Hozzávalók:
- kb. 60-70 dkg marhahús apróra kockázva , vagy aki nem szereti, annak a sertéslapockát ajánlom
- 1 db nagy fej hagyma
- 3 db közepes fej fokhagyma
- 2 db közepes paprika
- kb. 1-1,5 dl házi paradicsomlé
- 3 db közepes szál sárgarépa
- 1 db nagyobb szál petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zellergumó, vagy 4-5 szál zellerzöld
- 3 db közepes burgonya
- 1 jó kanál zsír vagy 2 ek olaj
- só
- bors
- köménymag
- pirospaprika
- babérlevél
- 1 egész tojás + rétesliszt, amennyit felvesz ( 8-10 dkg)
Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd rádobjuk a megmosott, felkockázott húst, és pár percig a tűzre visszatéve pirítjuk.
Kevés vizet öntünk alá (annyit, hogy ellepje), belevágjuk a paprikát, a fokhagymát (nagyon apróra vágva), beleöntjük a paradicsomlét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal, teszünk bele 4-5 db babérlevelet, és majdnem készre főzzük.
A répát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, krumplit felkockázzuk, és a kész pörköltbe tesszük, feleönjük bőven vízzel, és addig főzzük, míg a zöldség is megpuhul (kb. 20-30 perc).
A tojást annyi lissztel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, majd apró csipkedő mozdulatokkal enyhén lisztezett tálba csipkodjuk. A kész csipetkéket néha keverjük át a liszttel, hogy ne ragadjanak össze.
Amikor a zöldségek megfőttek, beleszórjuk a csipetkét, és kb. még 1 percig forraljuk, majd tálalhatjuk is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése