2012. november 17., szombat

Sajtos stangli

Ez a recept is mama füzetéből való, és mióta az eszemet tudom, ez nálunk A SÓS sütemény. Ha ünnep van és többfélét is sütünk, és kell valamilyen sós is, akkor szinte mindig erre esik a választás. 

Füstölt sajttal és trappistával is nagyon finom lesz az eredmény.


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 50 dkg liszt 
  • 25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír 
  • 10 dkg reszelt sajt 
  • 2 dkg élesztő 
  • kb. 2 dl tejföl 
  • 1 egész tojás 
  • 1 ek só 
Tetejére:
  • 10 dkg sajt 
  • tojás 
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, elég belemorzsolni), kb. 20 percig pihentetjük, majd nem túl vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük tojással, ráreszeljük a sajtot, majd derelyemetélővel tetszőleges nagyságú csíkokra vágjuk. Zsírozott tepsire tesszük, 1 órát konyharuhával letakarva pihentetjük, majd készre sütjük.

2012. november 5., hétfő

Amerikai almáspite 2.

Korábban már sütöttem hasonlót egy másik recept alapján, ami borzasztóan ízlett. De most Évitől kedvet kaptam és elkészítettem ezt a változatot is.
Nos, sem én, sem Életem Párja nem tudott dönteni, hogy a kettő közül melyik a finomabb, mert mindkettő brutálisan jó, hiper-szuper finom. :)
A tészta hasonló, az elkészítés kicsit eltérő, mint a korábbi változat.
Az eredeti recept itt olvasható.

Mivel utálom a dagasztóspirált használni, mivel nincs légkeveréses sütőm (ősrégi sütőm van, amin csak a takarékláng és a maximum van bejelölve...) és időm sem volt túl sok, így kicsit egyszerűsítettem, gyorsítottam az elkészítés menetén, hiszen a másik piténél is működött a kézzel morzsolós tésztagyúrásos módszer és a rövid hűtési idő is. :)


Hozzávalók:

Tészta:
  • 35 dkg liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 tasak vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 17,5 dkg hideg (!) vaj felkockázva
  • 1 tojásfehérje 
  • 50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz
Töltelék:
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor/porcukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 5 dkg búzadara
Tetejére:
  • 1 tojássárgája (közepes tojásból)
  • 1 evőkanál tej
A tészta hozzávalót a vizet kivéve kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a vizet is hozzáadva pár mozdulattal összegyúrjuk, 3 felé szedjük, egyesével celofánba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük.
Az almát lereszeljük, a cukorral és fahéjjal kb. 5 perc alatt megpároljuk, majd belekeverjük a búzadarát, félretesszük.
A sütőt közben begyújtjuk, a tojást és tejet elkeverjük.
Egy tésztát kiveszünk, kör alakúra nyújtjuk, és a tepsibe helyezzük, pár perc alatt elősütjük.
Közben kinyújtjuk a másik két gombócot is: az egyiket kb. 3 cm széles és a piteforma kerületével megegyező hosszú csíkká, a másikat szintén kör alakúvá.
Az elősütött tésztára gyorsan rátesszük a csíkot körben (hamar olvad a tészta, ezért fontos, hogy gyorsan dolgozzunk!),és az elősütött tésztához nyomkodjuk, belekanalazzuk és elsimítjuk a tölteléket, majd befedjük a kerek lappal, a széleknél itt is alaposan összedolgozzuk, ezután bevagdossuk, tetejét, megkenjük a tejes tojással és visszadugjuk a sütőbe, készre sütjük.

Mi csak önmagában ettük, de vaníliaszósszal még fokozható az élvezet! :)





2012. november 2., péntek

Diós-almás bögrés süti

Csak úgy érzésre készült, de nagyon-nagyon-nagyon finom lett a végeredmény!
Őszintén ajánlom, ha valami igazán diós, zamatos, egyszerű sütire vágytok!


Hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre darált dió
  • 1,5 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • fél bögre olaj
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagyobb alma reszelve
  • kevés rum (elhagyható)

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és egy kisebb méretű (32x22 cm), zsírozott tepsibe öntjük, majd készre sütjük.
A tetejét leönthetjük kakaós vagy csokis mázzal, de kínálhatjuk csak porcukorral is.

Almás palacsinta

...ahogy a mamámtól tanultam.


Hozzávalók:
  • 2 db egész tojás
  • 4 púpos evőkanál cukor
  • csipet só
  • 70 dkg liszt (ebből 10-15 dkg rétes liszt, a többi finom liszt)
  • 7,5-8 dl langyos víz
  • 70 dkg reszelt alma (ez a megtisztított, lereszelt alma tömege) Ha nagyon savanyú almát használunk, kevesebb is elég, ízléstől függ.
A palacsinta tészta hozzávalóit csomómentesre keverjük. Sűrű masszát kell kapni, mert az almát nem csavarjuk ki a levétől, így hígul még. Belekeverjük a lereszelt almát (előtte nem kell meghámozni).
A palacsintasütőt (teflon vagy zománcos is jó) felforrósítjuk, majd olajjal vagy zsírral kikenjük (minden darab sütése előtt ismételjük).
Egy nagy merőkanálnyi tésztát teszünk a palacsintasütőbe, kanállal szétkenjük (kb. 5-7 mm magasnak kell lennie), és alaposan megsütjük (figyeljük az alját, hogy mikor barnul), majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk (ne totojázzunk vele, mert a tészta nehéz, és elszakadhat) és a másik felét is megsütjük.
Fahéjas cukorral megszórjuk, félbehajtjuk, a tetejét is meghintjük a fahéjas cukorral, és így tálaljuk. Melegen az igazi!
A tészta vastag lesz, ezért tekerni nem lehet. 
Nekem ebből a mennyiségből 12 db lett, és fejenként, egy tartalmas leves után felnőtteknek 2 db szerintem bőven elég, mert igazán "testes" ez a palacsinta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...