyérlángos)

A kürtőskalács mellett a vásárok elengedhetetlen eledele nálam a "magyar pizza", ami nem más, mint a Töki pompos, vagy más néven kemencés lángos, vagy megint más néven langalló. Otthon is elkészíthető könnyen és egyszerűen, így remélem, kedvet kaptok hozzá!
Persze, tudom, sosem lesz olyan, mint az igazi kemencés, de higgyétek el, így is nagyon-nagyon finom! NEM-LEHET-ABBAHAGYNI! :D
Az eredeti recept itt olvasható, én már rengetegszer megsütöttem.



Hozzávalók:
(nekem a tészta 2 db kb. 25x38-as tepsire elég, az eredeti recept 1 nagy gáztepsit ír)

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 közepes burgonya
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dl langyos víz

Feltéthez:

  • 2-3 dl tejföl
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 közepes fej lilahagyma szeletelve
  • 30-40 dkg főtt. füstölt császárszalonna felkockázva
  • 20 dkg reszelt sajt (opcionális)

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összetörjük.
Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd a liszttel, a burgonyával és ízlés szerint sóval összegyúrjuk.
Langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk, a tésztát szétnyomkodjuk rajta egyenletesen, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben elősütjük (5 perc kb.), hogy kicsit kérges, szilárd legyen a teteje.
A tejfölt kikeverjük a fokhagymával, ezzel kenjük meg az elősütött tésztát, rászórjuk a szalonnát, a hagymát és a sajtot, majd visszadugjuk a sütőbe és készre sütjük.

2 megjegyzés:

Monika írta...

Köszönöm szépen a receptet,már terveztem, megsütni.....

Ditti írta...

Sok sikert hozzá! :) És kérem a beszámolót!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...