2012. november 2., péntek

Almás palacsinta

...ahogy a mamámtól tanultam.


Hozzávalók:
  • 2 db egész tojás
  • 4 púpos evőkanál cukor
  • csipet só
  • 70 dkg liszt (ebből 10-15 dkg rétes liszt, a többi finom liszt)
  • 7,5-8 dl langyos víz
  • 70 dkg reszelt alma (ez a megtisztított, lereszelt alma tömege) Ha nagyon savanyú almát használunk, kevesebb is elég, ízléstől függ.
A palacsinta tészta hozzávalóit csomómentesre keverjük. Sűrű masszát kell kapni, mert az almát nem csavarjuk ki a levétől, így hígul még. Belekeverjük a lereszelt almát (előtte nem kell meghámozni).
A palacsintasütőt (teflon vagy zománcos is jó) felforrósítjuk, majd olajjal vagy zsírral kikenjük (minden darab sütése előtt ismételjük).
Egy nagy merőkanálnyi tésztát teszünk a palacsintasütőbe, kanállal szétkenjük (kb. 5-7 mm magasnak kell lennie), és alaposan megsütjük (figyeljük az alját, hogy mikor barnul), majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk (ne totojázzunk vele, mert a tészta nehéz, és elszakadhat) és a másik felét is megsütjük.
Fahéjas cukorral megszórjuk, félbehajtjuk, a tetejét is meghintjük a fahéjas cukorral, és így tálaljuk. Melegen az igazi!
A tészta vastag lesz, ezért tekerni nem lehet. 
Nekem ebből a mennyiségből 12 db lett, és fejenként, egy tartalmas leves után felnőtteknek 2 db szerintem bőven elég, mert igazán "testes" ez a palacsinta.


2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Az én anyukám is sokszor sütött ilyet régen, meg még káposztás változatban is. Nagyon finom és kiadós:) Csak ne utálnék annyira palacsintát sütni, bár már javul a helyzet:)

Ditti írta...

Igen, nagyon kiadós, és imádom, mert rajongok mindenért, ami almás. :)
A fotók sajnos nem lettek túl jók, mert csak este tudtam fotózni (másnapra egy darab sem maradt :D ).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...