Ennek a tetejére elvileg nem jár csoki, de aki úgy szeretné, nyugodtan tehet rá.
Eredetileg a krém jóval kevesebb mennyigéből készül, de úgy csak két réteg töltésére elég, és arra is csak éppen hogy, így én igencsak megnöveltem a krém mennyiségét. :)
Az eredeti recept szerint két réteget kell krémmel tölteni, és egy réteget csak lekvárral, de én mindhárom rétegbe teszek krémet, és az egyikbe még lekvárt is.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 45 dkg liszt
- 5 dkg szobahőmérsékletű zsír (3dkg az eredeti receptben)
- 15 dkg porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 tojás
- 3-4 kanál tej
- 2 kanál méz
- csipet só
- 30 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- vaníliás cukor
- 5 ek búzadara
- 5 dl tej
- pici só
- sárgabarack lekvár
Kenéshez:
- tej
- porcukor
- vagy tortabevonóból és vajból készített máz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha kemény, akkor kevés tejjel lágyítjuk (de vegyük figyelembe, hogy a kéz melegétől folyamatosan puhul a tészta.). Ha összegyúrtuk, 4 cipóra osztjuk, és 15-20 percet pihentetjük. Nyújtás előtt a tésztát néhány mozdulattal átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk . Zsírozott tepsi hátulján, vagy alacsony peremű tepsiben megsütjük. Tepsiméret kb. 22x37cm vagy 25x38 cm (én mindkettőn készítettem már).
A krémhez a tejből és darából csipet sóval sűrű pépet főzünk, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt darát és vaníliát, és jól kikeverjük.
A lapokat a töltés előtt tejjel alaposan megkenjük. Ha beszívta, megtöltjük a krémmel úgy, hogy a középső lapok közé sárgabarack lekvárt is teszünk (a krém tetejére simítjuk a lekvárt).
Hűvös helyre tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon.
A krémhez a tejből és darából csipet sóval sűrű pépet főzünk, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt darát és vaníliát, és jól kikeverjük.
A lapokat a töltés előtt tejjel alaposan megkenjük. Ha beszívta, megtöltjük a krémmel úgy, hogy a középső lapok közé sárgabarack lekvárt is teszünk (a krém tetejére simítjuk a lekvárt).
Hűvös helyre tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon.
3 megjegyzés:
Már azt sem tudom melyiket süssem meg karácsonyra! Ez a mézes viszont nagyon csábító a sok krémmel, mert nálunk az alapvető dolog!:) Mindenesetre előtte kell egy próbasütést csinálnom,ugye jól gondolom :) ? Köazi a receptet!
Nagyon örülök, hogy az én blogom is bekerült azok közé, ahonnan karácsonyra szemezgetsz! :))) Igen, egy próbasütés nem árt, sajnos tapasztalat, hogy bármennyire is igyekszem jól és aprólékosan leírni a recepteket, hogy Ti is könnyedén elkészíthessétek, minden konyhában kicsit másként működik...mert másmilyen a sütő, mert kisebb a tojás, mert másféle a liszt stb.
Ez a mézes krémes állagában egyébként annyira könnyű, hogy az én Párom, aki amúgy nem szereti a krémes sütiket, szóval még ő sem tudta abbahagyni az evést. :) Úgyhogy karácsonyra szerintem tutira jó választás! :)
Annyi jobbnál jobb sütid van, hogy most már nem is tudom, melyiket süssem :D
Megjegyzés küldése