2013. április 5., péntek

Sajtkrémes süti (Szakállas pogácsa)

A sajtos stangli mellett a másik klasszikus, ünnepi, sós süti nálunk. Minden sós süti kedvelőnek ajánlom ezt a falatnyi finomságot.
A krém nekünk mindig sok bele, így én most csak a 3/4-ét készítettem el és pont elég lett.
Viszont ha a teljes mennyiségből készítitek a krémet és marad belőle, nagyon finom szendvicsre, mint sajtkrém.


Hozzávalók: 

Tésztához:
  • 30 dkg liszt 
  • 20 dkg margarin 
  • 1 kis doboz tejföl kb. ¾-e 
  • csipet só 
Krémhez (zárójelben az általam használt mennyiség):
  • 4 db tojás sárgája  (3 db)
  • 4 kanál liszt  (3 kanál)
  • 3 dl tej (2,5 dl)
  • 20 dkg vaj/margarin (15 dkg)
  • 15 dkg reszelt sajt (12 dkg)
  • tejföl 
  • só 
Forgatáshoz:
  • kb. 15 dkg reszelt sajt 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és két órát hideg helyen pihentetjük (én most csak 30 percet pihentettem, így is tökéletes volt).
Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, zsírozott tepsibe sorakoztatjuk, tojás sárgájával megkenjük a tetejüket és készre sütjük (kicsit össze fog ugrani sütés közben).
A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és még egy kis tejet, és ezt is jól elkeverjük. Felengedjük a maradék tejjel, állandó kevergetés közben felforraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Ezután belekeverjük a margarint, a sajtot és annyi tejfölt, hogy jó kenhető krémet kapjunk. Ízlés szerint sózzuk.
A korongokat megkenjük a krémmel, és az oldalukat reszelt sajtba hempergetjük.


8 megjegyzés:

Horváth Emerencia írta...

Mostanában nagyon kedvelem a sós sütiket! Köszönöm!

Belli írta...

Ez csudi jó!!Köszönöm a receptet!!!!

Ditti írta...

Nagyon szívesen! Remélem kipróbáljátok és beszámoltok róla! :)

Névtelen írta...

Ezt mentettem, mert imádom az ilyen sós-krémes sütiket!!!:))) Köszönöm Ditti és szép napot!!!:)))

teller-cake írta...

Nem az az a "Szakállas pogácsa", vagy az más? Mindenesetre istenien néz ki! :)

Hankka írta...

Én is szakállas pogácsaként ismerem, bárhogy hívják is, nagyon guszta! :)

Ditti írta...

Teller-cake, Hankka: most hogy utánanéztem, valóban, szakállas pogácsa néven is fut (én még így nem hallottam). :) A címben is javítottam, hogy egyértelmű legyen azoknak is, akik meg csak úgy ismerik. Köszi az észrevételt!
És köszönöm a dicsérő szavakat is! :)

Gabriella írta...

Ó, ezt a pogácsát nagyon imádom, szoktam is készíteni, csak az enyém élesztős recept.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...