2013. január 14., hétfő

Puncsos rúd

Éva, a Takarékos konyha blog szerzője a SAD 12. fordolójára olyan feladatot talált ki, ami végre nekem is beindította a fantáziám, így most először én is játszok! :) A feladat az volt, hogy gondoljuk újra a sütiket, melyeket az alapos töprengés után csavarva-tekerve készítsünk el.

Nos, én egy puncsos tekercset készítettem el két recept összegyúrásából. A már blogomon is szereplő puncs szelet töltelékét tekertem bele a klasszikus piskótatekercsbe.
Hááát, nagyon fincsi lett... Apu kapta ezt a sütit egyébként ajándékba azért, mert készített nekünk (is) házi kolbászt, és mivel kedvencei a puncsos dolgok, meg az olyan sütik, melyekben több a töltelék, mint a tészta, igazán nagy sikert arattam vele nála!
A rúd közepe sokkal szebb lett, mint a fotón szereplő "szélek", de mivel ajándékba vittem, nem akartam kettévágni a rudat.


A töltelék elkészítése:

  • 17 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • kevés tej
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, és kikent tepsi hátulján 1 lapot sütünk belőle, melyet sülés után durvább darabokra törünk. Ezután az alábbiakkal ízesítjük:
  • 2 ek jó minőségű kakaó
  • 2 marék háztartási darált keksz
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 1-2 ek rum
  • 8-10 dkg olvasztott margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • baracklekvár (annyi, hogy puha, könnyen nyomkodható állagú legyen)
A tölteléket kézzel összegyúrjuk, vagy fakanállal jól összekeverjük.

A piskótatekercs elkészítése (mivel nekem nincs gáztepsi méretű tepsim, ezért csak 3 tojásból, kisebb tepsire készítettem)
  • 3 egész tojás+ 1 fehérje (ami a lapból kimaradt)
  • 4 csapott ek cukor
  • 3 púpos ek liszt
  • fél kk szódabikarbóna
  • 2 ek víz
  • csipet só
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a vizet és tovább verjük a habverővel. Mikor már elég kemény a tojások sárgáját is belekeverjük, szintén a habverővel, végül fakanállal beleforgatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Egy kb. 25x38-as tepsit enyhén megolajozunk, ráterítjük a sütőpapírt (így olajos lesz, és nagyon könnyen le lehet húzni majd a piskótáról), majd ráborítjuk a piskótát, elegyengetjük, és előmelegített sütőben néhány perc alatt megsütjük. Ha megsült, nedves konyharuhára kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a nedves konyharuha segítségével azonnal felcsavarjuk,majd konyharuha nélkül, de felcsavarva hagyjuk kihűlni .

Összeállítás:

Ha kihűlt a piskóta, megkenjük kevés baracklekvárral, rásimítjuk a kakaós krémet (vizes kézzel a legegyszerűbb rányomkodni), feltekerjük, és ízlésünknek megfelelően díszítjük.

A díszítéshez én most Dr. Oetker puncs máz alapot használtam ( 1 csomag éppen hogy elég rá), és színes tortadarával szórtam meg.
Legalább egy napot hűvös helyen állni hagyjuk, hogy a töltelékben a tésztadarabok megpuhuljanak.



6 megjegyzés:

Éva írta...

Igazán nagyon szép lett a süteményed! Puncsos sütik nem tartoznak a kedvenceim közé de ezt most szívesen megkóstolnám. Apukád biztos örült a kedvenc sütijének !

Ditti írta...

Kedves Éva, köszönöm! :) Igen, nagyon örült neki, kolléganője is kóstolta, és már el is kérte a receptet. :)

Roza írta...

Nagyon jól néz ki!:)

Ditti írta...

Kedves Roza, köszönöm! És finom is. :) Bekukkantottam a blogodba, és igazán íncsiklandó dolgokat készítesz te is! :)

teller-cake írta...

Ezt jól kifundáltad!!! :))) Remélem az én fordulómra is készítesz valami kreatív finomságot! ;-)

Ditti írta...

Hááát, megpróbálom! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...