A hozzáadott gyümölcsöket ízlés szerint variálhatjuk.
Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
- 1,5 bögre kerek szemű rizs
- 2,5 bögre víz
- 3-3,5 bögre tej
- pár csepp vanília aroma
- cukor ízlés szerint
- csipet só
- 2 marék fagyasztott málna
- 1 banán
- 2 közepes alma
- 1 jó marék aszalt áfonya vagy mazsola
- fahéj (tálaláshoz)
A rizst megmossuk, majd a tejjel, vízzel és csipet sóval feltesszük főni.Adunk hozzá pár csepp vanília aromát vagy kivonatot. (Ennek hiányában vaníliás cukorral is készíthető, ezt a főzés végén keverjük hozzá. )
Ne adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget egyszerre, mert rizstől függően lehet, hogy kevesebb fog kelleni. Hogy jó latyakos legyen (mi így szeretjük) kb. 4x-es mennyiségű folyadék szükséges.
Néha megkeverjük, a főzés vége felé hozáadjuk a cukrot.
Míg fő, forró vízbe áztatjuk az aszalt gyümölcsöket pár percig, jelen esetben az áfonyát. Ezután lecsepegtetjük.
A gyümölcsöket megmossuk, aprítjuk.
Ha kész a rizs, belekeverjük a gyümölcsöket, a fagyasztott mehet bele közvetlenül a fagyasztóból, nem kell kiolvasztani (a málna, áfonya, ribizli, eper szinte azonnal felenged a forró rizsben, és gyorsabban hűti le azt).
Ha kihűlt, tálkákba szedjük, fahéjjal meghintjük.
3 megjegyzés:
De jó!!!!Hogy én ezt mennyire szeretem és már ősidők óta nem ettem.Köszönöm!
Befőztem áfonya lekvárt ősszel,az is NAGYON finom lesz bele.:)
Nagyon szívesen! Mi is nagyon régen ettünk, és nagyon finom lett. :) Ekkor jutott eszembe, hogy a blogra még fel sem tettem, és mivel tesóm nemrég elköltözött, és minden egyszerű receptre szüksége van, így feltöltöttem. :)
Áfonya lekvárral is mennyei lehet! :) Én legközelebb erdei gyümölcsöcs szószt készítek rá (málna-fekete szeder-ribizli-áfonya). :)
Megjegyzés küldése