2014. december 25., csütörtök

Klasszikus mézes krémes- Lajos Mari recept

Lajos Mari Stah Judit mellett a másik nagy kedvencem, akiben még sohasem csalódtam.
Tavaly már megsütöttem ezt a mézes krémest, de vállalhatatlanul rossz fotók születtek. Idén újra megsütöttem, és nem csak a fotók, de a sütemény látványa és sokkal szebb lett, hiába, a gyakorlat...

Ezzel a klasszikus, illatos, fahéjas, rumos, narancsos, citromos ünnepi finomsággal kívánok nektek nagyon boldog karácsonyt!




Hozzávalók a tésztához:
  • 12 dkg méz
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 0,5 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél citrom leve
  • 2 db tojás
  • 1 kk fahéj
  • csipet só
  • 60 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • zsír/margarin a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 0,5 dl citromlé
  • 0,5 dl rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg málna vagy ribizlilekvár

Tetejére:
  • 10 dkg étcsoki
  • 6 dkg vaj

  • A mézet, vajat/margarint és tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük. 
  • A cukrokat a tojással és a citromlével habosra keverjük.
  • A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal és a csipet sóval.
  • Mindhárom egyveleget összeöntjük és fakanállal elkeverjük (nagyon ragacsos tésztát kell kapnunk), Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, ezután könnyen gyúrható, nyújtható lesz. 4 lapot sütünk belőle kikent tepsin.
  • A krémhez sűrű pudingot főzünk a pudingporból és a tejből, kevergetve kihűtjük, hozzáadjuk a rumot, citromlét és vaníliás cukrot.
  • A porcukrot habosra keverjük a vajjal/margarinnal, és összekeverjük az ízesített pudinggal.
  • A lekvárt felforraljuk, sűrű szitán áttörjük, hogy ne legyen benne mag.
  • Az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, erre kerül a meleg lekvár fele, újabb lap, majd a krém másik fele következik. A legfelső lapra simítjuk a lekvár felét, hagyjuk kicsit dermedni.
  • A csokit gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, és a sütemény tetejére, a lekváros rétegre simítjuk. Másnap szeleteljük. :)





1 megjegyzés:

Hankka írta...

Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...