2013. május 12., vasárnap

Mandulás félhold

Bellinél bukkantam ennek a finom sütinek a receptjére, és gyorsan meg is sütöttem.
Legközelebb én kicsit kevesebb cukort teszek a krémbe, mert nekem túl édes lett, bár szó se róla, nagyon finom lett így is a végeredmény. Mandula kedvelőknek ajánlom! :)

Mivel a mandula aroma zöldre színezte a krémet, és nekem így nem volt túl étvágygerjesztő, egy teáskanál kakaóval halvány barnára színeztem (ez az ízén nem, a színén viszont szépen változtatott).



Hozzávalók

Tésztához:
  • 4 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 ek tejföl
  • csipet só
  • 10 dkg liszt
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
Krémhez
  • 4 dl tej
  • 15 dkg búzadara
  • 20 dkg (por)cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 3-4 tk mandulaaroma
  • 1 tk cukrozatlan kakaópor
Tetejére:
  • 10 dkg tortabevonó
  • 3 dkg vaj
  • szeletelt mandula

A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukorral, a vajjal és a tejföllel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaót és sütőport is. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjék habját.
Enyhén kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát (20x35-ös tepsit használtam, de Belli 30x40 cm-est javasol, én ezt nagyon nagynak tartottam), készre sütjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és rácson kihűtjük.

A krémhez a darát a cukorral és a tejjel állandóan kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük.
Hozzáadjuk az aromát, a kakaót és a margarint, jól kikeverjük és a tészta tetejére kenjük.

A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk és a krém tetejére simítjuk, mandulával megszórjuk. 
Hűtőbe tesszük, de mielőtt a csoki megdermedne, pogácsaszaggatóval holdacskákat szaggatunk belőle, hogy ne törjön a csoki. (Én mondjuk másnap szaggattam úgy, hogy a pogácsaszaggatót forró vízbe mártogattam, és bár kicsit összetört a csoki, szerintem így is nagyon szép és mutatós lett. Nem akartam előre kiszaggatni, hogy ne száradjon meg a tészta.)


Belli! Köszönöm a receptet! :)

6 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ez tényleg fincsi lehet és tele a mélyhűtőm mandulával! Köszönet az ötletért! :)

Belli írta...

Látom már...:))Ráadásul még hold alakúra is szaggattad!!!!!Nagyon ügyes vagy(és több a türelmed,mint nekem:) )!A kakaóporos ötlet-a krémbe- teszik:))

Sebbi írta...

Ez nem jó süti, ne csinálj többet, ma a vacsi után vagy 6 smán lecsúszótt belőle :)

Ditti írta...

Teller-cake: Nincs mit, sok sikert hozzá!
Belli: én köszönöm, mindenkinek ízlett! :)
Sebbi: Ne is mondd...én is megettem egy rakással, miközben szeleteltem, mert ugye a félreeső darabkákat, meg a nem szabályos holdacskákat nem tesszük a tányérra. :)

HajniZoli írta...

Csuda guszta! Viszem is a receptet:-)

Ditti írta...

Köszi! Persze, vidd csak, remélem nektek is ízleni fog! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...