A tarkedli nem más, mint a cseh fánk, és hihetetlenül egyszerű, olcsó és gyors finomság. Sokkal könnyedebb, mint a mi klasszikus fánkunk, és egészen egyszerűen nem-lehet-abbahagyni.
Egy nagyon kedves hölggyel régiségeket cseréltünk, így lettem ennek a csodás, masszív, nehéz, zománcos sosem használt tarkedli sütőnek a boldog gazdája. :) Pénteken hozta a postás, ma fel is avattam.
A recept a Nosalty-ról származik, tökéletes szerintem.
Hozzávalók (14 db-hoz):
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 3 dl langyos tej
- 1 db egész tojás
- csipet só
- kevés olvasztott zsír vagy olaj a sütéshez
Tálaláshoz.
- porcukor
- lekvár, dzsem tetszés szerint
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, 1 evőkanál cukort adunk hozzá és kevés tejet, majd hagyjuk felfutni.
Ezután a többi hozzávalóval, a tejet apránként hozzáadagolva sima tésztává kavarjuk, fél órát pihentetjük
A tarkedlisütő mélyedéseit kenőtollal vagy szilikonecsettel, zsírral vagy olajjal kikenjük, és 1-1 evőkanállal pakolunk a mélyedésekbe. Mindkét oldalát megsütjük, alacsony lángon.
A gázrózsára lehetőleg tegyünk vaslapot, akkor szépen eloszlik a hő (én mondjuk ennek hiányában is meg tudtam sütni, csak forgatni kellett a tésztát).
Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Finomságos!
7 megjegyzés:
Nagyon guszták! Palacsintát sütöttem ma és pont eszembejutott hogy terkedlit milyen régen csináltam. Nagyon szeretjük.
Tényleg nagyon finom a tarkedli, bár nem is emlékszem mikor sütöttem utoljára:) Régen még otthon volt egy ilyen sütőm nekem is. Örülök, ha ezentúl gyakrabban jelentkezel:)
Köszönöm! :) Trollanyu: igen, most már talán végre visszáll a régi rend. :) Igyekszem Titeket is bepótolni! :)
Én nálam ez a fánk recept is, csak 1 kg liszthez 1 tojást adok és sokkal finomabb, mint a sok tojássárgás változat. Gyerekkoromban nagymamán még tojást sem tett a kelttésztákba és isteni finomak voltak. Lehet, hogy az idő teszi, mert ennek több mint 50 éve. Éva
Elég régen készítettem utoljára, pedig szeretjük, elfelejtkeztem róla :) de szépek!
Szia, kisfiammal kitalált k, hogy sütünk, de csak szárított élesztő van itthon. Azzal is lehet? Mi változik a recepten? Köszi a választ!
Szia! Sajnos nem láttam a hozzászólásod, de azért most válaszolok, hátha más idetévedőt is érdekelhet: igen, lehet száírott élasztővel is dolgozni, egy zacskó általában 2,5 g friss élesztőnek felel meg, szóval kicsit kevesebb kell, mint egy zacskó. A szárított élesztőt nem szükséges felfuttatni, én a langyos tejjel és a cukorral elkeverem és mehet is a tésztába.
Megjegyzés küldése