2013. május 25., szombat

Bodzaszörp

Ádám hihetetlen teljesítményre képes, ha házi szörp elfogyasztásáról van szó. :)
Első körben bodzaszörp készült. Két adaggal. 16,5 liter lett belőle. :)

A recept anyukámtól van. Nem is variáltam rajta, mert nagyon szeretjük ezt a fajta bodzaszörpöt. Az érdekessége, hogy a cukor egy része karamellizálva van, ez nagyon szép színt ad neki, de természetesen karamellizálás nélkül is elkészíthető.


Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 6 liter víz
  • 5 kg cukor
  • 30 db bodzavirág
  • 5 db citrom
  • 2 ek citromsav
  • 1 cs. nátrium benzoát


5 l vizet 4,5 kg cukorral sziruppá főzünk (nem szükséges felforralni, csak míg a cukor teljesen elolvad).
0,5 kg cukrot karamellizálunk, majd felöntjük egy liter vízzel, és addig melegítjük kevergetve, míg a karamell teljesen elolvad benne.
A karamellt a sziruphoz öntjük, teljesen kihűtjük.
Beletesszük a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot a citromsavat és a nátrium benzoátot, elkeverjük és 2-3 napig (ha kibírjuk, akkor  legyen meg a 3 nap :) ) áztatjuk, néha megkeverjük.
Én másnap a citromokat és a bodzavirágokat is összenyomkodtam, és így hagytam állni tovább.
3 nap után finom szűrön leszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük, és mehet a kamrapolcra! :)

Megjegyzés: 
  • Én a kertünkben termett bodzavirágokat használtam, amin se tetű, se bogár nem volt, ráadásul az utca forgalmától igen távol nőtt, ezért én  nem mostam meg a virágtányérokat, így az összes virágpor is a szörpbe került. :)
  • A szűréshez tiszta harisnyát használtam, melyet két rétegben húztam a tölcsérre.
itt még csak a bodza került bele
és itt már a citrom is benne van :)

6 megjegyzés:

Horváth Emerencia írta...

Nálunk is elkészült!Nagyon szeretjük!

Anikó írta...

Én is már túl vagyok a második adagon. Én kicsit tartózkodom a tartósítószertől.Ezért nem is marad el, ennyi mennyiség! Tavaly én is készítettem karamellizálva.:-)

teller-cake írta...

Nálunk is üvegben már a szörp, sosem tudok eleget készíteni belőle...:))

HajniZoli írta...

Én is tettem mentával megbolondítva. Nem karamellizáltam, meg is kell nézzem mennyire van színe:-) ez nagyon jó!

Gonda Hajnalka írta...

Nálam nem fogyott el a tavalyi! Meg vagyok áldva a családdal, mert ha sütök, ha édeset készítek rám marad az élvezet...

Ditti írta...

Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy mind készítitek ezt a finomságot! :) Érdekes Flóra, hogy nem vagytok édes szájúak...a lányok pedig általában szokták szeretni az édeset...én legalábbis nem igen tudok a környezetemben olyan XX kromoszómást, aki nem édességfüggő. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...