2013. május 19., vasárnap

Macskaszem

A macskák nagy-nagy kedvenceim, úgyhogy ezt a sütit már csak a neve miatt is illő volt elkészítenem. :)
Sokat hallottam már róla, meg láttam képen is itt-ott, de mi sosem sütöttük otthon, és még nem is ettem ilyet sehol. Most eljött az idő, kipróbáltam, és mint minden macskás dolog, ő is hamar megkedveltette magát velem: nagyon ízlett! :)

A recept egy kicsike, bájos szakácskönyvből való, aminek a címe a Furtai Ökumenikus süteményeskönyv. Egy nagyon kedves nénitől kaptam még régebben. De ugyanez a recept a neten is több helyen szembe jött velem egyébként.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 14 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • egy csipet cukor
  • kevés tej (kb. 0,5 dl)
  • egy csipet só

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás fehérje
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • magozott meggy
  • zsemlemorzsa
  • baracklekvár (eredetileg nincs a receptben)
  • tejföl a kenéshez

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, 3 részre osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, a hosszanti széleit megszórjuk zsemlemorzsával, erre tesszük sorban a meggyet, és a közepe felé haladva felcsavarjuk a tésztát mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon kb. 2 cm széles hely.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrokat is, a legvégén pedig a diót.
Kikent tepsire helyezzük a két oldalról felcsavart tésztákat, majd a közepébe kanalazzuk a diós tölteléket (nekem kicsit sok lett), és a tészta szélét megkenjük tejföllel.
Megsütjük, és amikor kihűlt, akkor szeleteljük, végül porcukorral alaposan megszórjuk.
Ez a süti melegen szerintem nem túl finom, viszont hidegen annál inkább!





12 megjegyzés:

Gonda Hajnalka írta...

Nálunk ez gyakori...szerintem nagyon finom és egyszerű. Mami kedveskedik nekünk macskaszemmel ! Nyami! Nagyon guszta lett!!!

Névtelen írta...

ez nagyon guszta, rokonoknál láttam már... most azon filóztam, van e minden hozzávalóm, hogy megsüssem:))

Anikó írta...

Imádom, csak dió hiányom van!:-) lesz ma helyette kapros turós lepény...

trollanyu írta...

Nagyon szép:) Szoktam ilyet én is készíteni, többféle variációban. A meggy az újdonság nekem benne, de itt nincs is sajnos.

Éva írta...

Nagyon guszta! Telis-tele van finomsággal. A múltkoriban sütöttem hasonlót annak pávaszem a neve.

Ditti írta...

Orsi: remélem volt otthon hozzá minden, és elkészült! :)
Anikó: hát nálunk dió az van dögivel, csak pucolni kéne...
Trollanyu: igen, többféle változatban létezik, keresztanyukám pl. túróval készíti. :) Mindenhogy finom lehet, mákkal is el tudom képzelni. :)
Éva: megyek, és megnézem nálad a Pávaszemet! :) Rémlett, hogy te is készítettél hasonlót nemrég. :)

Névtelen írta...

ááá, most a férjem győzött és csörögét kellett készítenem:)) de ami belefészkeli magát a gondolataimba, akkor úúúúgyis megcsinálom előbb-utóbb:)

HajniZoli írta...

Nagyon szép lett! Régen sütöttem, nagyon finom!

Ditti írta...

Orsi: ezek a férfiak...:D de hát nem lehet nekik ellenállni, ugye? Olyan lelkes közönség, ha evésről van szó! :)
Hajni: köszönöm, és valóban nagyon finom! :)

Anikó írta...

Nézz be hozzám, van valami a számodra!:-)

Névtelen írta...

A lapokat milyen vékonyra kell nyújtani? Éva

Ditti írta...

Szia Éva! Úgy 2-3 mm-esre. Picit kelni fog, de nem sokat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...