2014. november 9., vasárnap

Töpörtyűs pogácsa egyszerűen

Sosem szerettem a sós süteményeket, így a pogácsákat sem.
Amikor mama töpörtyűs pogácsát készített,  szinte sosem ettem belőle. Még készíteni sem készítettem sosem.
Viszont sokszor ott voltam mama körül, így az évek alatt ellestem, hogyan készíti. Annak idején mindig vágtunk disznót, egy évben hármat is. A töpörtyűt apa sütötte ki, a zsír bödönökbe került úgy, hogy előtte szépen leszűrtük. A szűrőben maradt nagyon apró töpörtyűs zsírból mindig pogácsa készült. :) A tésztába nem tej, hanem házi bor került, és mama az élesztőt sem futtatta fel sosem, csak belemorzsolta a tésztába. Mindig került bele pár szem főtt krumpli is, hogy puha legyen a tésztája. Ja igen, és a hozzávalókat mama sosem mérte.

Én kicsit változtattam a recepten, és azt kell mondjam, ennyire pihe-puha, finom pogácsát még sosem sikerült sem sütnöm, sem ennem. Bár továbbra sem vagyok nagy rajongója a sós sütiknek, ebből ma sikerült elég sokat belapátolnom.

Mostanában kissé el vagyok maradva a blogjaitok olvasásával, de szerencsére Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója figyelt, és jelzett nekem, hogy a recept pont passzol a VKF 67. fordulójának tematikájába (a kiírás elkerülte figyelmemet, köszönöm Okki!), így szeretettel küldöm, és ezzel a recepttel jelentkezem a játékra. :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db közepes burgonya
  • 15 dkg sertés töpörtyű
  • 2 jó ek sertészsír
  • 3 tk só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • + 1 tojás a kenéshez (elhagyható)

A burgonyát apróra vágjuk, sós vízben puhára főzzük 20 perc alatt.
Miközben fő, egy deszkán nagyon-nagyon apróra vágjuk a töpörtyűt olyan mozdulatokkal, mint amikor petrezselymet aprítunk. A végén szinte már kenni lehet majd.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, zsírt, töpörtyűt, a felfuttatott élesztőt, végül a áttört főtt krumplit (lehetőleg langyosan, mert így sokkal gyorsabban kel meg a tészta).
Ha túl puha lenne, adjunk még hozzá lisztet, ha kemény, kevés tejjel vagy borral lágyítsuk.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük (fél-1 óra).
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a tetejét tojással, berácsozzuk egy éles késsel, szaggatjuk, kikent tepsire sorakoztatjuk, végül készre sütjük.

(a képen látható mennyiség kb. a teljes adag fele)





3 megjegyzés:

Okki írta...

Kedvencem a pogácsák közül, nagyon-nagyon finom! :) Olyan szép csinoskák lettek. ;)

Esetleg ha lenne kedved játszani a 67. VKF kiírásának tökéletesen megfelelne ez a recept és szívesen látnálak vele az összefoglalóban. ;) Bővebb információt a köv. linken olvashatsz: http://abroszra-valo.blogspot.ro/2014/10/vkf-67-fordulo-kelt-teszta-ezer-arca.html

Vanilin írta...

Nagyon szépek! :)

Okki írta...

Kedves Ditti, sajnálom, hogy nem láttad viszont a pogácsákat az összefoglalóba, de nem kaptam meg az emailt. :( Utólag pótoltam, és köszönöm, hogy játszottál velem! :)
Kellemes hétvégét.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...