2012. szeptember 15., szombat

Barack sütemény

Szintén lakodalmakba szokták sütni a mi falunkban. Ez a mennyiség elég sok, egy kosárra való, érdemes felezni a hozzávalókat.
Elkészíteni nem túl nehéz, viszont nagyon időigényes, ezért csak akkor kezdjünk neki, ha kedvünk és időnk is bőven van.



Hozzávalók:

Tésztához:
  • 160 dkg liszt 
  • 60 dkg cukor (szerintem porcukorral jobb)
  • 3 tojás sárgája 
  • 4 dl tej 
  • 60 dkg zsír 
  • 4 csomag vaníliás cukor 
  • 2 csomag sütőpor 
Töltelékhez:
  • a megsült tészta kikapargatott belseje 
  • 2 csomag vaj (20 dkg)
  • 2 dl rum 
  • 4 dkg kakaó 
  • 40 dkg cukor 
  • baracklekvár ízlés szerint, ill a kívánt állag eléréséig
Díszítéshez:
  • piros és/vagy zöld színű aroma 
  • nagy szemű cukor 
  • kicsi levélkék 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kis gombócokat formálunk belőle, ritkán tepsire rakjuk, megsütjük. Ha kész, még forrón kikaparjuk a belsejét. Egyszerre ne süssünk túl sokat, mert mire az utolsó darabokra sor kerül, már nagyon kihűlhetnek, és törhetnek kapargatás közben.

A kikapart tésztát összedolgozzuk a töltelék többi hozzávalójával, és ezt töltjük vissza a félgömbökbe, kettőt-kettőt összeragasztunk.

Az oldalait piros és/vagy zöld ételfestékkel bekenjük, és rögtön cukorba forgatjuk.

Végül apró levélkéket szúrunk bele díszítésképp.





2 megjegyzés:

gionetta írta...

Ez nálunk is lakodalmi süti, tényleg finom, tényleg egyszerű és tényleg borzasztó időigényes. No, ez az oka, hogy sosem készítettem még! :))

Ditti írta...

Én életemben már párszor megsütöttem, Apum imádja, de csak ritkán tud rávenni, hogy elkészítsem. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...