Úgy adódott, hogy a nagyon beteg kiscicámnak vettem csirkemájat. De ugye nem kérhet az ember lánya 2 db-ot a hentestől, így vettem egyből több, mint fél kilót. :) És amúgy is tervben volt már, hogy készítek házi kenőmájast. :)
A házi kenőmájasban az a jó, hogy könnyű elkészíteni és csak a képzeletünk szab határt, olyan jól variálható.
Lehet vajjal kikeverni, különféle friss és szárított fűszerekkel kísérletezni, főtt tojással kombinálni stb.
Mivel nagyon szeretem a paraszt májast, így én most pirított hagymával és pirított szalonna darabkákkal kevertem össze, a krémes állaghoz vaj helyett pedig a kacsasültből visszamaradó illatos rozmaringos kacsazsírt használtam fel.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 kisebb fej hagyma
- kevés zsírszalonna
- só, bors, majoranna
- rozmaringos kacsazsír (vagy ami otthon van, bármilyen zsír)
A hagymát nagyon apróra vágjuk, kacsazsíron puhára dínszteljük, kiszedjük a serpenyőből, félretesszük.
A szalonnát szintén nagyon apróra vágjuk, kisütjük, de nem ropogósra, csak "szivacsos" állagúra, majd kiszedjük a zsírból egy szűrőkanállal, szintén félretesszük (a kisült zsírt ehhez a recepthez nem használjuk fel).
A megtisztított májat 3-4 darabba vágjuk, kacsazsíron megsütjük, majd még forrón összedaráljuk. (Én a botmixerem késes betétes darálójába kanalaztam a májat, és ebben mixeltem kenhető állagúra, villámgyors és mosogatásbarát megoldás!).
Ezután nincs más dolgunk, mint a pépesített májat a fűszerekkel, a hagymával és a szalonnával alaposan kikeverni. Nekem elég száraz volt, így apránként annyi olvasztott, rozmaringos kacsazsírt adtam hozzá, hogy kenőmájas állagú legyen.
Egy estét érdemes a hűtőben pihentetni, hogy az ízek szépen összeérjenek és a zsír visszadermedjen.
Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy könnyen tudjuk a kenyérre kenni.
5 megjegyzés:
Azt hiszem ezt ki kell próbálnom:)Mi is szeretjük a kenőmájast!Köszi a receptet!
Jaj és a tudat, hogy tudod mi van BENNE! Hű a mindenit de guszta:))
:) Próbáljátok ki, nagyon fincsi! És mindenki a saját szája íze szerint ízesítheti, ez benne a legjobb...hogy a variációk száma végtelen. :)
Jól hangzik, azt hiszem, el is fogom készíteni! :)
Szia Hankka! Ha sort kerítesz rá, és elkészíted, írd meg kérlek, hogy hogy sikerült! :) Mondjuk biztos vagyok benne, hogy nem fogod megbánni, ha elkészíted. :)
Megjegyzés küldése